manaies girona dones

Els Manaies de Girona deixaran desfilar dones a les processons i en els altres actes religiosos en els que participen. La decisió s’ha pres després que la junta directiva decidís de plantejar un canvi en els estatuts i el reglament intern. L’assemblea ha aprovat la proposta per 65 vots favorables, només un contra i dues abstencions. D’aquesta manera es posa fi a gairebé 80 anys de monopoli dels homes. Des de la junta es mostren satisfets perquè es tracta d’una decisió ‘necessària’ per a poder respondre a un principi d’igualtat. ‘Sempre hem pensat que erem massa classistes i no pot ser que hi hagi aquest masclisme, i menys en un tema com aquest’, ha reblat el president dels Manaies, Narcís Reixach.

Amb tot, les primeres manaies hauran d’esperar que hi hagi una vacant per a poder desfilar i demanar-ho per carta. Això és possible gràcies a una votació històrica en què l’assemblea ha decidit d’obrir la porta a què les dones apareguin sota l’armadura romana clàssica dels manaies.El resultat de la votació ha estat contundent, gairebé per unanimitat. En concret, 65 vots a favor, un vot en contra i dues abstencions.

‘No és lògic que al Segle XXI no hi hagi igualtat en una qüestió com aquesta’, ha afegit Reixach, que també ha reconegut que l’entitat havia ‘quedat escorada’ en un tema ‘molt sensible’ i per això han volgut tirar endavant la proposta. El president de l’entitat ha lamentat algunes veus crítiques amb l’associació pel fet de no permetre que les dones participessin, un fet que ha desmentit i ha recordat que ‘qui vulgui es pot fer soci de la confraria’.

Els Manaies van desaparèixer arran de la Guerra de 1936-1939 i va ser l’any 1940 quan es van recuperar. A partir d’aleshores, explica Reixach, només els homes s’apuntaven a fer de manaia, fet que va comportar que l’entitat ho redactés així en els seus estatuts.

A Blanes, una capitana

La proposta de l’assemblea de permetre a les dones accedir a fer de manaia és històrica a Girona, però no a Catalunya. De fet, l’any passat, Magda Gascón va assumir la comandància de la Legió V Macedònica a Blanes (Selva), en una desfilada amb una quarantena de soldats romans que custodiaven Gascón.

Els Manaies de Blanes compten amb doble comandament femení. I és que apart de Gascón, la secció juvenil de la milícia romana –els Iunores- també tenen una adolescent al capdavant. Aquesta secció dels Manaies de Blanes-Legió V Macedònica es va crear ara fa tres anys i la formen 23 nois i noies d’entre 6 i 16 anys.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb