“Volem viure al Pirineu i tenir una vida digna”, presenten el manifest contra els Jocs d’Hivern del 2030

  • Han signat el manifest una cinquantena de personalitats, entre les quals el corredor Kilian Jornet i l'alpinista Araceli Segarra

VilaWeb
Redacció
10.11.2021 - 12:12
Actualització: 10.11.2021 - 17:59

La plataforma Stop Jocs Olímpics ha presentat aquest matí el manifest contra la candidatura Barcelona-Pirineu per als Jocs Olímpics d’Hivern del 2030. En una presentació al Col·legi de Periodistes, els portaveus de l’organització, Bernat Lavaquiol i Emma Rojas, ha reclamat la retirada completa del projecte, atès que opta per un model econòmic caduc que perpetua la dependència del turisme, sense aportar infrastructures i serveis de valor per a la població de les comarques de l’Alt Pirineu i la Vall d’Aran.

També han lamentat l’impacte ecològic dels jocs i l’opacitat del govern a l’hora de gestionar-ne la candidatura. “S’ha fet completament d’esquena al Pirineu”, ha criticat Lavaquiol, que ha reclamat a l’executiu que posi tots els detalls sobre la taula si pretén de fer un referèndum sobre els jocs a final del 2022.

En l’acte també hi ha participat l’atleta de muntanya Kilian Jornet, que, conjuntament amb Araceli Segarra, és una de les cares més mediàtiques entre la cinquantena de signants del manifest.

Llegiu ací el manifest (podeu signar-lo ací)

“La candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern ‘Barcelona-Pirineus’ és un projecte que no respon a les necessitats del Pirineu. Es duu a terme amb secretisme i opacitat, sense la participació de la població del territori i està impulsada pels lobbies econòmics.

Apostar per uns jocs olímpics d’hivern en un context d’emergència climàtica és una greu irresponsabilitat. Les pujades de temperatura són més altes al Pirineu, i les conseqüències, més greus. El tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya avisa que la temperatura pujarà entre 0,7ºC i 2,1ºC i que la precipitació caurà d’un 6,8% entre el 2031 i el 2050. Les estacions d’esquí pirinenques, que ja depenen en bona part de la producció artificial de neu, no seran viables a mitjà termini. No té sentit abocar-hi més inversions.

Amb els jocs olímpics es pretén generar més turisme, fet que comportarà, també, un empitjorament de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i una dificultat afegida a l’adaptació del Pirineu al canvi climàtic. És bàsic tenir un mosaic agrícola-forestal i una gestió sostenible del territori, i els jocs olímpics van en direcció contrària.

El Pirineu pateix les conseqüències d’un model de desenvolupament caduc que la candidatura dels jocs olímpics pretén rescatar i eternitzar. L’Alt Pirineu i l’Aran és la vegueria amb més dependència del turisme, que en algunes comarques quadrupliquen la mitjana de Catalunya. Alhora, presenta les xifres més baixes de renda per càpita. És un sector amb una elevada precarietat laboral, temporalitat i salaris baixos. El cost de la vida s’encareix, un fet que agreuja l’èxode rural i l’envelliment de la població. Urgeix una aposta clara per a diversificar l’economia, potenciant, per exemple, la producció agrària ecològica i l’artesania, que ofereixi feines estables i amb salaris més alts. Calen inversions en millorar l’oferta educativa, els serveis sanitaris especialitzats, el transport públic, les xarxes de telecomunicacions i la connexió entre pobles i valls.

Hem de mirar el futur de cara. Volem viure al Pirineu i tenir una vida digna. No podem permetre que per una festa de 30 dies ens condemnin a 30 anys de misèria. Ara és l’hora de bastir un moviment social arreu del Pirineu que obri el camí del canvi, a les nostres comarques i a la resta dels Països Catalans.

Les nostres demandes són clares:

  • Retirar la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern del 2030 i enterrar definitivament el macroprojecte.
  • Canalitzar les inversions per cobrir les necessitats que té la muntanya per transitar cap a un canvi de model socioeconòmic basat en la vida dels pirinencs i pirinenques i en la defensa del territori.

El temps per al nostre territori s’acaba, començar a salvar-nos és una qüestió urgent.

Per un Pirineu viu, aturem els jocs olímpics!”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any