eurocambra

El ple del parlament europeu ha rebutjat incloure una esmena del grup d‘Els Verds que feia referència a la ‘preocupació’ d’organismes internacionals per la resposta de les forces de seguretat espanyoles durant la celebració del referèndum de primer d’octubre de 2017, en el marc d’una resolució sobre el dret a manifestar-se de forma pacífica.

L’esmena ha estat rebutjada per 423 vots en contra, 150 a favor i 31 abstencions durant la sessió plenària a Estrasburg (França) i estava signada per dos eurodiputats dels Verds europeus, la francesa Eva Joly i el belga Philippe Lamberts.

El paràgraf que no ha tirat endavant és un ‘considerant’ en què s’al·ludeix a la ‘preocupació per les acusacions d’ús desproporcionat de la força’ per part de les forces de seguretat a Catalunya, que van ser expressades dies després del referèndum pel comissari de drets humans del Consell d’Europa i altres ‘experts en drets humans de Nacions Unides’.

La resolució que sí que ha tirat endavant condemna les restriccions en diversos països a la llibertat de reunió i denuncien l’ús d’intervencions violentes i desproporcionades per part de les autoritats estatals durant les protestes i les manifestacions pacífiques.

L’Eurocambra reclama investigacions transparents, imparcials, independents i eficaços quan hi hagi sospites o denúncies d’ús d’una força desproporcionada i recorda que les forces policíaques sempre han de ser responsables del compliment de les seves obligacions.

També critica que la intervenció de manifestants violents mina la legitimitat de protestes pacífiques i demana que els periodistes no siguin objectiu.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb