L’OMS qualifica l’edulcorant aspartam de “possible cancerigen”

  • L'efecte cancerigen es produeix tan sols si se supera la dosi diària establerta · Un adult de 70 kg n'hauria de consumir entre 9 llaunes i 14 el dia per a sobrepassar-la

VilaWeb
VilaWeb – Agències
14.07.2023 - 08:59
Actualització: 14.07.2023 - 11:35
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha classificat l’edulcorant aspartam com a possible cancerigen, però n’ha defensat el límit d’ingesta diària acceptable establert fins ara: 40 mil·ligrams per quilogram de pes corporal. Per exemple, amb una llauna de refresc comú (que conté 200 o 300 mg d’aspartam), un adult de 70 kg de pes n’hauria de consumir entre 9 llaunes i 14 el dia per a superar la ingesta diària admissible, suposant que no hi hagi cap ingesta procedent de més fonts alimentàries.

L’aspartam és un edulcorant artificial molt utilitzat en uns quants aliments i begudes d’ençà de la dècada de 1980 per a substituir al sucre. En són alguns exemples les begudes dietètiques, els xiclets, la gelatina, els gelats, el iogurt, els dentifricis i alguns medicaments com les pastilles per a la tos i vitamines masticables.

L’OMS ha avaluat el possible dany per a la salut de l’aspartam en unes quantes ocasions, però fins ara no s’havia establert que tingués connexió amb el càncer. Després d’analitzar una vegada més tota l’evidència científica disponible, que consideren, no obstant això, “limitada”, l’OMS ha reafirmat que l’aspartam és segur per a la salut d’una persona que consumeixi aquest edulcorant de manera diària, sempre que es trobi dins del límit.

25 experts del Centre Internacional de Recerques sobre el Càncer (IARC, per les seves sigles en anglès), que pertany a l’OMS, es van reunir a Lió del 6 al 13 de juny de 2023 per a prendre una decisió final sobre l’edulcorant. La seva avaluació va tenir en compte tots els tipus d’exposició, per exemple, alimentària i laboral.

Aquests experts han conclòs que l’aspartam és un “possible cancerigen” per a l’ésser humà i l’han inclòs en el grup 2B, el tercer nivell més alt. Aquesta categoria s’utilitza generalment quan hi ha evidència limitada, però no convincent, de càncer en humans o evidència convincent de càncer en animals d’experimentació, però no tots dos.

“Això no ha de prendre’s realment com una afirmació directa que indiqui que existeix un risc conegut de càncer per consumir aspartam”, ha precisat una de les responsables del IARC, Mary Schubauer-Berigan. Aquests científics han avisat, principalment, de la possible relació de l’aspartam amb el carcinoma hepatocel·lular, que és un tipus de càncer de fetge.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any