llistes nomes dones eleccions

Malgrat que encara és excepcional que les dones arribin a ocupar alts càrrecs polítics, cada vegada és més habitual que tinguin una presència destacable en les llistes electorals. A l’estat espanyol la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) obliga a garantir-hi una composició equilibrada entre homes i dones per tal que voregin la paritat. Però aquesta normativa no afecta les poblacions de menys de 3.000 habitants i per això en alguns municipis del país s’han creat llistes formades exclusivament per dones. És el cas de la candidatura de Compromís a Llíber, un poble de mil habitants de la Marina Alta. Aquesta llista és formada per dones d’orígens diversos d’entre vint-i-cinc i setanta-cinc anys. També és el cas de la candidatura Juntes per Corbera d’Ebre, la llista de JxCat d’aquest poble de mil habitants de la Terra Alta, que fins i tot ha feminitzat el nom. En aquest cas són universitàries, mares de diferents edats i una senyora de setanta anys ja retirada, per tal de reflectir la diversitat dels veïns del poble.

Tal com explica Andrea Kruithof, la cap de llista de Compromís a Llíber, no és que pretenguessin ser només dones, però ha esdevingut molt positiu: ‘Va ser una candidatura d’urgència sorgida a l’última hora en veure que, si no ens hi presentàvem nosaltres, el PP s’hi tornaria a presentar en solitari i tindríem quatre anys més d’un ajuntament sense oposició. Ningú no volia afegir-s’hi i les úniques que van respondre positivament van ser dones. Després vam estar molt contentes amb la decisió perquè al poble, com a tot arreu, la política sempre l’han fet els homes. En certa manera, compensem un dèficit històric. Per què genera sorpresa? Estem massa habituats que aquests llocs només els ocupin homes.’ M Carmen González, la cap de llista de Juntes per Corbera d’Ebre, hi coincideix: ‘Igual que les llistes d’homes mai no han estat notícia, les llistes de dones tampoc no ho haurien de ser.’ Però en aquest cas sí que era una cosa que cercaven. ‘Buscàvem un candidat però no el trobàvem. M’ho van proposar a mi i vaig dir que ho acceptava però que volia fer una cosa diferent, que no s’hagués vist mai a Corbera’, explica. ‘És per a demostrar que les dones també tenim el nostre punt de vista en política i podem fer diferent les coses diferent. Es tracta de ser més i dir que podem i que volem que es parli de nosaltres; no volem fer coses diferents de les que fan els hòmens.’

A Llíber, l’encara batlle i candidat a la reelecció pel PP, José Juan Reus, és imputat pel conegut Cas Llíber, que ha acaparat gran atenció mediàtica. Kruithof es mostra satisfeta perquè ara el poble és notícia per una cosa positiva com aquesta candidatura, que ha aixecat gran expectació. Quant a la reacció dels veïns, explica que els adversaris polítics l’han criticada perquè no és mixta, però que la reacció general ha estat positiva. ‘Molta gent hi ha reaccionat amb un “ja era hora!”. Hi ha molta gana de canviar de rol, de reivindicar l’espai públic per a les dones, al qual podem introduir el nostre aprenentatge de l’àmbit privat’, explica. En el cas de Corbera d’Ebre, González assegura que la rebuda ha estat del tot positiva: ‘De la mateixa manera que va ser positiva la reacció de les veïnes quan vaig proposar de fer una llista d’aquesta mena, el poble ha rebut molt bé la iniciativa.’

Per Kruithof, el fet diferencial de la seva candidatura és que les dones poden tenir més sensibilitat en la gestió de qüestions com l’educació, la sanitat o els serveis socials. ‘Podem impulsar moltes propostes per a millorar la qualitat de vida. Ens preocupem de si els xiquets, quan ixen de l’escola, no tenen activitats extraescolars o de si la gent gran no té ningú que la cuide. L’element feminista és portar la política de les cures avant, però no dirigim la perspectiva només cap a les dones.’

La cap de llista de Compromís a Llíber es mostra molt segura que les dones han arribat a la política per quedar-se i que cada vegada serà més normal de veure llistes formades majoritàriament per dones. No obstant això, de moment aquestes llistes només són permeses en els municipis petits, una norma que Kruithof considera que no té gaire sentit. González diu que estaria bé que les poblacions més grans també poguessin tenir llistes de dones, malgrat que prefereix la paritat total i no la proporció 40-60 que és obligatòria per llei.

Llíber i Corbera d’Ebre no són excepcions. Aquestes eleccions aquest fenomen s’ha repetit en més poblacions del país. En són bons exemples la candidatura de Fem poble, Fem Miravet de Miravet, un municipi de la Ribera d’Ebre de set-cents veïns; o la candidatura Independents per Belianes-AM, d’aquest poble de l’Urgell de cinc-cents habitants. Ara, en alguns comicis anteriors això ja havia passat. A Castellfollit de la Roca (La Garrotxa) el PSC va presentar el 2007 una candidatura formada només per dones i a Sant Martí de Llémena (Gironès) ERC el 2015 .

 

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.