La variant òmicron del coronavirus, que ha esdevingut majoritària en el nostre país al desembre, ha disparat els contagis fins a xifres inaudites. Tan sols a Catalunya s’han registrat més de 25.000 casos cada dia. Ara bé, aquesta irrupció implacable també ha anat acompanyada de moltes incògnites, sobretot relacionades amb la transmissió, la gravetat de les infeccions i la simptomatologia.

Quins són els símptomes de la variant òmicron? Hi ha diferències amb la delta?

Els científics i experts van aclarint a poc a poc les característiques i els detalls de l’òmicron. En aquest sentit, estudis sobre brots a Noruega i als Estats Units constaten que el període d’incubació –el temps que passa entre la infecció i els símptomes– és més curt que amb les altres variants. Concretament, el procés s’escurça fins a una mitjana de tres dies, mentre que amb la delta era de quatre i amb l’alfa, de cinc. Això ha fet que uns quants governs hagin decidit de retallar les quarantenes dels contagiats.

Enric Álvarez: “La majoria d’estudis indiquen que l’òmicron és menys greu, però no sabem en quin percentatge”

Daniel Prieto-Alhambra: “El virus es va quedant sense trucs” 

Ara bé, les dades d’aquests estudis encara són preliminars. A més, cal tenir en compte que la gran majoria dels afectats pels brots d’Oslo i Nebraska estaven vaccinats o tenien alguna mena d’immunitat arran d’un contagi anterior de coronavirus. Dit això, és raonable fer-se la pregunta següent: els vaccins acceleren l’aparició dels símptomes de la variant òmicron?

El cap del grup de Virologia i Immunologia Cel·lular d’IrsiCaixa, Julià Blanco, en declaracions a VilaWeb, assenyala que hi pot haver diferències entre les respostes immunitàries dels vaccinats i els que no, atès que els segons no tenen memòria immunitària, i això alenteix la reacció i l’aparició de símptomes.

“En les persones vacunades, com que ja tenen una memòria immunològica, la resposta és més ràpida. Els primers símptomes que poden aparèixer estan associats amb aquesta resposta immunitària, tot i que no vol dir que ho facin sempre. Bàsicament, febre i fatiga, que són les respostes associades a l’activació del sistema immunitari i no pas a la reproducció del virus, com ara la mucositat o la tos”, detalla l’investigador.

De totes maneres, Blanco ressalta que encara no hi ha prou informació disponible per a determinar si el pic de càrrega viral amb l’òmicron es produeix de manera diferent entre vaccinats i no vaccinats. En aquest sentit, recorda que amb la variant delta les diferències són mínimes, d’acord amb un estudi publicat fa poc a New England Journal of Medicine. “L’única diferència és que en els vacunats, el control del virus és molt més ràpid i, per tant, l’alliberament i la possibilitat de transmissió és més curta”, puntualitza.

L’acceleració dels símptomes afecta les proves?

L’epidemiòleg nord-americà Michael Mina, fins fa poc professor a l’escola de Salut Pública de Harvard, ha assenyalat que l’aparició d’aquests primers símptomes derivats de la resposta immunitària dels vaccins pot causar confusió i comportar un mal ús de les proves d’antígens. Recorda que en l’estadi primerenc de la simptomatologia, les proves d’antígens solen donar un resultat negatiu, atès que l’afectat té poca càrrega viral i els símptomes no estan relacionats amb la reproducció viral.

Per això, en cas de no tenir accés a una prova PCR, que pot detectar el virus abans, Mina recomana de repetir amb assiduïtat la prova d’antígens –sobretot si no se sap com s’ha pogut agafar el virus– perquè a partir del tercer o quart dia amb símptomes, l’afectat ja té prou càrrega viral per a donar positiu. Aquest decalatge entre els símptomes i el resultat positiu ha estat corroborat per personal sanitari de primera línia com la infermera Núria Baraza.

Què heu de fer si sou positiu en una prova d’antígens feta a casa? Tots els passos que cal seguir 

 

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.