L’hospital Vall d’Hebron lidera MyHealt, un projecte europeu en el què participen onze equips de set països i que vol donar resposta a la falta d’accés a la salut de la població immigrant i millorar i optimitzar l’atenció sanitària a aquest col·lectiu.
El programa, que es va posar en marxa el passat mes d’abril i té una durada de tres anys, està finançat per la Comissió Europea amb un pressupost d’un milió i mig d’euros i se centrarà a atendre a dos dels grups més vulnerables: dones i menors immigrants no acompanyats que hagin arribat recentment a Europa. Bàsicament, s’analitzaran tres tipus de patologies: trastorns mentals, malalties infeccioses i patologies cròniques no transmissibles.
La intenció és actuar a través de ‘l’atenció social’ i d’una manera transversal, per crear un mapa interactiu amb la informació recollida. ‘Millorar la seva salut té un efecte sobre la salut de la comunitat’, ha afirmat la coordinadora Núria Serre.
En aquest context, MyHealth també té la finalitat de treballar per reduir les barreres que troba aquest col·lectiu per accedir a la sanitat i buscar solucions multidisciplinàries a aquestes. A més, la coordinadora del projecte ha destacat que les dificultats seran diferents a cada sistema sanitari, el que suposa un ‘desafiament per adaptar les propostes a cada un dels països participants’, ha explicat. Així, per analitzar el seu funcionament i certificar que són aplicables al conjunt de la UE, es farà una prova pilot a tres hospitals de referència europeus d’Alemanya, la República Txeca i Catalunya.

El procés constarà de tres passos, segons ha detallat Núria Serre. El primer consistirà en crear un mapa d’actors clau en salut i immigració als set països del consorci, així com de les eines tecnològiques existents per donar cobertura a aquesta població. Després s’analitzaran les necessitats percebudes pels nouvinguts i les persones que hi treballen al projecte. Finalment, es dissenyaran eines i estratègies per tractar els problemes detectats.

No obstant, els doctors han remarcat que es tracta d’un ‘col·lectiu saludable’. Les malalties més freqüents entre aquest grup ‘heterogeni’ es deuen a la dificultat d’accedir a vacunes, afeccions tropicals o patologies cosmopolites com ara la tuberculosi o l’hepatitis. ‘Són malalties fàcils de tractar i d’un cost econòmicament menor si no es van fent cròniques’, ha conclòs Núria Serre.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]