Macron

El president de l’estat francès, Emmanuel Macron, ha intentat apaivagar les protestes de les armilles grogues amb un augment de cent euros del salari mínim de cara al 2019, sense costs addicionals pels empresaris. També els ha instat a pagar les hores extres i a donar una prima de final d’any als treballadors, tot lliure d’impostos.

En una compareixença després d’una reunió de quatre hores amb els ministres, els sindicats i la patronal, ha declarat l”estat d’emergència econòmica i social’ amb l’objectiu d’obrir un debat nacional que permeti arribar a un nou contracte social.

Què vol exactament el moviment de les armilles grogues?

Les protestes de les armilles grogues, que van començar fa un mes, han posat en escac el govern francès. Primer van mobilitzar-se tallant carreteres contra l’augment del preu dels carburants, però després s’han afegit demandes de canvis polítics i econòmics profunds.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb