L’ús de la tècnica laparoscòpica en la cirurgia del càncer de pàncrees redueix la mortalitat a zero, minimitza les complicacions postoperatòries i fa disminuir l’estada hospitalària en tres dies i mig. Són les principals conclusions d’un estudi de l’Hospital del Mar que ha comparat els resultats de trenta-dues intervencions amb laparoscòpia i vint-i-nou per via oberta. La comparativa posa de manifest que la laparoscòpia, mínimament invasiva, redueix el 50% les complicacions postoperatòries i en tres dies i mig les estades hospitalàries, i de fet, si es compara amb les 250 intervencions anuals, es passa de dinou dies d’estada a tretze. També es redueix, d’un 10% a un 3%, les segones intervencions i la mortalitat cau del 6% a zero.

És un estudi del Servei de Cirurgia General de l’Hospital del Marc que es publica a la revista Annals of Surgery i que posa de manifest, segons el metge adjunt del servei, Ignasi Poves, que l’abordatge per laparoscòpia també es pot aplicar en cirurgies tan complexes amb la duodeno-pancreatectomia cefàlica, que consisteix en extirpar el cap del pàncrees en bloc amb el duodè, la via biliar, la vesícula biliar i de vegades, una part de l’estómac. 

La dificultat de fer-ho per via laparoscòpica comporta que normalment la intervenció es faci per via oberta. Amb l’estudi de l’Hospital del Mar, presentat al Congrés de l’European Surgical Association de Trieste (Itàlia), es demostra que el tractament del càncer de pàncrees per aquesta via provoca menys complicacions. 

Des del 2006, l’Hospital del Mar és pioner en l’abordatge per via laparoscòpica de les intervencions de pàncrees i de fetge i és l’únic de l’estat espanyol que ofereix aquesta tècnica com a primera opció per fer aquesta intervenció. Per Poves, un dels problemes per generalitzar aquesta tècnica és la dificultat ‘d’entrenar’ cirurgians per fer aquesta tècnica amb seguretat. 

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb