La Generalitat ha confirmat que la granota toro (Rana catesbeianus) s’ha reproduït per primer cop a Catalunya. Es tracta d’una espècie invasora originària d’Amèrica del Nord i considerada com una de les 100 espècies invasores més nocives del planeta, pel seu impacte ecològic. Els capgrossos han aparegut en tres llacunes del delta de l’Ebre, durant l’elaboració d’estudis biològics. En concret, el passat 14 de juny s’en van detectar quatre i el Servei de Fauna i Flora i el Parc Natural del Delta de l’Ebre van activar el protocol per confirmar la presència de l’espècie en aquest indret. Els resultats genètics de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) han confirmat que es tracta d’aquesta granota, un amfibi que depreda altres espècies autòctones i en desplaça d’altres, ocupant espai i concentrant recursos.

La hipòtesi més probable sobre l’origen dels exemplars és l’alliberament d’adults o de capgrossos per part de particulars. 

És la primera vegada que es constata la reproducció d’aquesta espècie en tot l’estat espanyol però a Catalunya s’havien localitzat puntualment exemplars adults. Se’n van trobar l’any 1999, a Collserola i, el 2012 al Delta de l’Ebre. En tots dos casos es van anar controlant. 

Cal recordar que la legislació vigent prohibeix expressament la seva tinença, transport, tràfic i comerç, així com l’alliberament al medi natural. La granota toro figura al Catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores i al llistat del Reglament del Parlament Europeu i del Consell sobre la prevenció i la gestió de la introducció i propagació d’espècies exòtiques invasores.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb