El primer ministre de MaltaJoseph Muscat, ha anunciat aquest dissabte un acord pel qual els 64 migrants a bord del vaixell de rescat ‘Alan Kurdi‘ desembarcaran per fi en el seu port, després de més d’una setmana a la deriva, abans de ser traslladats a Alemanya, França, Portugal i Luxemburg.

‘Els 64 migrants a bord de l”Alan Kurdi‘ seran desembarcats i redistribuïts entre França, Alemanya, Portugal i Luxemburg gràcies a la coordinació efectiva entre el nostre país i la Comissió Europea. Cap romandrà a Malta, perquè no podem assumir aquesta càrrega nosaltres sols’, ha escrit Muscat en un tuit signat.

En un comunicat addicional, el govern maltès ha lamentat l’excessiva responsabilitat que es veu obligat a assumir en aquests casos, que excedeix àmpliament la seva capacitat, addueix. ‘Una vegada més, l’estat membre més petit de la Unió Europea ha estat sotmès a una pressió innecessària per resoldre un cas que no era de la seva propietat ni de la seva responsabilitat’, segons la nota.

Per la seva banda la portaveu de la Comissió Europea, Natasha Bertaud, ha aplaudit la col·laboració internacional per finalitzar aquesta crisi. ‘Agraeixo la solució que hem trobat per als migrants a bord de l”Alan Kurdi‘. Avui (el vaixell) atraca a Malta, i ha estat possible gràcies a la cooperació del govern de Malta, així com la de França, Alemanya, Luxemburg i Portugal, amb el suport dels esforços diplomàtics i la coordinació de la Comissió Europea’, ha apuntat en el seu compte de Twitter.

L”Alan Kurdi‘, el buc de salvament marítim de l’ONG alemanya Sea Eye, es va dirigir en un primer moment cap a Malta, però el mal temps a la zona el va obligar a posar rumb a Lampedusa. El ministre d’Interior d’Itàlia, Matteo Salvini, es va negar a rebre’l, per la qual cosa el vaixell de rescat va quedar encallat en aigües internacionals.

El ministre d’Interior d’Alemanya, Horst Seehofer, va anunciar divendres passat que el país està disposat a acollir alguns dels 64 migrants, però al mateix temps va fer una crida als seus col·legues europeus perquè també ajudessin l’Alan Kurdi‘.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als quinze mil subscriptors voluntaris, que amb el suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.