L’Hospital Clínic ha posat en marxa un programa per abordar el ‘chemsex’, la combinació de relacions sexuals amb l’ús de determinades drogues per potenciar i perllongar la relació. Aquest centre hospitalari atén cada any més de dues-centes persones de nova infecció, una taxa que es manté constant des de fa uns vint anys. Això es deu, en gran mesura, a noves modalitats de conducta social com el ‘chemsex’. El programa detecta i fa un seguiment de les persones que el practiquen. Es realitza una visita mèdica completa per detectar malalties de transmissió sexual i, segons el resultat, es proposa una derivació a un psicòleg o un psiquiatra.

La Unitat de VIH del Clínic va fer una enquesta l’any 2017 a 1.100 pacients amb VIH que venien a la consulta. El 43% va reconèixer que havia pres drogues en el context del sexe, i el 25% ja prenia metamfetamina, mefedrona o GHB. Aquesta barreja de drogues i relacions sexuals sovint no es viu com un problema i no acostuma a ser motiu de consulta.

Aquest programa el lidera un equip multidisciplinari format per metges i infermeres de la Unitat de VIH i d’Urgències, psicòlegs i psiquiatres. A la unitat específica del Clínic s’atenen 6.500 persones, de les quals 6.000 són pacients en tractament pel contagi del VIH. Cada any se sumen més de dues-centes persones, majoritàriament homes que tenen sexe amb homes.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb