Maria Eugènia Alegret, la magistrada de la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que instrueix la causa contra Roger Torrent i més ex-membres de la mesa del parlament, ha rebutjat el recurs de Josep Costa contra la interlocutòria que ordenava la seva detenció per fer-lo declarar davant el tribunal. Alhora, la magistrada tampoc no admet a tràmit la petició de recusació contra ella.

Josep Costa: “No hem d’evitar desobeir, sinó desobeir més” 

L’ex-vice-president del parlament estava citat com a investigat el 15 de setembre a les 17.00 al TSJC, però no s’hi va presentar. La magistrada no va fer una segona citació perquè Costa va declarar públicament que havia decidit de no anar-hi de manera conscient i voluntària. “No existia ni es va al·legar causa justificada. No ho són ni la seva particular interpretació de l’ordenament jurídic ni tampoc la seva unilateral voluntat de no reconèixer l’autoritat o jurisdicció d’aquest tribunal”, diu la magistrada. Així doncs, considera que l’ordre de detenció era l’única cosa possible per a aconseguir que comparegués i va ser proporcionada.

Per una altra banda, la magistrada també decideix de no admetre a tràmit la petició de recusació que proposa Costa contra ella mateixa. Segons l’ex-vice-president, la magistrada va manifestar un interès personal perquè quan Costa no es va presentar a declarar va obrir una peça separada sobre ell i va convidar la fiscalia i Vox, que són acusació, a dir com volien que procedís. A la notificació, la magistrada nega que hagués convidat a demanar-ne la detenció.

Segons que diu, la primera recusació que va presentar Costa, de viva veu, quan va ser posat a disposició judicial, no es podia admetre perquè, segons que considera, en aquell moment no hi havia cap causa judicial entre Costa i la magistrada ni es complien els requisits legals per fer-ho. Tot seguit, també refusa la recusació que va formular posteriorment per escrit –”matusserament”, diu– que reiterava el recurs de reforma presentat.

[VÍDEO] Josep Costa explica la detenció: “Hi havia gent estranya a la porta de casa” 

Quan Costa va ser alliberat després d’haver-lo posat a disposició judicial, va criticar que l’haguessin detingut, cosa que va considerar fora de lloc: “El judici per desobediència es pot fer sense la meva presència, i si puc ser jutjat sense ser-hi present. Quina necessitat hi ha de portar-me davant d’un tribunal del qual he dit que no reconec la jurisdicció? Això la senyora Alegret ho haurà d’explicar, si no és davant de la justícia espanyola, davant de l’europea.”

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.