Una decisió del Tribunal Superior de Justícia de Brasil podria alliberar a l’expresident Luiz Inácio Lula da Silva en qüestió de dies i assestar el cop més dur a la batalla del país sud-americà contra la corrupció, segons fiscals i jutges.

Diversos jutges del TSJ ja han aclarit que volen revocar una decisió de 2016 que va permetre empresonar acusats una vegada que les seves condemnes van ser confirmades després d’una primera apel·lació, l’única raó per la qual Lula i diversos polítics i homes de negocis estan actualment entre reixes.

Els crítics consideren que la decisió nega als acusats el dret constitucional d’esgotar totes les instàncies del procés d’apel·lacions abans de ser detinguts. El juge del Tribunal Superior Marco Aurelio Mello decidirà aquesta setmana si eleva al ple del TSJ una moció contra la decisió del 2016.

Revertir la decisió implicaria no només la llibertat de Lula, qui lidera els sondejos d’intenció de vot per l’elecció presidencial d’octubre, sinó de molts altres polítics i empresaris condemnats per corrupció.

Altres figures polítiques, com el mateix president Michel Temer, que s’enfronten a judicis per suborns o estan sent investigats també es beneficien del canvi si finalment són considerats culpables. La decisió del tribunal superior de fa dos anys ‘expressava la idea que la impunitat i la corrupció van de la mà’, ha sostingut Moro via correu electrònic. ‘Tinc l’enorme esperança que la Cort Suprema no reverteixi el seu precedent’, ha afegit.

Abans del dictamen de 2016, els criminals de guant blanc amb suficient fortuna per a pagar advocats podien presentar moltes apel•lacions i mantenir-se en llibertat fins que els seus casos esgotaven l’extens i complex sistema legal brasiler.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]