Inés Arrimadas va pujar a l’escenari de l’avinguda de Maria Cristina de Barcelona, on Ciutadans celebrava el resultat electoral, i va pronunciar un discurs farcit de falsedats. O de postveritats, tal com assenyala el vídeo que ha difós Crida per la Democràcia i que desmunta les frases de la dirigent de Ciutadans.

Per començar, diu que a Catalunya ha guanyat les eleccions, per primera vegada, un partit constitucionalista, referint-se a la victòria del seu partit, que ahir va ser la formació que es va adjudicar més vots i escons. Però no és cert. El 1999, el PSC de Pasqual Maragall va guanyar, per davant de la CiU de Jordi Pujol, amb 1.183.299 suports. I Maragall ho va tornar a fer el 2003, també per davant de CiU, llavors ja comandada per Artur Mas.

També diu que el 2015, venint de nou diputats, en van aconseguir 25, ‘essent la primera força del parlament’. Junts pel Sí va sumar 62 diputats.

Majoria independentista
‘Ha quedat més clar encara que la majoria social a Catalunya està a favor de la unió amb la resta d’espanyols.’ Tampoc no és cert. Les forces independentistes van ultrapassar el sostre dels dos milions de vots, per sobre dels resultats del 27-S. A l’espera del vot per correu, l’independentisme suma 2.063.361 vots, per davant dels 1.889.176 del bloc constitucionalista.

A continuació, afegeix que els partits independentistes han aconseguit menys escons i menys vots. Si comparem les dades d’ahir amb les del 27-S, les eleccions del 2015, és cert que el bloc independentista ha obtingut menys escons, dos, però no pas menys vots. Al contrari, n’ha sumat 96.853 més.

La visibilització de l’unionisme a l’exterior
Repassant els principals mitjans internacionals, i contràriament al que diu Arrimadas, les cròniques que cobreixen les eleccions del 21-D destaquen la victòria de l’independentisme enfront de Rajoy. Vegeu aquest recull de premsa:

Per acabar, Arrimadas diu que, per primera vegada a la història de Catalunya, ha guanyat les eleccions un partit ‘no nacionalista’. Tanmateix, les imatges de la celebració ho posen en dubte.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb