Les estrenes: Steven Spielberg rescata el periodisme al cinema amb ‘Post’

  • Repassem la cartellera

VilaWeb
Redacció
19.01.2018 - 02:00
Actualització: 19.01.2018 - 09:17

Des d’Spotlight (2016) no es veia a la gran pantalla un cas tan clar de periodisme valent. Amb Spielberg de director i intèrprets com Meryl Streep i Tom Hanks, Los archivos del Pentágono és l’estrena de la setmana. El film explica com el 1971 els diaris estatunidencs van decidir denunciar públicament informació classificada sobre la Guerra de Vietnam. Entre dilemes periodístics i patriòtics, els editors de The Washington Post es van unir als de The New York Times per defensar la llibertat de premsa i reivindicar-ne el valor. En un registre molt diferent però també històric, 120 battements par minute és una cinta francesa aclamada per la crítica pel tractament que fa de la sida i la lluita que va representar per a molts joves durant els anys noranta.

The Post (Los archivos del Pentágono). Direcció: Steven Spielberg. Intèrprets: Meryl Streep, Sarah Paulson, Alison Brie; Tom Hanks, Jesse Plemons, Bob Odenkirk. Gènere: Drama. Esbós: Catherine Graham és la primera dona editora de The Washinton Post i, juntament amb el director Ben Bradlee, decideix de sumar-se a The New York Times per treure a la llum documents secrets del Pentàgon. A mitjan 1971 i en un diari en decadència, la ferma defensa de la llibertat d’expressió d’aquests periodistes serveix de lluita contra la censura política per mitjà de la justícia. Els secrets que el govern ha estat ocultant durant quaranta anys es fan públics per donar a conèixer informació classificada sobre la guerra de Vietnam. Basat en una història real, el film ha acumulat sis nominacions als Globus d’Or.

120 battements par minute (120 pulsaciones por minuto). Direcció: Robin Campillo. Intèrprets: Adèle Haenel, Catherine Vinatier, Aloïse Sauvage; Nahuel Pérez Biscayart, Simon Bourgade, Médhi Touré. Gènere: Drama. Esbós: Anys noranta, la sida emergeix com una de les malalties més mortíferes del món i un grup de joves activistes en vol crear consciència. Tot i que a en Sean no li queda gaire temps, dedica el seu últim alè a la lluita per a mentalitzar el món amb una energia que sorprèn els seus companys. Aquesta crua història ha guanyat diversos premis de la crítica, el Gran Premi del Jurat del Festival de Cannes i està seleccionada per representar França als Oscar 2018.

Universal i Faraona. Direcció: Ventura Pons. Gènere: Documentari. Esbós: Recull fragments de la memòria de tres artistes relacionats amb Barcelona: Pepe Rubianes, Gato Pérez i José Pérez Ocaña. Es tracta de tres figures que, pel director, van ser i són tres icones que van fer Barcelona universal.

Le jeune Karl Marx (El joven Karl Marx). Direcció: Raoul Peck. Intèrprets: Vicky Krieps, Hannah Steele; August Diehl, Stefan Konarske, Olivier Gourmet. Gènere: Drama. Esbós: 1844. Karl Marx coneix Friedrich Engels durant el seu exili a París. Malgrat la censura, la repressió i els conflictes, Marx troba en Engels un nou prisma des del qual veure el món per elaborar la seva teoria. Junts lideraran el moviment obrer cap al futur.

Girls Trip (Plan de chicas). Direcció: Malcolm D. Lee. Intèrprets: Regina Hall, Jada Pinkett Smith, Tiffany Haddish, Queen Latifah; Larenz Tate, Kofi Siriboe. Gènere: Comèdia. Esbós: Ryan Pierce és una escriptora de llibres d’autoajuda que es retroba amb tres amigues de la infància en un viatge a Nova Orleans. La Ryan ha de presentar el seu nou llibre, però l’amistat i les aventures més salvatges tindran tot el protagonisme.

Mazinger Z Infinity. Direcció: Junji Shimizu. Gènere: Animació. Esbós: El poderós robot gegant Mazinger Z ha de salvar el món de l’amenaça del pervers Doctor Hell. Per als amants més nostàlgics de l’animació japonesa, el film es podrà veure durant un sol cap de setmana, coincidint amb el 50è aniversari del seu creador.

Boonie Bears: The Big Top Secret (Boonie Bears y el gran secreto). Direcció: Ding LIang. Gènere: Animació. Esbós: Briar és un ós infeliç que decideix unir-se al circ per donar sentit a la seva vida. Allà fa nous amics i recupera l’alegria, però el seu germà i els seus amics estan preocupats i desesperats per localitzar-lo. Una nit el troben actuant i apareix el conflicte: el Briar no vol marxar, està molt feliç amb la seva nova vida.

Urfin Dzhyus i ego derevyannye solday (Salvando al reino de Oz). Direcció: Vladimir Toropchin. Gènere: Animació. Esbós: Una nova versió del conte del mag d’Oz arriba als cinemes amb un toc rus. La Dorothy i el seu gos Toto arriben a Oz sense esperar-s’ho just a temps per intentar aturar el malvat Urfin. El nou governant de la terra d’Oz vol atacar la ciutat Maragda, però la Dorothy s’hi enfrontarà amb l’ajuda dels seus amics, l’Espantaocells, l’Home de llauna i el Lleó en una història sobre l’amistat.

Le grand méchant Renard et autres contes (El malvado zorro feroz). Direcció: Benjamin Renner i Patrick Imbert. Gènere: Animació. Esbós: El camp francès és l’hàbitat de tota mena d’animals, però en aquest film els protagonistes són peculiars. Una guineu que es pensa que és un pollastre, un conill amb ànima de cigonya i un ànec que vol treure la feina al Pare Noel viuran aventures esbojarrades.

El mar nos mira de lejos. Direcció: Manuel Muñoz Rivas. Gènere: Documentari. Entre la realitat i la ficció, aquest documentari espanyol contraposa la llegenda d’una civilització enterrada a les dunes del sud amb les vides d’uns pocs homes que habiten els arenals en soledat. El mar és un espectador de luxe del contrast entre els viatgers que busquen la utopia a la sorra i la realitat dels habitants amagats de les dunes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any