Les pimes industrials van ‘com una moto’

  • Un 66% espera augmentar la facturació aquest any i el 50% exportar més

Jordi Goula
03.02.2018 - 22:00
VilaWeb

M’ho comentava aquesta setmana un dirigent de la Pimec, arran de l’enquesta que acaben de presentar sobre l’evolució de les pimes industrials afiliades i com veuen el 2018. ‘Van com una moto’, em deia, i la veritat és que veient les dades que surten a l’enquesta, aquesta és la idea que te’n fas. De fet, en un parell de setmanes, les patronals Pimec i Cecot, a més de la Cambra de Comerç, han dit la seva sobre el sentiment empresarial davant l’any que tot just hem encetat. I no oblidem l’Idescat, que ens ha fet saber que el novembre les comandes, el volum de negoci i la producció de la indústria catalana creixien entre el 6% i el 8% respecte de l’any anterior. Un ritme molt alt.

És bo saber què pensen els empresaris de la seva activitat, com veuen l’any que tenen davant. Perquè fins ara sembla que només s’ha parlat de les notícies negatives que vénen des de Madrid sobre les empreses que canvien la seu –un fet que, per cert, encara degoteja–, i també és necessari saber la perspectiva de les pimes catalanes en uns moments atípics en què la conjuntura econòmica, malgrat la incertesa política, no és dolenta. Recordem, per exemple, que el PIB català, segons l’AIReF, continua creixent al 0,7-0,8% el primer trimestre i estima un creixement interanual per al quart trimestre del 2017 del 3,3%, per damunt de la mitjana espanyola i al mateix ritme, curiosament, que Madrid.

No es pot negar que hi ha preocupació en alguns sectors, com en el turístic, després de la davallada de desembre. Qüestió del procés?, dels atemptats?, de la batussa de l’1-O? Jo crec més en el mal que van fer les escenes que van difondre les televisions de tot el món sobre la barbaritat de l’1-O. La Cambra de Comerç, en l’anàlisi presentada aquesta setmana sobre l’afectació política en l’economia, no aprofundeix gaire i senzillament afirma: ‘L’impacte del context polític ha estat limitat i desigual per sectors, però planteja riscos a mitjà termini, evitables amb la resolució del conflicte. A curt termini, la situació política ha afectat principalment el turisme i en menor mesura el comerç i la construcció. A mitjà termini, l’evolució a la baixa d’algunes variables associades amb la confiança empresarial podria anticipar un afebliment de la inversió.’ Estic d’acord amb el que diu sobre la inversió i la confiança. Aquí, la davallada ja fa un trimestre que es nota amb força a l’immobiliari, sobretot en les compres d’estrangers.

Si anem a la visió de la Cecot, trobem un optimisme moderat. Només cal veure què va dir fa uns dies el seu president, Antoni Abad. ‘Des del sector empresarial que representem, preveiem un any 2018 més estable en l’àmbit intern i amb més consciència i visió cap a l’exportació i la internacionalització per part de les empreses. El 2017, Catalunya ha encapçalat les exportacions espanyoles i les perspectives per al 2018 són d’increment moderat.’ Com la Cambra i la Pimec, també recorda que ‘per assolir l’estabilitat que requereix el món empresarial i l’econòmic català per desenvolupar i potenciar la seva activitat, considerem que primer s’ha de restablir la normalitat de les institucions catalanes’. Té raó, perquè ja se sap que tot el que sigui minimitzar incerteses és bo per a atraure la inversió.

Però potser la qüestió que més ens interessa de cara a concretar les perspectives són les actituds que demostren els enquestats de la Pimec. Seguim el fil, perquè és molt interessant. Recordem que l’anàlisi es fa sobre les pimes industrials.

Per començar, un 75% de les empreses diu que els fets polítics no han afectat les vendes –una sorpresa per a alguns?– i només un 18% diu que li han afectat negativament. Respecte a aquestes últimes, precisa: ‘Les empreses que han vist reduir les seves vendes ho han fet en diferents intensitats. Del total del sector de pimes industrials, un 10% ha vist reduïdes les vendes en un 3% o més. Un 8,4% ho ha fet en menys d’un 3%.’ I afegeix que ‘l’afectació negativa és més gran com més petita és l’empresa’.

Pel que fa a l’impacte sobre les decisions d’inversió, diuen que el procés no hi ha tingut incidència, ja que les previsions, com en l’enquesta de l’any passat, continuen essent força optimistes. Concretament, parlen d’un saldo del 37% favorable a l’augment i també amb un percentatge prou rellevant (també 37%) d’empreses que consideren que es mantindrà a un nivell similar al del 2017.

Les perspectives en relació amb l’activitat global són, en un 66% de les empreses, que creixerà, i més de la meitat de respostes relatives a la previsió d’exportacions es decanten per unes vendes a l’exterior també superiors a les de 2017.

I, per últim, però no pas menys important, cal ressaltar que en l’estimació de les vendes fetes al 2017, un 48% ha anat cap a Catalunya, un 24% a la resta de l’estat, un 19% a la zona euro i un 9% a la resta del món. Penseu que fa uns quants anys la proporció de vendes que anaven cap a Espanya era molt superior a l’actual…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any