L’Hospital Clínic porta la visió 3D a les endoscòpies per primera vegada al món

  • Utilitzen la nova tecnologia per operar l'engrandiment de la pròstata, una afectació molt prevalent entre els homes majors de 60 anys

VilaWeb
ACN
16.12.2019 - 17:35

L’Hospital Clínic de Barcelona ha portat per primera vegada al món la visió 3D a la cirurgia endoscòpica, aquella que utilitza els orificis naturals del cos. La tecnologia 3D s’ha aplicat en cirurgies d’hiperplàsia benigna de pròstata, amb vint-i-tres casos d’èxit de moment.

La hiperplàsia benigna és un engrandiment no cancerós de la glàndula prostàtica i té una prevalença alta amb l’edat: es calcula que la meitat dels homes tenen un engrandiment de la pròstata als seixanta anys. La nova tècnica aporta una major precisió, menor sagnat i una millor recuperació i els seus responsables preveuen que es començarà a utilitzar no només en altres tipus de cirurgies, sinó també en endoscòpies per al diagnòstic. ‘En endoscòpia, ens estàvem quedant parats amb un visió 2D, que és com treballar amb un ull tapat’, destaca el cap del Servei d’Urologia de l’Hospital Clínic, el doctor Antonio Alcaraz.

La tecnologia 3D s’utilitza en la cirurgia laparoscòpica -que té una visió de la cavitat abdominal a través de petites incisions- i en la robòtica, però encara no s’havia provat en endoscòpies. Aquesta tècnica consisteix en l’exploració a través de les cavitats internes; per exemple, en Urologia, els cirurgians entren per la uretra o els digestòlegs aprofiten l’obertura de la boca per arribar a l’estómac. Aquestes exploracions han estat fins ara en 2D i, per primera vegada, el Clínic ha entrat a través d’una cavitat veient-hi en tres dimensions.

Per portar la tecnologia 3D en aquest camp fins ara inexplorat, el Clínic va escollir la cirurgia d’hiperplàsia benigna de pròstata. Es tracta de l’operació més habitual de la pròstata. Un de cada deu homes passaran per aquest procés quirúrgic.

Després de 23 operacions exitoses per engrandiment benigne de la pròstata, el Clínic aplicarà de forma sistemàtica la tecnologia 3D en aquestes intervencions, segons han explicat avui en conferència de premsa els seus impulsors. La nova tècnica es presentarà per primera vegada davant la comunitat mèdica al Congrés Europeu d’Urologia que se celebrarà el març a Holanda.

Veure l’esfera en tres dimensions

En una operació aprofitant la cavitat natural, els cirurgians insereixen l’endoscopi en el cos d’una persona, en aquest cas s’introdueix pel penis. La majoria dels endoscopis són tubs prims amb una potent font de llum i una càmera miniatura a l’extrem. Un endoscopi té un canal a través del qual el metge insereix eines per recol·lectar teixit o proporcionar tractament.

Per explicar l’operació per engrandiment benigna, el doctor Alcaraz compara la pròstata amb una mandarina o una taronja: ‘Seria com buidar-ne la polpa i deixar la pell perquè l’orina surti millor. Si podem veure aquesta esfera en tres dimensions és un pas endavant’.

El desenvolupament per aplicar la tecnologia 3D a les endoscòpies, de patent xinesa, consisteix en un sistema informàtic que duplica la imatge en temps real i la separa amb uns graus d’angulació perquè el cervell interpreti profunditat.

La nova tècnica aporta una major precisió en el procés quirúrgic mitjançant una endoscòpia que es pot visualitzar en tres dimensions i en la qual s’utilitza làser en gran part del procés. Aquesta tècnica aporta més seguretat, menys complicacions, menys sagnat, menys temps d’hospitalització (un o dos dies) i una millor recuperació per al pacient. També afavoreix que la incontinència sigui pràcticament zero.

Aplicacions en altres especialitats

El doctor Javier Sánchez, del Servei d’Urologia, ha assenyalat que portar la tecnologia 3D a les endoscòpies és ‘un camp de possibilitats que ara s’obre’ i s’ha mostrat convençut que cirurgians d’altres especialitats voldran aplicar-la: ‘Quan els digestius puguin tenir a l’abast aquesta tecnologia, n’estic segur que voldran provar-la. Per a un cirurgia digestiu, poder veure un pòlip en tres dimensions significarà una major facilitat de diagnòstic i tractament i minimitzar el risc de sagnat o perforació’.

L’engrandiment de la pròstata, una afectació molt prevalent

A mesura que la glàndula prostàtica augmenta, obstrueix el flux d’orina a la uretra. Això augmenta la funció de la bufeta per eliminar l’orina. Amb el temps, el problema s’agreuja i amb freqüència la bufeta no arriba a buidar tota l’orina. La meitat dels homes tindran en algun moment de la seva vida una hiperplàsia benigna de pròstata, amb diferents nivells d’intensitat.

En les persones amb engrandiment de pròstata, la gravetat dels símptomes varia, però tendeixen a empitjorar gradualment amb el temps i per això en alguns casos cal intervenir quirúrgicament. Quan els pacients no s’operen, han de prendre medicació durant tota la vida.

Alguns símptomes freqüents de la hiperplàsia prostàtica benigna són la necessitat d’orinar amb freqüència o urgència; dificultat per començar a orinar o flux d’orina dèbil o que s’atura i torna a començar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor