L’Hospital Clínic ha posat en marxa un programa per abordar el ‘chemsex’, la combinació de relacions sexuals amb l’ús de determinades drogues per potenciar i perllongar la relació. Aquest centre hospitalari atén cada any més de dues-centes persones de nova infecció, una taxa que es manté constant des de fa uns vint anys. Això es deu, en gran mesura, a noves modalitats de conducta social com el ‘chemsex’. El programa detecta i fa un seguiment de les persones que el practiquen. Es realitza una visita mèdica completa per detectar malalties de transmissió sexual i, segons el resultat, es proposa una derivació a un psicòleg o un psiquiatra.

La Unitat de VIH del Clínic va fer una enquesta l’any 2017 a 1.100 pacients amb VIH que venien a la consulta. El 43% va reconèixer que havia pres drogues en el context del sexe, i el 25% ja prenia metamfetamina, mefedrona o GHB. Aquesta barreja de drogues i relacions sexuals sovint no es viu com un problema i no acostuma a ser motiu de consulta.

Aquest programa el lidera un equip multidisciplinari format per metges i infermeres de la Unitat de VIH i d’Urgències, psicòlegs i psiquiatres. A la unitat específica del Clínic s’atenen 6.500 persones, de les quals 6.000 són pacients en tractament pel contagi del VIH. Cada any se sumen més de dues-centes persones, majoritàriament homes que tenen sexe amb homes.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb