El vice-president de la Comissió Europea encarregat de supervisar el compliment de l’acord del Brexit, Maros Sefcovic, i el número dos del govern britànic, Michael Gove, han tancat avui a Brussel·les un “principi d’acord” sobre les condicions d’aplicació del pacte a partir del primer de gener, que en la pràctica vol dir que Londres retirarà de la seva polèmica llei de mercat interior les clàusules dissenyades per incomplir l’acord del Brexit.

Dilluns, després d’una primera jornada de negociació a Brussel·les entre el vice-president comunitari i Gove, el govern britànic va avançar la disposició a retirar les clàusules més controvertides de la llei que afectaven el protocol per al Nord d’Irlanda i que la Comissió Europea va interpretar com a violacions al dret internacional i va denunciar davant el Tribunal de Justícia de la UE.

Gove, que també ha celebrat l’entesa amb un missatge a les xarxes socials, ha precisat que demà anirà al parlament per a informar dels detalls de l’acord, cosa que es pot interpretar com un primer gest de Boris Johnson cap a la Unió Europea en una setmana decisiva en les negociacions del marc de les relacions post-Brexit.

Després d’unes quantes setmanes de negociació, les parts han acordat solucions alternatives que afectaran fonamentalment l’aplicació del protocol per al Nord d’Irlanda, des del control del pas de mercaderies fins a aclariments sobre les ajudes d’estat i la presència europea en aquest territori administrativament britànic quan les autoritats del Regne Unit duguin a terme els controls.

Per què el Brexit ha fet perillar la fràgil pau irlandesa?

En canvi d’això, el govern del Regne Unit es compromet a retirar les clàusules 44, 45 i 47 de la llei i a no introduir cap altra disposició similar a la llei sobre fiscalitat, segons que expliquen les parts en una declaració conjunta.

El principi d’acord assolit entre els negociadors necessita encara el vist-i-plau formal del Regne Unit i de la Unió Europea, i després es convocarà una reunió de la comissió de seguiment per a adoptar formalment el pacte “abans no acabi l’any”.

Amb aquest moviment s’aplana en part el camí de la difícil negociació que fan alhora Brussel·les i Londres per acordar un marc d’associació per a les relacions futures, amb el repte que es conclogui a temps d’evitar un trencament abrupte el 31 de desembre. La Comissió Europea ha dit que és oberta a continuar negociant la relació entre el Regne Unit i la UE durant el 2021, si abans no s’arriba a un acord.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.