L’exèrcit de Myanmar i els seus màxims responsables han de ser investigats i processats per genocidi i crims de guerra i contra la humanitat per un tribunal internacional competent per la persecució de la minoria musulmana dels rohingyes. Així ho demana l’informe de la Missió Internacional Independent creada el març de 2017 per l’ONU. El document, a més, critica la líder Aung San Suu Kyi, premi Nobel de la pau, per passivitat.

L’informe, presentat avui, diu que hi ha ‘greus violacions i abusos dels drets humans, que equivalen als crims més greus del dret internacional’ en els estats que formen part de Myanmar d’ArakanKachin i Altin Tagh.

De fet, més 700.000 persones de la minoria musulmana rohingya han escapat en l’últim any de l’estat birmà d’Arakan a causa de la brutal repressió per part de les forces de seguretat. Una persecussió que l’informe descriu que té ‘una voluntat d’extermini i deportació’. Ara, aquestes persones malviuen a Bangladesh, en camps per a refugiats.

Per això, els investigadors conclouen que ‘hi ha suficient informació per al processament d’alts càrrecs de la cadena de comandament de l’exèrcit birmà’ i que, doncs, ‘un tribunal competent determini la seva responsabilitat per genocidi’.

Els investigadors de l’ONU consideren que ‘és xocant el nivell de negació, normalitat i impunitat del ‘. ‘El menyspreu del Tatmadaw [l’exèrcit birmà] per la vida humana, la integritat i la llibertat i pel dret internacional en general hauria de ser motiu de preocupació per a tota la població’, diu el document. I afegeix que la necessitat militar mai justificaria els assassinats indiscriminats, la violació grupal de dones, l’agressió a nens i la crema de localitats senceres.

Segons ells, les tàctiques de l’exèrcit birmà, ‘són enormement desproporcionades tenint en compte les actuals amenaces de seguretat’ dels tres estats afectats de Myanmar.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb