Les preguntes correctes sobre el cas de Laura Borràs

  • Si un pres és polític i no és un pres comú, no ho determina l'acció que ha fet, siga quina siga, sinó la persecució judicial de què és objecte per raons polítiques

Vicent Partal
25.06.2020 - 21:50
Actualització: 26.06.2020 - 07:37
VilaWeb

Claude Lévi-Strauss, aquell gegant intel·lectual que, quan no era fàcil, ens va ensenyar que ser diferent no equival a ser inferior, deia sempre que la cosa important a la vida no és encertar les respostes sinó encertar les preguntes. Fer les preguntes correctes en cada moment.

Ahir al congrés espanyol es va votar la sol·licitud del Tribunal Suprem de jutjar la diputada de Junts per Catalunya Laura Borràs, acusada d’irregularitats administratives en l’època que dirigia la Institució de les Lletres Catalanes. Com era de preveure, tot el bloc nacionalista espanyol, de Vox al PSOE, va votar a favor que fos processada i Junts per Catalunya es va quedar sola votant-hi en contra, amb el suport del PNB i prou. La resta del bloc independentista, Esquerra Republicana, la CUP i Bildu, a més de Compromís, van decidir d’abandonar la sala per a no votar, un gest estrany, poc usual. Aquest gest ha motivat una reacció d’incomprensió i en molts casos de rebuig que clarament ha superat els límits ideològics o electorals de Junts per Catalunya. Fa la sensació que l’intent d’instrumentalitzar electoralment l’afer se’ls ha girat en contra, a Esquerra i la CUP. Crec que, sobretot, perquè es fa molt difícil d’entendre el confús argumentari que han volgut desplegar com a explicació del seu capteniment.

Primer han enarborat la bandera del combat contra la corrupció per a justificar que no podien oposar-se al processament. Amb això insinuaven, encara que amb molta cura de no dir-ho, que Borràs havia comès unes irregularitats que podrien ser considerades corrupció. Però aquesta és una posició que no és consistent amb el gest d’abandonar l’hemicicle. Si ERC i la CUP creuen de veritat, i malgrat tot allò que s’ha explicat, que Laura Borràs és una corrupta, aleshores haurien hagut de votar a favor del processament, no anar-se’n. Anar-se’n és desentendre-se’n, desentendre’s d’un possible cas de corrupció. I com pots presentar-te com a campió de la lluita contra la corrupció, vuitanta anys no-sé-què i després no anar a totes contra la corrupció, sinó seleccionar quina posició prens d’acord amb l’interès polític del moment? No és gens coherent això.

Després ERC i CUP han dit, per justificar el gest, que el seu vot no era determinant, un argument irrisori i profundament antipolític. Preocupantment antipolític. Perquè a Madrid, gairebé mai, qualsevol altre vot que no siga el del PSOE i del PP no és determinant. I què hauríem d’entendre si acceptem aquest argument? Ens diuen que quan el vot no és determinant es pot renunciar a la política, es pot no participar en l’acció política, anar-se’n de l’hemicicle i deixar, doncs, sense representació els qui t’han votat?

Una variant d’aquest argument ha inclòs el pacte de Junts per Catalunya amb el PSC a la Diputació de Barcelona, indicant que JxCat en realitat no hauria de demanar el vot negatiu a ERC i a la CUP sinó als seus socis socialistes de la diputació. Però la lògica de l’argument torna a ser estranya. Seria molt raonable –i tant com ho seria!– que Junts per Catalunya reclamàs al PSC el vot en contra del suplicatori i estic absolutament d’acord que allò que va passar ahir hauria de menar al trencament de l’infame pacte a la Diputació de Barcelona. Però per quin motiu això hauria de justificar l’abandonament de l’hemicicle d’ERC o la CUP? Quina relació té l’una cosa amb l’altra? Que aquests dos partits no tenen autonomia ni pensament propi? I encara més: aquest argument ens suscita el dubte sobre què hauria passat si el PSC hagués votat que no. Llavors ells haurien votat que no? O se n’haurien anat igualment? I, en qualsevol cas, com pots intentar de justificar la teua posició basant-te en allò que farà un tercer?

Finalment hi ha l’argument més insòlit de tots i el que crec que indigna més. I amb més raó. És el de parlar del processament de Laura Borràs com si ella tingués cap possibilitat de rebre un judici just. I ací l’embolic de la CUP i ERC ja assoleix proporcions grotesques i molt lamentables. Perquè són capaços de dir en la mateixa frase que Borràs no tindrà un judici just però que ha de donar la cara davant el tribunal i aclarir què ha fet. Seria còmic si no fos tràgic. Si és evident que Laura Borràs no tindrà un judici just, com li pots demanar que comparega? Que no hem après què és la guerra judicial (lawfare) i no hem viscut la tasca de decapitar l’independentisme que manté a la presó mig govern, la presidenta del parlament i els dirigents de la societat civil i que té en processos diversos prop de mil persones pendents de la justícia espanyola?

Alguns dels agitadors mediàtics principals d’ambdós partits, que han renunciat a fer política en aquest cas, s’han indignat estrepitosament quan algú els ha expressat arguments semblants a aquest, afirmant que és un insult comparar els presos polítics amb Laura Borràs. O Laura Borràs amb els presos polítics. L’argument, novament, és incomprensible. Si un pres és polític i no és un pres comú, això no ho determina l’acció que ha fet, siga quina siga, sinó la persecució judicial de què és objecte per raons polítiques. O és que la CUP i ERC discutiran ara també una cosa tan bàsica com aquesta? No és què fas tu que et converteix en pres polític. És la persecució judicial irregular. De tan bàsic sembla impossible que avui ens trobem obligats a explicar-ho.

I si ERC i CUP són capaços de discutir això, doncs aleshores ens hauran d’explicar quin argument tenen per a dir que els presos polítics ho són –tenint en compte que els tribunals espanyols els han endossat oficialment càrrecs que els vinculen amb la corrupció. Els presos polítics són presos polítics per allò que han fet o són presos polítics perquè han estat objecte d’una persecució política dels tribunals? La pregunta és simple de respondre i no es pot aplicar a voluntat, segons el cognom que tens o el partit de què formes part. I aquesta és la pregunta correcta a respondre, també, en el cas de Laura Borràs.

Gabriel Rufián, amb aquest estil tan macho i tan poc feminista que gasta sempre, va dir ahir que les crítiques que rebia per haver-se’n anat de la votació eren un insult a la intel·ligència. En discrepe. Jo crec que ho és molt més no fer-se les preguntes adequades. I encara més i tot embolicar-se, a conseqüència d’això, en un argumentari il·lògic i incomprensible, fora de la realitat, que t’acaba acorralant tan bon punt algú l’analitza. Ho explicava fa molts anys ja el savi Lévi-Strauss, i els savis és convenient d’escoltar-los i llegir-los.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Pepi Borrego
Pepi Borrego
25.06.2020  ·  22:13

Quina sort que tinc poder llegir-te, Vicent Partal.

Francesc Rosés
Francesc Rosés
25.06.2020  ·  22:16

No és pot insultar la intel·ligència del senyor Rufián. No en té. Tot en ell és rancúnia i mediocritat. I ho sap.

Ben exposats, senyor Partal, els contraarguments. Moltíssimes gràcies per aquest editorial que no farà cap gràcia al senyor Rufián.

Carme Garcia
Carme Garcia
25.06.2020  ·  22:16

Gracies Vicenç una editorial molt aclaridora.

Adrià Arboix
Adrià Arboix
25.06.2020  ·  22:17

Chapeau, Sr Partal…! Un gran i lúcid raonament

francesc felip
francesc felip
25.06.2020  ·  22:18

Cardenal Richelieu: Doneu-me sis línies escrites per un home honest i hi trobaré motius per a condemnar-lo.
El problema es que hi ha qui ho accepta sense pudor sempre que et beneficiï.

Josep Almar
Josep Almar
25.06.2020  ·  22:22

La mediocritat no es patrimoni dels castellans. Els polítics catalans, majoritàriament també foten pena. Ni nivell polític, ni cultural ni ètic . Molt decebut i emprenyat

Josep Usó
Josep Usó
25.06.2020  ·  22:25

No cal que continuen explicant res. Ja han dit el que havien de dir. I se n’han anat del “parlamento” per a no fer la seua feina. Que era irrellevant. Però no per a Catalunya. Ara, els seus presos polítics i els seus exiliats ja es poden quedar on són per a molts anys. Que Espanya tampoc els perdonarà el seu comportament servil. Són i seran irrellevants. Sembla mentida que no ho entenguen. No es pot tornar als anys vuitanta del segle passat. Ja s’ho trobaran.

Joan Benet
Joan Benet
25.06.2020  ·  22:32

En Gabriel Rufián és tot ell un insult a l’inteligencia…
Els partits han triat camí i han ensenyat les cartes. Si els votants no reaccionem voldrà dir que ja ens està bé.
No ens queixem després si ens foten el pèl i ens tracten com a menors d’edat.

Victor Serra
Victor Serra
25.06.2020  ·  22:34

La CUP ja fa temps que he renunciat entendre-la, però ERC simplement ha aprofitat l’avinentesa per treure’s de sobre una contrincant que temien. I que no em parlin d’insults a la intel.ligència. El que és un insult és pensar-se que no ens n’adonem de la seva burda maniobra. El resultat és que l’Estat espanyol ja no ha de fer quasi res per derrotar-nos perquè ja ho fem tot solets.

Guillem Canet
Guillem Canet
25.06.2020  ·  22:35

👍aclaridor!! Realment una pena el que ha passat.No entenc en quin marc mental viuen alguns

Jesús Albiol
Jesús Albiol
25.06.2020  ·  22:35

Moltes gràcies Vicent, una anàlisi molt acurada.
Com dir-ho perquè s’entengui bé? … ERC i la CUP “l’han cagat”.

Àngels Folch
Àngels Folch
25.06.2020  ·  22:42

Magnífic. D’una lògica impecable!

Núria Florensa
Núria Florensa
25.06.2020  ·  22:55

No oblideu la posició mesquina 🤦🏻‍♀️d’ERC i les CUP per quant tinguem eleccions. El meu suport diputada Sra. Borràs i molta gent pensem igual davant tribunals amb tupinades sense aplicar justícia a la llei. I adobat amb informes de la benemèrita🤦🏻‍♀️. No ens fareu canviar d’opinió soc, som independentistes. Agraïment a tothom q encapça-li el lideratge per a la nostra República catalana i, per tant, sabent q segueixen “a por ellos”. 😡🤮

Francesc Xavier Bueno
Francesc Xavier Bueno
25.06.2020  ·  22:59

Senyor Partal, Vostè va beneir el 2 de gener d’enguany el pacte ERC-PSOE que obria horitzons miraculosos i aquell dia molts vam posar el crit al cel per aquella claudicació (per aquella humiliant claudicació amb traïdoria).
Ara se sorprèn del que passa avui?
De l’atac frontal del PSOE amb la connivència de ERC?
CUP simplement són el tonto útil (Anna Gabriel abans desfermada i ara desapareguda, Antonio Baños “Torni dijous Sr.Mas”, …).
Li faig memòria del que vaig dir aquell dia i faci vostè examen de consciència.
I compte! Que allò era fàcil de preveure, no tinc una bola del món.
Faci memòria Sr. Partal, faci:
“S’ha de ser beneït per creure’s el cumpliment de cap acord amb el PSOE: un cop investit Sánchez president s’acabarà tot.
I és una vergonya el menysteniment en tota aquesta pantomima envers el MH President de la Generalitat Torra (ni que sigui vicari/putatiu) i més indigne encara com s’ha ningunejat el MH President Puigdemont (el legítim).
El PPSOE va destituir amb el 155 el MHP Puigdemont i després va impedir la seva restitució -amb l’imprescindible col·laboració del Molt deshonorable president Torrent el 30 de gener de 2018.
Seure a parlar ara amb el PSOE sense posar primer les coses a lloc és donar carta de naturalesa a la repressió (exili o presó).
Si nosaltres (el nostre Parlament, els nostres partits, associacions, ciutadans, etc.) no tenim memòria de qui és el nostre legítim President i quin és el poder del nostre Parlament,
Com volem que ens respectin a Espanya?
Aquest acord no portarà enlloc però m’importa poc, el què realment m’amoïna és que el pas del temps perpetua i consolida el 155 en els nostres polítics, però tots ells haurien de recordar que quan vam votar el 21D l’objectiu era restituir el legítim govern i el legítim President. Aquest era el mandat.
La resta és una indignitat -per part nostre per descomptat.
(I si a Espanya han de votar 5 vegades en 4 anys no és el nostre problema i si guanya la dreta ídem) ”
Sempre s’ha de fitar l’esdevenidor amb el llargavista Sr.Partal i amb la història a la mà.
Sincerament, em sorprèn que estigui sorprès, jo no, tot respon al guió de 1er de 2020 -que vostè no va saber capir.

Gemma R.
Gemma R.
25.06.2020  ·  23:10

Demano a tots els catalans que si estimen Catalunya i volen preservar no només la nació, si no també el bon nom de l’ independentisme, deixin de votar inmorals males persones. I no diré res més. En ma vida hagués pensat que la misèria moral i l’ odi a l’ independentisme era superior dins les nostres files que en el camp contràri. Vergonya, tristesa i un fàstic infinit.

Marie Fonollosa
Marie Fonollosa
25.06.2020  ·  23:10

Excel·lent Vicent Partal; estic completament d’acord amb la vostra anàlisis.

Quina pena veure el poc sentit polític que tenen la CUP (ja era conegut) i ERC (cada cop menys).
És probable que Laura Borras espanti els seus adversaris perquè és intel·ligent, escoltada i respectada per la majoria de catalans i també a fora.
Sento vergonya per aquesta classe política, que dóna la llum verda para tindre una nova víctima de la independentisme catalana.
No tenen cap futur, els mediocres sempre acaben auto-mutilan-se.

Xavier Huguet
Xavier Huguet
25.06.2020  ·  23:23

Algunes altres preguntes que també podrien ser encertades.
1. Quins interessos ocults, o incompetència mal disimulada, hi ha darrera de de l’actitud de partits que son capaços d’indignar els seus propis votants, als qui diuen representar, fins al punt de considerar seriosament, pràcticament i honestament la possibilitat de no votar-los ni en les properes eleccions, ni en cap més?

2. No serà que estem arribant al final d’un camí, dolorós i necessari, en el que, després de purgar errors propis i aliens, haguem après a a desempallegar-nos de “tot” el que es accessori i ens impedeix avançar?

3. No serà que, un cop despullats, tot aquest seguit de despropòsits sigui el fet determinant que ens obrirà pas a un nou camí, també dolorós però sense tant llast, en el que els indignats podrem caminar acompanyats de gent valerosa, decidint com per nosaltres mateixos, i sobre tot amb una esperança renovada?

Queda obert a totes les preguntes raonablement encertades que ens podem fer cadascu de nosaltres….

Joan Rius
Joan Rius
25.06.2020  ·  23:29

Em temo que els d’ERC, somnien en la presidècia de les escorrialles que queden de la Generalitat autonòmica, comptant amb la col·laboració dels Comuns i PSC. Així és com pensen ampliar la base? Pel que fa a la CUP, més val no parlar-ne. No es mereixen ni els dos diputats que gràcies al meu vot campen per Madrid. Durant aquests anys, he votat amb independència del partit i en funció de la utilitat estratègica del meu vot. Confio en què els independentistes sabrem reconduir el procés amb l’ajuda d’España i l’emergència d’un projecte que serveixi de debò per a fer la República.

Lluí Mor
Lluí Mor
25.06.2020  ·  23:30

No caiguem en el parany, ja fa temps que estem ficant el foco sobre el Rufian, crec que és premeditat, hi ha qui esta d’arrera d’aquest acte. I em pregunto, com és que van a més la xuleria, el gallito i la provocació d’en Rufian?

Els directors de l’obra saben que tenen el titella perfecte per desviar l’atenció, ja que donen per fet que a hores d’ara els ciutadans ja se’n han adonat que te poques llums, per això el fan insistir en el missatge convergents corruptes, que ell segueix al peu de la lletra.

El que no s’adonen els directors de l’obra, perquè han perdut el nord, és que ells, els caps d’ERC, no tan sols falten a la inteligencia dels catalans, sinó que falten la dignitat i el compromis de la nació catalane i a més a més, fan envermellir a familiars i amics.

He sentit discursos i anecdotes de familiars intims de gent de la cúpula d’ERC, que estic segúr que ara no saben on amagas.

El botifler és com és com la mala herba que neix sota l’arbre, és resguarde del fred i del sol i viu de les seves engrunes, ara bé, quant és multipliquen, posen en perill l’existencia del seu protector, per això els pagesos herbicidem i tallem les males herbes.

Si Puigdemont talle les males herbes del PDECAT, les males herbes d’ERC també és marciran, perquè no tindran en qui enmirallar-se.

Josep Ramon Alonso
Josep Ramon Alonso
25.06.2020  ·  23:31

Jo no em faig cap de totes aquestes preguntes que planteges, per mi la situació és molt simple: la comparo a una batalla on en una banda estan tots els Unionistes espanyolistes que formen l’estat espanyol i a l’altre costat els partits pseudo-independentistes, en inferioritat numèrica de 90 a 10 i com que no hi ha possibilitat de guanyar la batalla, girem cua i no presentem batalla, dit d’altre forma fugim del camp de confrontació argumentant qualsevol xorrada.

És un puto acte de covardia política especulativa, que pensen que els reportarà més vots per que deixen a l’estacada a una “convergent”.

Antoni Soy
Antoni Soy
25.06.2020  ·  23:34

Evidentment, hi ha hagut un intent d’aprofitar aquest afer des d’una perspectiva preelectoral. Però qui més ho ha intentat (i ho ha fet), em sembla, i evidentment puc estar equivocat, ha estat JxC que, d’altra banda és qui està més necessitada de fer-ho.
D’altra banda, posats a fer preguntes, la més important és perquè és posa ara sobre la taula aquest tema? I qui li posa? Em sembla que la resposta és el “deep state” espanyol i l’objectiu és debilitar l’independentisme, independentment de partits i sigles.
No m’ha agradat gens l’editorial, però no tant perquè hi estigui o no d’acord, sinó pel to i l’estil i perquè no crec que Vilaweb hagi d’entrar a discutir les picabaralles partidistes.

marga guasch
marga guasch
25.06.2020  ·  23:35

No he seguit cap intervenció al respecte perque totes elles em semblaven vergonyoses, però m’agradaria entendre, si algú m’ho pot explicar, perque l’únic partit que ha votat que no, amb JxCat, ha sigut el PNB. I perque, a més d’ERC i la CUP, EHBildu, BNG i Compromís han acabat fent el que sembla que havia demanat JxCat fa unes setmanes.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
25.06.2020  ·  23:48

Definitivament cal esborar de la llista de partits independenttistes a ERc i també la CUP fins que deixi de fer criaturades i bestieses. La cosa és així de clara i contundent, lamentablement. Aquests partits han anat a Madrid (concepte) i han assumit la ideologia profonda del règim del 78. Sembla impossible però s’han cregut que España és una democràcia mínimamanet homologable. Cal tenir molta capacitat d’empassar per creure això, sincerament. Partal fa dues o tres preguntes clarividents i espero la resposta de ERc i la CUP fa estona i de moment res de res: cap resposta convincent, ni de lluny.

Preò el més greu per a mi és la fantàstica oportunitat que han tingut tan ERc com la CUP de fer una critica demolidora de la justícia i l’estructura judicial espanyola en seu parlamentària, i que no han aprofitat: senzillament han marxat a l’hora de votar, covardament, irresponsablement. No els vàrem votar per a que marxessin quan calia votar coses serioses al Congreso!! i mira que ho tenien fàcil amb milers d’arguemnts contundents. Res, fuga i silenci!

Però potser cal que anem mnés al fons de la qüestió. Fa temps que sospito i temo que els dirigents de ERc, amb Junq

Joan Salabert
Joan Salabert
25.06.2020  ·  23:49

Si els estrategues de ERC i CUP busquen amb tant d’empeny el vot del votant de Comuns, PSC o, fins i tot, Ciutadans, els seguirà votant qui vota ERC i CUP?, els votarà qui vota a Comuns, PSC o, fins i tot, Ciutadans?

Ramon Sans
Ramon Sans
26.06.2020  ·  00:05

La Sra Laura Borrás es inocente , una buena persona que ha apoyado sin fisuras a encarcelados , exiliados , raperos , CDRs acusados de terrorismo , los presos de Altsasu , no se merece esta falta de solidaridad , estoy profundamente indignado contra BILDU .

Gracias Sr. Partal por sus reflexiones y solidaridad .

jaume vall
jaume vall
26.06.2020  ·  00:09

1. Si continuem fent-nos preguntes :
¿Què hem de pensar d’una societat que per conformisme o oblit doni la majoria electoral a ERC, un partit que ha baixat un graó més en el seu descens cap a la infàmia?
No parlo de la CUP, perquè a excepció de la tríada inicial al Parlament, Quim Arrufat, David Fernàndez, i la diputada de la qual no recordo el nom, ha estat una formació política que ha prioritzat la hipocresia autista a la solidaritat dins l’independentisme.
2. Sembla ser que el sr. arquebisbe Desmond Tutu (Director de la Comissió per a la Pau i Veritat sudafricana, i Premi Internacional Catalunya) va dir :
“Si ets neutral en situacions d’injustícia, has elegit el bàndol de l’opressor”

I avui estic massa dolgut per escriure una proposta per a una futura república catalana, que vist el que veiem, tardarà en fer-se realitat, i no serà cívica com hauria d’haver estat amb una societat cohesionada. L’espanyolisme ha calat profundament els esperits de massa gent.

Dolors Guiu
Dolors Guiu
26.06.2020  ·  00:15

Gràcies Vicent pel teu article..
Poses en paraules entenedores el què suposo que molts pensem i potser no sabem explicar..
Realment si que el Gabriel Rufián, el que ell diu, és un insult a la intel.ligència, crec, de molts independentistes

Miquel-Jordi STRUBELL
Miquel-Jordi STRUBELL
26.06.2020  ·  00:17

Que l’independentisme es divideixi segons a qui s’acusa de suposats delictes que el o la poden portar a la presó durant 15 anys, quan tothom té meridianament clar que el judici no serà just, és un símptome molt greu del baix nivell de la direcció actual de segons quines opcions polítiques. Els més de dos milions que vam votar independència l’1 d’octubre de 2017 no ens mereixen això. Ni cap dels dirigents injustament condemnats.

JESÚS ESTREMERA
JESÚS ESTREMERA
26.06.2020  ·  00:37

Gràcies a l’article i als comentaris, faig el meu, des de fora de la Península, així que pot ser sigui poca solta:
Em sembla que ERC ja és el nou PSC i que el triomf que desitgen mossèn Junqueras i tota la mandanga (CUP, Comuns i Sociovergents de tota espècie) no és més que la repetició dels tripartits d’infausta memòria, versió 2.0 amb possible República Federal Espanyola (que ni serà república ni federal).
Per què s’han sumat a l’espectacle BNG, EHB i Compromís? És claríssim. A les Illes patim el no-govern dels seus socis de Més, i són tots la mateixa comparsa. Tal qual com el PNB amb CiU.
Només em crec en Puigdemont, potser per un únic motiu: perquè és l’únic que creu en la independència i també que té la intel·ligència de pensar per ell mateix.
Probablement m’equivoqui, però de vegades es veu

enric arquimbau
enric arquimbau
26.06.2020  ·  00:42

enric arquimbau

Necessitem una nova generació de polítics. Ja és insuportable la misèria moral dels que juguen amb els sentiments del poble.
No vull esplaiar-me. Però la situació a la que han arribat els qui remenen les cireres, ara, és d’una vergonya i indignació absolutes.
Molts d’ells no s’estimen el país. S’estimen la seva borda miserable i el seu sou, abans de res. Han podrit les relacions entre uns i altres de tal manera, que han arribat al patetisme sense ni adonar-se’n. Estan aviciats. Necessitem saba nova; gent neta de cor, amb l’objectiu al frontispici.

Josep-Francesc Massó
Josep-Francesc Massó
26.06.2020  ·  00:48

No han votat perquè venen eleccions i volen que inhabilitin a la Laura Borràs perquè els pot fer ombra.
A qui volen enganyar?

Tomàs Reyner
Tomàs Reyner
26.06.2020  ·  00:53

ERC ja ens ha decebut tan que la d’avui és només una més. La CUP ha fet de CUP, és a dir tan intranscendents com sempre. No anem bé. Marta Rovira i Anna Gabriel, us anyorem

Lluis Molist
Lluis Molist
26.06.2020  ·  01:03

Sr. Lluis Mor………..Qui ha darrera del pallasso Rufian i altres……..fácil: El gran Capo

Robert Mora
Robert Mora
26.06.2020  ·  01:04

Si hi ha alguna cosa que he après al llarg de la vida, és que tot té explicació, fins i tot conductes tan inexplicables des dels paràmetres lògics que informen o haurien d’informar el que són (més aviat diuen ser) i representen els partits ERC i CUP.
L’exposició analítica feta per Vicent és rigorosa i d’una lògica impecable, però com que els aparells d’ER i CUP no són ni poden ser tan obtusos per a no arribar a conclusiones semblants, és que l’anàlisi lògic és impecable, els paràmetres i/o els objectius sobre els que es fa l’anàlisi són incorrectes.
El que han fet ER i CUP (Bildu i Compromísja són altra cosa) és estúpid, inútil i mesquí. Per eixe ordre.
Estúpid perquè aquesta acció els passarà una factura elevada. Inútil perquè els seus vots no feien cap falta per impedir el suplicatori de Laura Borràs, i mesquí perquè el seu desig de treure-se-la de competidora els ha fet blanquejar el TS, justificar els empresonaments de Junqueras i l’exili de Marta Rovira.
I com que una errada tan monumental no és concebible la resposta ha de ser una altra.

Jaume Bosch
Jaume Bosch
26.06.2020  ·  01:17

Herodes també s’en va rentar les mans.

Anna Linares
Anna Linares
26.06.2020  ·  01:19

Ahir a la tarda en el programa de Tv3 Tot es moumen Sergi sol, donava la seva versió, dient que junts per Cat, ER i la Cup havien fet el pacte de no votar i que ara ells per voler confrontació deien el contrari, la setmana pasasa per aquest tema ja va perdre els nervis devant de la Pular Calvo, aquest senyor és recargolat doi mentides!

Lluís Giberga
Lluís Giberga
26.06.2020  ·  01:28

Fa uns dies, com a votant seu, vaig adreçar unes altres preguntes -que no van saber afinar tant com les de l’editorial del director- sobre aquesta qüestió als diputats d’un dels partits que avui han defugit les seves responsabilitats abstenint-se de votar -per què hi van anar, doncs, al Congrés dels diputats?-.
No he rebut resposta.
Des d’ara Jo també “abandono la sala”, la seva, la que vaig creure que podia ser una opció compromesa i responsable en defensa d’un independentisme progressista de debò i que, en realitat, ha demostrat ser d’una estupidesa incomprensible i d’una mesquinesa aclaparadora. Però no fujo d’estudi, com ells. Fujo d’aquesta total manca de responsabilitat, d’aquest engany als qui els vam votar, per mirar de retrobar compromís, coherència, claredat i un pèl, ni que sigui un pèl, d’honestedat.

Antoni Morell
Antoni Morell
26.06.2020  ·  01:32

Crec que es pot afirmar amb molta possibilitat d’encertar, que la posició dels elegits pels votants de la CUP i ERC. han corromput la delegació que van rebre per a representar-nos al Congrés.
Amb tanta afició en les enquestes, perquè (si tenien dubtes, que ja és greu) preguntessin… Però estan tant embeguts en l’espessa boira del poder que han perdut el Nord com també el Sud, l’Est i l’Oest.
Aquesta actitud de FER MALBÉ tergiversant la voluntat dels seus votants… NO ÉS CORRUPCIÓ?
Si creuen que no, li podem dir PUTREFACCIÓ per la pudor de ferum que desprèn

Berta Carulla
Berta Carulla
26.06.2020  ·  01:43

Escoltant ràdios nostrades, i pel que llegeixo aquí i allà sobre les televisions nistrades, també és el cas de les televisions, fa dies que es celebra a tota hora l’akelarre contra la sra. Borràs. No hi ha ombra de dubte que la sra. Borràs ha quedat esclafada sota una immensa ombra de dubte per obra i gràcia de periodistes (anomenats així) i tertulians. Tenim un problema gros, sr. Partal, li dic a vostè de qui de vegades em queixo perquè en moments així resplendeix la seva llum: tot el país escolta el missatge, la Laura és culpable. I perdem, cada dia perdem.

Vostè no podria pensar si hi podem fer o no alguna cosa per tal que el país sencer no hagi d’escoltar dia sí dia també tant de verí contra el país mateix, tanta mesquinesa i mentida?

Jordi Quinquilla
Jordi Quinquilla
26.06.2020  ·  03:17

PSOE, PP i Vox van tombar dimarts la comissió d’investigació sobre Felipe González i els GAL al congrés espanyol. El dijous ERC i la CUP no voten contra el suplicatori de Laura Borràs al congrés dels espanyols. És que no n’aprendrem mai?

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
26.06.2020  ·  06:28

marga guasch l’únic partit que ha votat que no, amb JxCat, ha sigut el PNB.

Es el mateix PNB que fa 3 setmanes vota amb Cs?

Com va dir Aznar fa molt de temps, antes se romperá Catalunya(Malgrat que tenim Presos Polítics) que España

El cas Laura Borrás em sembla que es el ‘Cas Pujol II part’

Visca l’Esperit de l’U d’Octubre i el MHP legítim(que es l’únic que tenim)!!

Sr Puigdemont, té un veritable problema amb les restes de CDC,. Com no hi faci neteja, ja veurem qui es més botifler. Al cap i a la fi, molts ‘Peperos’ votaven Pujol en la seva època ‘daurada’…i això NO hem d’oblidar.ho MAI

Marià Puig
Marià Puig
26.06.2020  ·  06:40

Tot plegat, per el què i el com s’ha produït, fa fredor i et deixa l’ànim primer encoratjat i després abatut. Que s’expliquin clarament el que pretenen doncs sols fan que crear confusió als futurs votants. Per que ara, cada cop es mes difícil decantar-te cap una opció i si no fora per que soc dels que creu que sempre s’ha de votar, n’hi ha per llogar-hi cadires per mirar-ho de lluny.

Albert Miret
Albert Miret
26.06.2020  ·  06:58

Els discursos d’aquest torerito espanyol, són himnes a l’estupidesa profunda de què fa gala cada vegada que en te ocasió. ERC ja es comporta com a partit anticatalà i antiindependentista, no cal donar-hi més voltes.

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
26.06.2020  ·  07:00

Totalment d’acord amb l’editorial!
Només un afegitó: la CUP no so aquells nois i noies que s’havien fet famosos per la “coherència”? Pobrissons

Teresa Pou
Teresa Pou
26.06.2020  ·  07:00

Com tantes vegades un editorial molt aclaridor , gràcies per fer-nos veure la realitat tal i com es . També es d’agrair la sinceritat d’aquests dos partits que es diuen independents , que no s’han mullat amb res ,tot el contrari , ens fan veure amb claretat fins a quin punt son companys de viatge .

Gerard Viader
Gerard Viader
26.06.2020  ·  07:25

Som un país mesell. La prova de l’encert de l’argument levystraussià és que fins i tot Pedro Sánchez demanava la llibertat de Lula, acusat per un cas de corrupció, en un procés molt irregular, orquestrat amb finalitats polítiques.
https://blocs.mesvilaweb.cat/laforastera/2018/06/02/lula-da-silva-difon-una-fotografia-de-pedro-sanchez-demanant-la-seva-llibertat/

Júlia Laforga
Júlia Laforga
26.06.2020  ·  07:27

I demanem lideratges, gent nova independent, amb força que ens acompanyi sense por. Si tot just despunten ja tenen els jutges damunt i es queden sols. Això o hi ha compromís que ho salve.

Josep Gualló
Josep Gualló
26.06.2020  ·  07:33

LA MEVA PREGUNTA ADEQUADA

Com és possible que a Catalunya encara quedi tanta ciutadania que es creu la mentida que la CUP i ERC son partits independentistes?

Blanca Anguera
Blanca Anguera
26.06.2020  ·  07:44

ERC i CUP, tan embriagats per l’anhel de poder que s’han tornat com el clàssic castellà: esperpèntics.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
26.06.2020  ·  07:53

En clau electoral, ara que venen eleccions autonòmiques per la defenestració judicial express de Torra, l’absència de Rufián i els seus a la votació del suplicatorio pot ser molt profitosa. Podria formar part del preu a pagar per assegurar el suport de partits monàrquics (PSC, Comuns, potser Cs) al candidat nominalment republicà que ja deu veure a venir una tercera derrota a mans del Molt Honorable President de la República Catalana a l’exili. Fa temps que l’eixamplament de la base que prediquen només busca aquest suport parlamentari a la Ciutadella per poder fer el sorpasso que les urnes neguen constantment. I res no uneix tant com un enemic comú.

Rosa Guallar
Rosa Guallar
26.06.2020  ·  08:03

L’esperança és que cada cop més gent se n’adoni de l’odi que subjau en les decisions d’ERC. Un odi corrosiu que ha d’acabar destruint-los. Rufian n’és el paradigma. Quan parla, amb aquell posat “pseudodidàctic” per a que el públic “ignorant” entenguem les seves falses raons i els llestos les raons de debò. Jo no hi veig política. Vull dir que no hi veig la defensa del bé comú que tot partit ha de perseguir. Jo només hi veig odi. De la CUP ni en parlo. Tinc la sospita que està desfeta per dins.
L’odi d’ERC hi és des de fa molt. Per posar un exemple senzill: quan va pactar amb Bildu la llista al Parlament europeu ERC va vetar Puigdemont dient que és “la dreta”. Insisteixen en l’eix “esquerra-dreta” com a instrument electoral i prou, perquè d’esquerres no ho són pas. La Llei Aragonès només n’és un exemple.
Actualment no hi ha res més trencador del feixisme i del capitalisme desfermat (ibex35) que ser independentista català unilateral i voler crear un país socialment millor. I davant d’això riute’n de l’esquerranisme d’ERC, dels Comuns, de Podem o de Bildu fins i tot.
Albergo l’esperança que podrem votar un projecte polític independentista seriós, esperançador, unitari i unilateral. Que deixi de banda aquesta ERC fastigosa, humiliantment pactista i farcida d’odi.
Albergo l’esperança que Rufian desaparegui de la política. És bo renovar, canviar. La cançoneta dels “XXXX anys d’història” del partit i els “X presidents represaliats/assassinats”, com si fos una etiqueta de qualitat com l’A+++ de les neveres. Ja cansa que utilitzin aquells polítics en benefici propi. Que no oblidem que Companys ho va ser gracies a que la CNT va decidir pel bé de tothom fer un pas a la política institucional, i a qui després ERC va decebre, o trair, digues-li com vulguis.
Per acabar només dir que avui ERC, tal com és, amb les seves decisions i les seves declaracions públiques, fereix molta gent i la deixa desemparada i amb l’esperança desfeta.

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
26.06.2020  ·  08:10

Vergonyant i indignant !! Polítics de fireta. Plegueu ja , feu-nos aquest favor. M’entren ois només de veure el personatge Rufián. Com és possible tot plegat ?? Bon dia i bona hora !!

Maria Teresa Flix
Maria Teresa Flix
26.06.2020  ·  08:38

Moltes gràcies Vicent! Molt aclaridor. Genial!

Pere Grau
Pere Grau
26.06.2020  ·  08:48

Recalco les opinions del Sr. Benet i el Sr. Guatlló. si els electors quan arribi l’hora no donen a les urnes un mastegot històric a la ERC i a la Cup , pobre país… I abans que algú m’ho recrimini: no, no passo per alt les fallades dels que al món post-convergent no paren de fer-li la traveta a Puigdemont. També haurien de rebre…

Pep Agulló
Pep Agulló
26.06.2020  ·  08:54

INDEPENDENTISTES GLORIFICANT ELS ATACS DE L’ESTAT…

El raonament de l’editorial sobre la incoherència d’ERC i la CUP és inapel·lable. Vull fer un apunt en l’aspecte polític de la decisió.

La inacció política de forces independentistes (d’abandonar l’hemicicle) front l’acció política-judicial (lafware) de l’enemic té un nom: col·laboracionisme.

I encara més, ERC i la CUP només ho apliquen als independentistes de l’òrbita de JxC, els adversaris per l’hegemonia del poder autonòmic. Hi ha una voluntat expressa, per tant, consciència de quina eina s’utilitza i contra qui. Un partidisme que raneja la connivència amb el joc brut de l’Estat. Deixen que la lafware faci el seu efecte. Aquest és el fons de l’abandó de l’hemicicle.

Per exemple, en el cas dels CDR que van patir la provocació a partir d’un informe de la GC, recordeu aquell vídeo on escorcollaven una olla, etc…que la fiscalia els acusava de terroristes… Us imagineu que ERC i la CUP sent partidaris de la no-violència, saben com les gasta l’Estat, no els defensés perquè li donés valor al dubte de ser terroristes?

Els diguem incoherents, perquè si provem la seva coherència amb l’ús de l’ariet de l’enemic contra suposats aliats indepes, seria un pas ideològic molt greu.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
26.06.2020  ·  08:55

Erc.cup no han votat contra els 15 anys que demana la fiscalia psoe.comuns.erc.bildu, per que son els seus estimats. El cas fragant de Ferrovia.ercl amb els germans Junqueras al bell mig, un cas descomunal de corrupcio i la seva fiscalia psoe.comuns.erc.bildu el tapa amb cal viva. Faltaria más oi guapeton Rufian d’españa.cal.viva?

Bernabe Molina
Bernabe Molina
26.06.2020  ·  08:57

Quina por els hi provoca Laura Borras als aparells de ERC i les CUP, perquè? la resposta la trobareu en les intervencions de cadascú dels porten-veus a l’hemicicle i comissions del parlamento español, fins i tot, els hi fa por també a bona part de l’aparell del pdcat. Laura Borras es intel·ligència, coherencia, coneixement, educació, es a dir tot allò que manca, i molt, als polítics catalans al congreso de los diputados. Encara no ens hem adonat que estem vivint una brutal “cacera de bruixes” des de les eleccions del 2015.

Jordi Torruella
Jordi Torruella
26.06.2020  ·  09:04

Polítics mediocres.

teresa permanyer
teresa permanyer
26.06.2020  ·  09:12

Em sento profundament agraïda pel teu article. El disgust que sento seguint les notícies rep llum amb les teves paraules i, el més important, desencalla la paràlisi que m’havien provocat.

Jordi Isern
Jordi Isern
26.06.2020  ·  09:34

Ahir ERC i la CUP, fent costat a les clavegueres de l’estat per destruir una líder independentista, ho van dinamitar tot. Ja res serà igual. Però potser serà millor. Cal que el president Puigdemont sigui valent de veritat, trenqui amb el PdCAT i creï el gran partit independentista que necessitem. Un partit integrador, transversal, on hi capiguem tots i que tingui com a principal objectiu la independència. Un partit que tingui molt clar que no hem de regenerar Espanya ni dialogar amb ella (ni es pot regenerar ni mai dialogarà). Hem d’acabar amb aquests partits caducs, carregats de vividors, que avantposen els seus interessos personals al país. PdCAT, ERC i CUP ja haurien de ser història. És l’hora de la independència.

Eduard Samarra
Eduard Samarra
26.06.2020  ·  09:35

No, no n’hem après. La pregunta adequada és: per què els seguim votant? Més d’una vegada he vist escrit aquí i d’altres llocs que hem de mantenir l’independentisme com una realitat parlamentària, que seria una bestiesa si Iceta governés, etc. Una altra pregunta: com sabem que això és cert? Passar una legistura d’Iceta no seria gaire diferent del que tenim ara en quant a llibertats individuals i competències autonòmiques. Però potser serviria per netejar les cúpules dels partits anomenades independentistes. Perquè el problema és que el nom no fa la cosa i aquells que tot i en les pitjors condicions no deixaríem de ser independentistes no podem esperar res del panorama polític actual. La narrativa processista ha expulsat del debat amb eficàcia aquells que plantegen l’abstenció i aquells que l’hem tinguda en compte hem estat convençuts de no cometre aquest “sacrilegi”. Hem dedicat rius de tinta a analitzar què passa si no els votem, el qual em fa plantejar una última pregunta: que passa quan els votem?

Francesc Casas
Francesc Casas
26.06.2020  ·  09:44

Ahir ERC i la CUP van sortir de l’hemicicle per…, val més que no hi tornin. Per fer aquests “paperets” no cal que hi vagin.

jordi Rovira
jordi Rovira
26.06.2020  ·  10:13

Estic molt d’acord amb la idea principal de l’article; que, a més, suma el referent d’autoritat de Lévi-Strauss. És cert, cal fer sempre la pregunta, o les preguntes, adients. Estirant doncs d’aquest fil, a la qüestió de si Laura Borràs és o no és un pres polític, tothom està d’acord que sí. Diria que no hi cap altra resposta. El que sí hauria de tenir espai és la concatenació de preguntes al respectes de quina ha de ser la resposta més adient davant la guerra bruta de l’estat. La lawfare, les clavegueres, i la falta d’autoritat de l’estat espanyol ( com el que avui mateix torna a aparèixer sobre la figura de l’advocat Boye, per exemple ) requereixen una estratègia de resposta. Més quan, la guerra es dóna perseguint la opció política de l’adversari, i perseguint els drets personals d’aquest.
El fil de preguntes davant l’atac rebut, constitueixen un argumentari de guerra. De resposta, si es vol dir més “polite”. De resposta sempre i quan es pugui seguir el fil habitual dels operatius de guerra clàssics. Però, què passa si l’operatiu de guerra no en té res de clàssic?

Pilar Pla.angusto
Pilar Pla.angusto
26.06.2020  ·  10:23

S’han vulgut treure un contrincant potent del seu camí.
Pero, aixo els hi hauria d’esclafar al cap com una llosa.
Es, ja no vergonyosa aquesta actitut, terrible.
Van molt mal aconsellats.

Carme Garcia
Carme Garcia
26.06.2020  ·  10:30

Trobo brutal que partits que tenen un munt de militants presos polítics siguin capaços de posar un altre polític en la mateixa situació. ERC està blanquejant el suprem i la guàrdia civil. I qui calla atorga! No és el mateix callar que negar-te. La CUP ja fa molt de temps q no dóna la ralla. Mai no es suquen.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
26.06.2020  ·  10:43

El pacte ERC, PSC i CUP a Sant Cugat per fer fora a JuntsxCat que va guanyar de forma clara les eleccions, el pacte de JuntsxCat amb el PSC a la Diputació de Barcelona que va impedir la presidència a ERC que tenia més del doble de diputats que JuntsxCat, el trencament del pacte de JuntsxCat amb ERC que havia de fer president de la Generalitat a Carles Pugdemont i Roger Torrent president del Parlament com així va ser. On és el país?. L’afer Laura Borràs és la continuació de la pel·lícula. A ERC ja li va bé treure’s de sobre una competidora solvent i allunyada del món convergent. La CUP … semblen uns nens malcriats que encara no han superat l’adolescència ideològica. Estic convençut que ho pagaran a les urnes. Aquest país és caïnita i això ho sabem des de fa molt temps, recordeu la gerra civil i els fronts de la rereguarda. Aquella gerra la vam perdre !!.

Jordi Romeva
Jordi Romeva
26.06.2020  ·  11:17

Benvolgut Director,
Em disculparàs si, aquesta vegada, aquest comentari el faig més aviat impulsat per les reflexions que ha fet Pere Martí en el seu article d’ahir, en relació a l’actitud d’alguns dels diputats al Congrés espanyol, inhibint-se davant el suplicatori de Laura Borras:
“…. (ha estat) un gest que costarà molt d’explicar internacionalment, i que els advocats defensors d’Espanya davant el Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg no dubtaran a fer servir, perquè si el Suprem és bo per a jutjar Laura Borràs també ho serà per a jutjar els presos independentistes.”
Entenc que els diputats esmentats, i les persones que estiguin d’acord amb com han actuat, donen per acabades totes les manifestacions, concentracions, visites a les presons, sopars grocs, etc. en suport als presos polítics i als exiliats (els actuals i els que vindran).
I imagino que en aquests moments, ja han portat a la deixalleria les pancartes “LLIBERTAT PRESOS POLITICS”, “US VOLEM A CASA”, “NO ESTEU SOLS”, … i les fotografies i les xapes “FREE quisigui”.
Els benvolguts i honorables Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Dolors Bassa, Joaquim Forn i els ciutadans Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, ara ja saben ,entenc que definitivament, que allò de què “NO HI HA PROU PRESONS PER TANCAR A TOTS ELS INDEPENDENTISTES” era una broma i que alguns dels companys (per dir-ho d’alguna manera) que els han rellevat i algunes de les organitzacions polítiques que els varen escollir, ara els donen per amortitzats. Que comencin a fer-se el càrrec que si en les properes eleccions els números no surten, es podriran a la presó i amb ells la vida dels seus familiars i amics seguirà sent un martiri, un mal son que, poc a poc, et va encongint el cor, rosegant l’anima i assecant el cervell.

Joan Pagès
Joan Pagès
26.06.2020  ·  11:39

Ho hem d’admetre: no tenim polítics. Només oportunistes sense escrúpols que bloquegen qualsevol sortida política a la nostra situació. No m’estranya que la gent honesta es desmarqui dels partits. Però així mai no consolidarem una classe política que pugui reconduir la situació.

Josep Salart
Josep Salart
26.06.2020  ·  11:55

ERC és un càncer per la independència de Catalunya. En aquests moments, “no sabem per què ni qui” tothom, Vilaweb també, estan per recolzar aquest càncer i anar contra la força del President Puigdemont. Sobre tot volen guanyar les eleccions perquè aniran minant la força independentista.
No sé qui ho paga, no sé qui ho mana, no sé perquè tothom està comprat, Vilaweb inclós, no sé quines amenaçes reben. Potser ho sabrem.

Ep, i si hi ha eleccions i no els surt be, tenen la Junta Electoral per manipular-ho.

Ara empressonaran fins i tot en Gonzalo Boye. Van a totes i cap diari, Vilaweb tampoc, ho diu clarament.

Escel.lent comentari de F. Xavier Bueno

Oriol Ribera
Oriol Ribera
26.06.2020  ·  12:15

Crec que esta tot dit, no soc de la corda de la Laura pero ER i CUP estan fent el joc a les clavegueres del estat.
Vergonya

Gerard Palacín
Gerard Palacín
26.06.2020  ·  12:19

Com està tan ben exposat, no em cal afegir ni una paraula a les explicacions. Vaig directe a les conclusions: ERC i la CUP se’n poden anar a pastar fang. Per que jo els torni a escoltar alguna vegada hauran de comeneçar a demanar perdó per aquest acte execrable que han comés amb Laura Borràs.
Mentre sàpiguen que com molts els que no ens sentim representats per individus tan primaris i obscens.

Montserrat Puig
Montserrat Puig
26.06.2020  ·  12:30

Gràcies Sr. Partal per l’editorial d’avui, que és excel•lent, i la seva claredat a l’hora de definir què és un pres polític. Feia falta que això quedés molt clar.I que quedés clar qui és ER i qui és la CUP. I crec que ha quedat clar qui són, amb el que van fer ahir.
Cap d’aquests ha respectat en cap moment la presumpció d’innocència de Laura Borràs i que tota persona ha de tenir. Sense presumpció d’innocència no hi ha democràcia. ER i La CUP només han fet que escampar i escampar el dubte sobre la seva innocència, disfressat, això sí, d’arguments barats i que volen semblar el contrari del que fan.
Què es podia esperar de partits tan mediocres i de gent de tan poca vàlua, que en els moments importants sempre s’han posat del costat de l’estat español?
Espero sincerament que s’enfonsin a les eleccions catalanes, perquè si no, si segueixen traient vots, mai tindrem la independència. Són partits “antiindependentistes”, que treballen pel “deep state de las españas”, encara que això molts no ho saben.

Lluïsa Miret
Lluïsa Miret
26.06.2020  ·  12:45

Aquets dits polítics independentistes , que ni donen la talla en política ni en independentisme a part de fer pena , fan enrabiar perquè fan molt mal, i les seves respostes son inadmissibles.
Gràcies Vicent!

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
26.06.2020  ·  12:49

LA RESPUESTA CORRECTA AL CASO LAURA BORRÀS ES LA MISMA DEL CASO QUIM TORRA

ER y CUP con dividen con el “Tribunal Supremo” y con el “Estado español” la misma, “cultura” de la mentira, el engaño, la manipulación de las mentes, de la humillación sistemática de la Libertad y de los Derechos Humanos, “cultura” de la agresividad, de la violencia, de la suciedad mental, del más obtuso y brutal egoísmo que antes de ser la esencia del franquismo es la “cultura” de la bestialidad de un país que desde siglos en todos los países del mundo donde puso sus pies sucios sólo supo matar, masacrar hacer genocidio de pueblos pacíficos y civilizados.

En fin ER y CUP son expresión del sectarismo de esta “cultura” de la bestialidad y de la criminalidad hispánica… Sectarismo que en su espantosa estrechez mental no llega a entender la posibilidad de un mundo gobernado por unos principios superiores al más repugnante y mezquino egoísmo

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
26.06.2020  ·  13:01

Gràcies Sr. Partal.
I no pas perqué és un article que comparteixo plenament (que també) sino perqué finalment veig que vòs també us feu les preguntes correctes.

Joan Royo
Joan Royo
26.06.2020  ·  13:04

Partal, amb el seu estil equànim, tranquil, racional…toca el moll de l’os. Jo, que ja no estic disposat a l’anàlisi tranquil.la només puc fer que callar, si parle o escric només em vénen insults de tota mena contra els botiflers d’ERC i CUP. Poden anar a fer la mà.

josep ortinez
josep ortinez
26.06.2020  ·  13:52

Srs de ERC
Com es pot dir que el Sr Junqueras i els seus companys no varen tenir un judici just i llençar la Sra Borras a les urpes d’en Marchena?

Srs de la CUP, no em veig capaç de dir-los res.

Salut.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
26.06.2020  ·  14:44

El que és un insult a la intel.ligència és la posició d’ER i la CUP i la dels seus votants, si malgrat això els segueixen votant.

Perquè oblida ER que té a Jové i Salvadó processats per delictes economics, igual que ho està Laura Borràs, injustament?. Què hi ha darrera de la dependència d’ER amb el germà de Junqueras i Ferrovial, potser finançament del partit?. Què en treu la CUP de donar per bona la justícia espanyola, que és de tot menys justa?. Aquestes preguntes em faig jo.

És tot tant esperpèntic i delirant que aquests partits, dits d’esquerra, semblen titelles en mans dels que a final seran els seus botxins. Com al 1939

Jordi Casanellas
Jordi Casanellas
26.06.2020  ·  14:45

Claude Lévi-Strauss, sionista de pro, ens va ensenyar que ser diferent no equival a ser inferior. Cert. A no ser que fossis palestí.
La Laura té els seus advocats Si no hi ha delicte, no tindrà problemes. La senyera és per embolicar-se per temes més importants.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
26.06.2020  ·  15:29

Cupaires! Que nassos foteu! als d´erc ja els coneixem que s´han venut; però vosaltres? Força sra. Borràs, n´estic convençuts que és de lo poc sà que tenim. Ho saben i per això s´hi llencen. Front Sobiranista! MH Carles Puigdemont.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
26.06.2020  ·  16:11

Interessant i, a més, preguntes pertinents.

https://octuvre.cat/loperacio-borras-explicada-en-detall/

Oriol Roig
Oriol Roig
26.06.2020  ·  16:43

Abandonar el Congreso hauria estat un gest honorable… al principi de la legislatura com a mostra que a Espanya no hi ha res a fer. No pas ara i prou. Sortir elegit i no recollir l’acta de diputat per no haver de jurar la Constitució. O jurar-la per imperatiu legal, anunciar que no tornaran a posar els peus al Congreso i tranferir el sou íntegre de diputat a la caixa de solidaritat. Això hauria estat coherent.

Roser Caminals
Roser Caminals
26.06.2020  ·  17:50

L’indpendentisme està passant pel sedàs. La qüestió és qui sumarà més, els que superen el filtre o els que cauen.
Dins del PdCat, ER i la CUP s’està fent una auto neteja que hauria d’aclarir la visió dels votants. Si no és així, és que vivim en un país de cecs.

Joan Sutrias
Joan Sutrias
26.06.2020  ·  19:06

No em entra al cap que els seus amics de la Diputació de Barcelona hagin votar a favor…….

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
26.06.2020  ·  20:10

Una pregunta més.

Tant profunda és la corrupta vinculació de Ferrovial, on treballa el germà de mossèn Junqueras d’Esquerra Republicana Convergent, amb el partit ER que han de distreure l’atenció atacant Laura Borràs?

Si atacant Laura Borràs, doncs com s’ha citat aquí de Desmond Tutu, si davant un acte de persecució política t’inhibeixes el que realment estàs fent és de col·laboracionista.

Francesc Contreras
Francesc Contreras
26.06.2020  ·  21:28

Fàstic absolut d’ERC i la CUP. Traidors a CAT.

Ricard Pons
Ricard Pons
27.06.2020  ·  01:33

No se que més te que passar per que li caigui la vena a tots els independentistes votants de ER i CUP que no veuen que amb aquesta gent no serem mai la República desitjada. Som molt pocs els que vàrem votar Front Republicà al 2018 i Primàries al 2019. Si us plau tenim que promoure una alternativa diferent d’aquest 3 partits que ja no ens representan, i que sigui amb la colaboració de Waterloo.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any