El ple del Parlament Europeu ha aprovat avui la polèmica llei sobre drets d’autor que regularà, entre més, la manera com carreguem continguts a les grans plataformes de vídeo. Els articles més controvertits, l’11 i el 13, han estat finalment aprovats. Plataformes en favor de la llibertat d’expressió i de difusió de continguts havien alertat del perill d’aprovar-los.

El més delicat és l’article 13, que proposa d’obligar les grans plataformes de vídeo, principalment YouTube, a filtrar el contingut que hi pengen els usuaris abans de publicar-los per detectar si infringeixen drets d’autor.

L’article 11 proposa d’establir una taxa europea per a citar articles o materials de publicacions amb drets d’autor. Els usuaris d’internet hauran de pagar un cànon per enllaçar a materials com ara articles de revista o de diari, vídeos musicals, o més continguts amb drets d’autor mencionant parts del contingut d’aquests materials en el text de l’enllaç. Tampoc no es podran compartir els populars ‘memes’ que es facin amb motiu de sèries o films. Només restaran fora d’aquesta norma les startups, però no les persones ni les corporacions.

Vegeu també:

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb