El vice-president del Govern, Pere Aragonès, i la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, han tancat avui un acord entre els dos executius per al refinançament de 2.773 MEUR de deute de la Generalitat –que passaran de curt a llarg termini– i per al traspàs 759 milions d’euros pendents de la Disposició Addicional Tercera del 2008, així com de 700 més per al finançament dels Mossos d’Esquadra. L’acord estableix que el deute es refinançarà mitjançant un acord del pròxim Consell de Ministres, mentre que el pagament del deute de l’Addicional Tercera del 2008 i del finançament dels Mossos es durà a terme en quatre anys. Segons ha explicat Aragonès, l’executiu espanyol s’ha compromès a introduir als pressupostos generals de l’estat per al 2019 les primeres partides d’aquests pagaments: 200 milions d’euros de les inversions pendents del 2008 i 150 per als Mossos.

Tot plegat s’ha acordat a la Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals que segons Aragonès ha estat una ‘reunió intensa’ que ‘s’emmarca dins de la recuperació d’una certa dinàmica de diàleg en la gestió del dia a dia’ entre els dos governs, malgrat les reivindicacions de fons del govern pel dret a l’autodeterminació i la sortida política del procés.

En tot cas, Aragonès ha deixat clar que negociacions com aquesta no substituiran en cap cas les reivindicacions polítiques. ‘No substituirem el dret a l’autodeterminació per cap negociació’, ha advertit alhora que ha alertat que l’entesa ha d’avançar “en paral·lel” a altres acords de matèria política.

La reunió ha servit per aprovar algunes de les qüestions que es van abordar a la comissió bilateral Estat-Generalitat on el govern de la Generalitat va xifrar els deutes acumulats en 7.607 milions. En primer lloc s’ha acordat donar compliment a la Disposició Addicional Tercera del 2008 per què en els pròxims quatre anys es compensin els 759 milions pendents.

El segon acord és per al finançament dels Mossos d’Esquadra, que ‘en un context d’alerta 4 sobre 5’ cal actualitzar juntament amb el creixement de la plantilla. ‘Hem acordat la revisió de la xifra que teníem fins ara i que es pugui saldar un import de 700 milions en els pròxims quatre exercicis’, ha dit Aragonès. En aquest sentit, Montero s’ha compromès que els Pressupostos del 2019 inclouran ja una partida de 150 milions per a fer realitat aquests traspassos.El tercer acord és pel refinançament del deute a curt termini, l’inferior a un any, on Montero s’ha compromès a que al llarg del pròxim mes el Consell de Ministres autoritzarà passar a llarg termini 2.773 milions.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.