Després dels fets tràgics de Barcelona/Catalunya (i tants altres llocs del món), i veient l’onada de reaccions, sovint contràries o confuses, em permeto de passar-vos unes brevíssimes reflexions sobre la relació entre llibertat, seguretat i informació. Perquè aquests problemes també són conceptuals. Segons quina anàlisi es faci, s’adoptaran determinades polítiques i accions concretes. Passo a enumerar molt breument aquestes reflexions, sense entrar en les aplicacions concretes que convingui fer.

1. Llibertat i seguretat. Tant els drets i llibertats com la seguretat són valors importants. Però els valors no s’apliquen sempre igual. En una societat autoritària, la seguretat va al davant de tot i s’oposa a les llibertats. Això fa que a mesura que creix la seguretat vagin disminuint les llibertats. En canvi, en una societat realment democràtica (o amb aspiracions de ser-ho), les llibertats són tan fonamentals que la seguretat no s’hi oposa, sinó que es posa al seu servei. En una societat així, la seguretat s’entén com la seguretat de les llibertats. Són aquestes, que s’han d’assegurar i protegir per a tots els ciutadans.

2. Informació i seguretat. N’hi ha que pensen que si s’augmenta la informació sobre la població hom la podrà protegir millor, com si la relació informació-seguretat fos una relació causa-efecte. L’experiència mostra que aquesta relació causal no existeix. Hi ha moltíssims casos d’absoluta informació en què no s’ha arribat a garantir la seguretat dels ciutadans. La informació és important, però no és decisiva. Per això no es pot acceptar que una informació en massa sobre la població portaria a més seguretat de tothom.

3. Seguretat i informació. Si de debò es busca la seguretat ciutadana, convé defensar que la informació sobre els ciutadans també hauria de ser segura. I l’experiència ens ensenya no solament que no es pot garantir la seguretat dels ciutadans basant-se en la informació que se’n té, sinó que tampoc ningú no pot garantir que la informació de què es disposi serà absolutament segura. Els millors controls de la informació han estat trencats moltes vegades.

La seguretat i la informació només tenen sentit quan protegeixen les llibertats. Per si mateixes impliquen riscs que no es poden assumir democràticament.

Josep-Maria Terricabras, eurodiputat per ERC

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb