Les eleccions no són cap solució

  • «Unes eleccions ara serien absurdes, perquè no hi ha cap necessitat legal de convocar-les fins d'ací a dos anys»

Vicent Partal
18.10.2017 - 22:00
Actualització: 19.10.2017 - 07:27
VilaWeb

Ahir va prendre cos la idea que unes eleccions resoldrien la situació política actual. Hi van coincidir dues maniobres. Per una banda La Vanguardia va dir que ERC, Junqueras, volia fer eleccions, cosa que Marta Rovira va desmentir amb una piulada més que contundent, en què acusava el diari del grup Godó de mentider. Per una altra, Mariano Rajoy, que no sap com caram aplicar el 155, va proposar de deixar-ho estar en canvi de fer eleccions. Una proposta d’una lògica ben estranya.

Unes eleccions ara serien absurdes, perquè no hi ha cap necessitat legal de convocar-les fins d’ací a dos anys. Ara mateix unes eleccions fetes dins el marc autonòmic espanyol, sense activar la declaració d’independència ni alçar-ne la suspensió, només implicarien la il·legalització dels partits polítics independentistes i la instauració d’un parlament i d’un govern falsejats. Qui en pot tenir cap dubte després de tot el que hem viscut aquests darrers mesos?

Així mateix, unes eleccions en clau constituent reclamen que, primer de tot, s’implante la legalitat republicana, com és ben fàcil d’entendre. I, perquè això tinga sentit, calen uns mesos de rodatge de les noves institucions. Si eren previstes al març, es podrien fer entre el març i l’estiu, però en cap cas abans.

Finalment, és indiscutible que unes eleccions que pels uns foren constituents i pels altres autonòmiques, de manera que perpetuarien la confusió d’aquests dies, és la pitjor opció que podem imaginar. Des de qualsevol punt de vista.

La maniobra electoral, doncs, no pot ser acceptada seriosament per ningú. A més, és evident que acceptar-la significaria una derrota política de tot l’independentisme que, després de tot això que ha passat, no té gens de sentit ni trau cap a res.

Hem arribat al capdamunt del procés, amb una comunió enorme i molt valuosa entre el govern, el parlament i els ciutadans. Aquesta coincidència ens ha permès de fer coses monumentals, èpiques. Com ara defugir la repressió espanyola contra el referèndum, i omplir les urnes, gràcies a una organització que les va posar on calia i a uns ciutadans que van resistir heroicament l’atac de l’estat espanyol. Les imatges tan poderoses dels catalans defensant els seus drets han fet la volta al món, ja han obert el debat sobre el reconeixement de la república en uns quants països i han empès Espanya a una situació delicada. Abans s’havia aturat el colp d’estat del 20 de setembre, amb tot el que significava, i aquesta és la causa real de la reacció rabiosa que ha desembocat, injustament, en l’empresonament de Sànchez i Cuixart. I, pels qui especulaven en l’aire, hem demostrat que un dimarts, amb dues piulades, en menys de vint-i-quatre hores, s’omple la Diagonal per donar suport als presos polítics. Això ha fet palès, novament, que el país està preparat per a qualsevol cosa, aquests dies que s’acosten. Finalment, demà sembla que aclarirem si la Unió Europea hi té res a dir o no.

La setmana entrant, quan sapiguem si Brussel·les vol jugar o no, se’ns girarà molta feina. Però les eleccions són una opció simplement irreal i absurda, per més que Rajoy i alguns pocs membres influents d’ERC i PDECat puguen somniar que els servirien d’alguna cosa.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
18.10.2017  ·  22:21

Van tenint ocurrències, però no són capaços d’imposar la “seua” versió de res. Han de canviar de discurs, d’amenaces i de “veritats immutables” quasi cada dia. Sembla que la desesperació es va apoderant d’ells, més que no pas de nosaltres. No veuran eleccions a Catalunya, com sembla que tampoc veuran pressuposts a l’Altiplà. Els qui es pensen que poden treure rèdit d’aquestes mentides, encara funcionen a base de diaris escrits i televisions. A Espanya sí que sembla que funciona, però a casa nostra, la comunicació és d’una altra època. O d’un altre segle, si ho preferiu així. Continuen empantanats. I amb els Jordis empresonats, van fent amics molt de pressa. Continuem exigint el seu alliberament immediat.

Mercè Pàmies
Mercè Pàmies
18.10.2017  ·  23:04

El mandat del poble és independència; el referèndum és vinculant.

Sí acceptéssim anar a eleccions, al cap d’un segon ja haurien canviat el reglament … ens deuen pensar que som rucs!

Maria Villarroya
Maria Villarroya
18.10.2017  ·  23:06

Bona nit Sr. Partal, primer de tot li voldria donar les gràcies pels seus editorials. Aquests darrers mesos han sigut de gran ajuda.
Això de les eleccions?…De veritat vostè creu que hi ha gent del PDecat o d’ERC que les volen?
Desitjo i espero que ja es declari la independència…continuar dins d’aquest Estat és molt inquietant.
Jo no sé vosaltres però em fa patir molt l’empresonament dels Jordis, aquesta gent està plena d’odi i temo que no facin alguna barrassada.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
18.10.2017  ·  23:12

A Catalunya sempre hem tingut “alguns pocs membres influents” de tot arreu que han intentat fer-nos descarrilar. Però em fa l’efecte que l’únic que han aconseguit ha estat donar falses esperançes al govern espanyol.

Em fa l’efecte que en gran part gracies a aquestes falses esperances ens hem lliurat de l’única estratègia que ens hauria pogut derrotar: una oferta-trampa, una consulta no vinulant entre la independència i la oferta-trampa i una vegada pasat el referèndum amb resultat contrari a la independència incomplir l’oferta-trampa.

Li (Linus) Fontrodona
Li (Linus) Fontrodona
18.10.2017  ·  23:14

Com que jo no puc deixar de pensar tothora en aquestes dues bones persones tancades a la presó a l’estranger, en cel·les guardades per carcellers hostils, no puc ser de cap manera optimista. Ni tan sols no puc entendre cap mena d’optimisme al meu voltant.
Tan se val com m’ho miri; em fa mal el cor, perquè ho veig com una errada molt grossa de part nostra, una vexació inútil -i, possiblement, volguda-.
Dins aquesta línia d’actuació, a mi no cal que m’hi comptin.
Em puc posar virtualment al lloc dels Jordis, i per tant, no accepto com s’estan fent les coses. El govern català havia de protegir a tota costa aquestes dues llibertats individuals tan representatives (i encara que no ho fossin, de representatives!; potser també havia d’haver fet protegir les dels ciutadans l’1-O … 17.000 mossos havien d’haver servit per mirar d’evitar aquest miler llarg d’ agredits ! Era la seva feina malgrat qualsevol estratègia, llei o mandat… Era un imperatiu moral, que els bombers van assumir, però no la majoria dels nostres governants i policies. Estic molt decebut de molta gent.)

Albert Olivé
Albert Olivé
18.10.2017  ·  23:18

Totalment d’acord.

Quan ahir vaig sentir que des del grup Godó es difonia la idea que a Puigdemont li interessava fer eleccions perquè ara l’independentisme estava fort, vaig pensar que ja estaven intoxicant. Quan després he vist que Rajoy jugava aquesta carta ho he entès tot.

Doncs això: ni cas. Nosaltres a la nostra i amb fe en el president.

Joan Gonzàlez
Joan Gonzàlez
18.10.2017  ·  23:29

Molt d’acord amb Vicent. Gràcies, ens fas veure les coses clares!

Josep M. Bla
Josep M. Bla
18.10.2017  ·  23:30

Seria molt interessant i necessari conèixer la identitat d’aquestes persones influents de ERC i el pdcat. Cal saber en qui tenim dipositada la confiança i que estaria disposat a traïr-la per un plat de llenties.
Si en Vicent Partal sap els noms, crec que faria bé en no amagar-los.

Agnès Ramírez
Agnès Ramírez
19.10.2017  ·  00:14

No només s’omplí la Diagonal. Arreu del país s’aplegà gent i més gent.

Isabel Fernandez
Isabel Fernandez
19.10.2017  ·  00:36

Moltes gràcies Sr Partal pels seus editorials i les seves opinions que considero molt valuoses.
Considero que ara unes eleccions és un error i amb aquesta idea només busquen desestabilitzar, perquè estan desesperats i ja sabem qui està al darrera de tot això, entre ells el grup Godó i amics de l’antic monarca. Nosaltres endavant i ni cas.

Assumpció Cantalozella
Assumpció Cantalozella
19.10.2017  ·  02:50

Tenim llocs molt a prop; ser un camí de pas té aquesta gràcia, d’un moment a l’altre ets aquí o ets allà. Una fàcil manera d’escapar-nos dels botxins, de fugir d’unes oligarquies d’un Regne que s’han tornat absolutament insensates. Que el senyor Rajoy no se’n surt…ho veiem en aquells ulls perduts a les conques, però, tot i que de vegades va peneta, les ganes d’ escapar-te del seu radi d’acció són insuperables.
Tenim llocs que, com aquell qui res, ens poden acollir i, lluny d’aquells caps i cossos coberts de polis.
Anem-hi. M’ofereixo pel guió. Haver escrit novel.les serveix per dies com aquests. Au va. Només m’heu de fer un xiulet.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
19.10.2017  ·  02:51

Aquest cop estic d’acord amb l’editorial. Admeto estar nerviós per com estan anant les coses, i ens hem de preguntar si és millor declarar ja la república o és millor declarar-la immediatament després del 155. També em preocupen les maniobres orquestrals a l’obscuritat que volen passar per damunt de la voluntat dels catalans i que ens estan fent viure dies absurds. De fet, d’Europa, no n’espero res de bo. Sí d’Eslovènia, el meu nou país favorit. Sobre nosaltres, s’ha dit ja desde moltes bandes però hi insisteixo: no saturem whatsapp de missatges que no sabem d’on provenen, n’hi ha que no són veritat i busquen crear confusió. I reconec que hi ha dies que mirar el whatsapp fa por.

Joan Rubiralta
Joan Rubiralta
19.10.2017  ·  02:51

Demanar unes eleccions autonòmiques ara, és accedir a la principal proposta de C’s (els qui no tenen cap alcaldia), entestada en què hi hagi un canvi de majoria al parlament per no sentir-se a l’oposició com són ara. És possible que arran de l’aplicació de l’article 155 que s’activarà demà, ens obliguin a fer-ho si el poble no ho impedeix però quedarà clar per sempre que hauran estat unes eleccions imposades per la força bruta del govern espanyol. D’altra banda, per si algun despistat hi hagués pensat, ja poden estar segur que abans hi hauria la il·legalització dels partits, fent servir la llei de partits que ja servir perquè determinades forces basques no es poguessin presentar a les eleccions i per aquesta raó van guanyar els socialistes bascos, i s’hi pot afegir encara una censura prèvia del programa electoral, per tal que no hi pogués figurar la demanda de la independència, com ja reclama l’Albiol. A banda que això suposaria l’abandonament dels dos presos polítics que estan segrestats a Espanya. Per tant, hi ha raons de sobres per rebutjar-les.

Però a més de tot això, seria una traïció a la gent que va anar a votar el passat referèndum suportant sovint una violència policial espanyola, perquè ara se’ls digui que farem unes eleccions i abandonarem la independència. Si això passés, els polítics afectats quedarien afectats per sempre i amb la rancúnia i l’odi de la gent i la seva formació sumida a l’ostracisme. Ningú no entendria que després d’anys de manifestacions de milions de persones i d’anar treballant tants anys i fent tants esforços per arribar a aquest moment, ara tot s’enfonsés com un castell de cartes. Per tant, ja és segur que això no passarà i avui assistirem a un inevitable xoc de trens que esperem que el govern sàpiga com enfrontar-lo. I si cal tornar a sortir al carrer, hi tornarem a anar com sempre. La gent, la gran arma pacífica i democràtica de la independència, no fallarà.

Florenci Maymó
Florenci Maymó
19.10.2017  ·  02:52

Tal com diu en Vicent, la proposta d’unes eleccions no té cap ni peus.

A aquests que els agrada dir que un referèndum cal fer-lo amb garanties, cal recordar-los que unes eleccions també s’han de fer amb garanties.

És a dir:
– no poden haver presos polítics
– no poden haver forces d’ocupació al territori
– l’economia no pot estar intervinguda
– els nens han de poder anar a l’escola sense patir per si els rebentaran la porta
– s’ha de poder circular pel carrer sense que ultres espanyols et puguin agredir
– facilitar la seu social de les empreses al seu territori natural
– donar llum verda a totes les lleis que ha aprovat el Parlament Sobirà
– aixecar totes les prohibicions de lliure accés a tots els mitjans de comunicació
– eliminar l’estat d’execepció dels drets democràtics acceptats arreu del món (reunió, expressió, manifestació, vaga, …)
– revertir les lleis aprovades d’un dia per l’altre per agredir manifestament Catalunya
– empresonar tota la èlit corrupta i fer-li retornar tot el que ha robat amb les multes corresponents

I així un llarg etcètera, però sobretot amb garanties indefinides de que no poden ser capgirades novament quan els convingui.

Estem parlant de la confiança necessària per que les persones poguem prendre decisions respecte del futur.

Tantmateix, més enllà de tots aquests aspectes curcumstancials, a data d’avui, tothom, amics i enemics, grecs i troians, sap que marxem.

I marxem per que han destroçat tota la confiança que els haviem fet en aquesta nova era de suposada democràcia (des del 78).

És a dir que continuar amb les agressions a que ens tenen acostumats en els darrers temps només té sentit en un context de sadisme, atès que no treurà cap benefici ni obtindrà marxa enrera en la nostra resolució.

Ull!!!!, que aquesta forma de procedir, provocarà en els propers temps, en molts espanyols, gran engoixa quan s’adonin de la seva responsabilitat en aquests actes sàdics.

En canvi, en pro de facilitar uns bons pactes de separació, però sobretot per facilitar un bon veïnatge, que desitgem, cal restituir immediatament tota la relació de greuges exposats abans.

@krls estem a punt.
Només cal que donis el tret de sortida.

Víctor Serra
Víctor Serra
19.10.2017  ·  02:53

El que no entenc és com als que propugnen eleccions no se’ls exigeixen 2 premises bàsiques. Que s’hi puguin presentar tots els partits sense problemes i que en respectin els resultats que en surtin.
Si hi hagués majoria absoluta independentista ens haurien de reconèixer la legitimitat per declarar la independència.

Albert Què
Albert Què
19.10.2017  ·  02:53

Està clar que la oferta de convocar eleccions és un engany: si no pretenen canviar les regles del joc (il·legalitzant partits) no té cap sentit tornar a votar, més veient que l’independentisme ha crescut des de les últimes i per tant els resultats serien menys favorables pels unionistes.
És ben sabut que Espanya porta la inquisició i la picaresca a l’ADN: esclafa a qui pot i enganya a qui no pot esclafar.
Hem d’interpretar doncs que no poden aplicar el famós 155?

Josep Salart
Josep Salart
19.10.2017  ·  02:54

Llegeixo l’editorial i estic d’acord, naturalment.
Però al final de tot parla d’alguns pocs membres influents d’ERC i PDECat que els agradarien eleccions autonómiques.
Podriem saber els noms? A les alçades que estem, sempre és interessant saber-ne els noms.
Vull saber-ho, si us plau. Parlem clar!

Gerard Salvaterra
Gerard Salvaterra
19.10.2017  ·  02:55

És la primera vegada que em llanço a opinar. Espero Sr. Partal que el
seu criteri sigui compartit per la majoria de membres del govern.
Aquestes últimes setmanes hem viscut moments d’autèntic surrealisme, i
la confusió que ha arribat a generar la qüestionable suspensió de
Puigdemont ha revifat els fantasmes de la vella política, deixant-nos un
regust amarg. M’agradaria que algun dia, amb més calma, algú ens
expliqués què va passar exactament, i per què, el 10 d’octubre.
Mentrestant, farem un últim vot de confiança al govern i ens prepararem
per sortir al carrer a defensar la independència de Catalunya. Força!!!

Joan Guasch
Joan Guasch
19.10.2017  ·  02:55

Les eleccions autonòmiques són l’última pastanaga en els “requerimientos” del diàleg marià, i sonen com una vella, coneguda cançó:

“Quien pone reglas al juego
te engaña si dice que es jugador,
lo que le mueve es el miedo
de que se sepa que nunca jugó.”
(Luis Eduardo Aute, “De paso”)

Josep Sindreu
Josep Sindreu
19.10.2017  ·  02:56

Un nyap com aquest de les eleccions nomes esta a les ments dels perdedors com el trio de les Azores bis: Rajoy – Marius Carol – Iceta. El nostre pais se’ls en va de les mans i no saben que mes fer. El mes important, i en aixo confio plenament en el nostre president i el seu equip, es controlar el pais en el mateix minut zero que s’aixequi la suspensio, es proclami o es reproclami la independencia (ja no se). Aquest punt es la clau, mes que no pas el reconeixement de tercers paisos que ja arribara segur. Un dia menys…

Ricardo Juanola
Ricardo Juanola
19.10.2017  ·  02:56

S’hauría de ser el més vil, el més despreciable traidor del poble català per fer algo així. Portem 7 anys esperant i construint la independencia, i no cap altre cosa. L’1-O vam votar exactament aixó i no farem cap pas enrere ara, sigue el nostre agresor a Madrid a la UE o a casa.

Dolors Tenas
Dolors Tenas
19.10.2017  ·  06:19

Ens prenen per idiotes, el seu cervell no dóna per a res més, apart de la repressió i la violència. Des de que vaig llegir la ‘falsa’ notícia ni em vaig plantejar tant sols la possibilitat de que fos certa, es veia d’una hora lluny que ERC no entrava al foc maquiavèlic, tal i com va desmentir després Marta Rovira.
Mitjans ‘La Vanguàrdia style’ haurien de començar a pensar on posaran la seva seu un cop s’activi la Independència, segurament enmig de la caverna mediàtica espanyola s’hi trobarien molt a gust…
La notícia que el President Puigdemont proclamarà la República de facto tant bon punt el govern central apliqui el 155 ha esborrat tot dubte de que finalment arribarem a port.

Antoni Oller
Antoni Oller
19.10.2017  ·  07:40

A la Vanguardia ja fa molts dies que no hi entro. Però ahir, a l’Ara, la “fake news” de les autonòmiques a canvi de no 155, era a la portada, de manera ostensible, i amb un titular que convidava a agafar-se l’oferta seriosament. Vaig pensar que ara sí que NO, que no cediré a les cada cop més esporàdiques i espaiades petites temptacions de tornar-m’hi a subscriure. Em sap greu pels bons professionals de periodisme que hi deu haver allà dins; però així NO! Gràcies VW.

Albert Miret
Albert Miret
19.10.2017  ·  07:47

La declaració d’independència és imprescindible fer-la abans de l’aplicació del 155, sinó no tindrà cap sentit perquè el primer pas de l’enemic serà inhabilitar-ho tot, i llavors ja podran anar cantant el Virolai, perquè no podran fer res de res.
Qui a aquestes alçades i després de mil traïcions es pugui creure una sola proposta del “gobierno de España” és que està tarat, cagat o és un traïdor.
Senyor Puigdemont. Després de tants sacrificis, no pot atendre a cap proposta ni cant de sirena de la bèstia, sigui espanyola o disfressada de catalana. El seu avalador és el poble i ningú més. Recordi-ho i no ens defraudi, perquè no li ho podríem perdonar mai.

Eduard Pertíñez
Eduard Pertíñez
19.10.2017  ·  08:30

Et deixes un detall: El valor democràtic d’unes eleccions en les que 10.000 policies, la premsa i la televisió i el Gobierno t’amenaçarà amb repressió bíblica si no votes el que ells volen és nul. Sobretot si les eleccions les podem fer DESPRÉS de fer la Independència, quan tothom tingui assegurat el seu vot sense amenaces ni mentides.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
19.10.2017  ·  08:40

eL gobierno de españa, gobierno del OPUS-DEI sotanes de sang, NO SAP QUE FER i les llufes nazional.socialistes del PSOE-PSC-GAL encara menys, i sort que l’ICETA NO TE ARMES segurament com van fer els seus germans vascos matant vascos per que els hi passava pels seus collons criminals i socialistes.
Ara. cal presionar per que els funcionaris espanyols marxin de Catalunya, per que aqui fan nosa, molta nosa

Toby Willett
Toby Willett
19.10.2017  ·  09:24

Al grup Godó se li veu massa el plumero. En Basté sembla un disc ratllat, aprofitant qualsevol escletxa per insistir en les eleccions de la punyeta. República ja, que ja hem votat.

Pep Agulló
Pep Agulló
19.10.2017  ·  09:52

Quan ens estan matant, ens proposen que ho deixaran de fer si ens fem l’harakiri. Propostes d’Espanya…

L’acció clarificadora sobre unes eleccions de l’editorial, per mi, és del tot sobrera per l’immensa majoria dels que volem la república.

Pel que fa als comentaris, el d’en Florenci que proposa les garanties per fer unes eleccions, cosa que a la pràctica les faria impossible inclús per aquells que busquen la traició. Ah! Florenci jo hi afegiria com a condició l’empresonament dels responsables de la brutalitat del 1-O.
Apa, Iceta, Colaus,… no parleu tant de garanties ?

alguns pocs membres influents
alguns pocs membres influents
19.10.2017  ·  09:58

Ja se que VilaWeb sap perfectament qui sóc, però he canviat el meu nom per a reivindicar que com que jo apareixo identificat al comentar, demano obtenir noms concrets enlloc d’ambigüitats com “alguns pocs membres influents d’ERC i PDECat”. Qui son? Noms, sisplau, Volem saber en qui no hem de dipositar la nostra confiança les properes eleccions. Crec que si tothom tinguéssim accés a totes les informacions, els mitjans de comunicació no ens farieu falta. Però com que no en tenim, esperem que vosaltres feu les preguntes que nosaltres no tenim oportunitat de fer i que ens en doneu les respostes. Tal qual. No ofuscades.

Crec que estem anant a remolc. Crec que hem cedit/perdut la iniciativa. Quantes més coses han d’acabar passant per a engegar la República ? Esperar a que ESP engegui el 155 o el 116? I si no ho fa? Amb el que els hi està costant, son capaços de anar-ho dilatant fins a deixar-lo de banda. Ara ja parlen (com ja havia anticipat @vpartal un parell d’editorials abans) d’esperar a dissabte per a convocar al Consell de Ministres i tractar el tema 155, un cop Rajoy torni de la reunió europea de demà, en la que avui ja ha trascendit que el tema de Catalunya no entra en l’ordre del dia (segons notícia de la pròpia VilaWeb https://www.vilaweb.cat/noticies/catalunya-no-entra-en-lagenda-de-la-cimera-dels-caps-destat-de-la-ue/ )

Ens empescarem alguna cosa més per a seguir esperant aplicar el que el 1-O es ve decidir en referèndum ? Vull veure el final de tot això. Si hagués guanyat el no, m’hauria hagut d’aguantar i hauria fet plans en conseqüència. Però va guanyar el si i espero un final que ara per ara no veig. I no se’m està posant gens bé l’espera.

Disculpeu la “xapa”. Bon dia a tot@s.

Pep Agulló
Pep Agulló
19.10.2017  ·  09:58

M’he oblidat

L l i b e r t a t p r e s o s p o l í t i c s !!!

Ramon Sans
Ramon Sans
19.10.2017  ·  10:05

SI SE QUIERE EVITAR QUE ILEGALICEN PARTIDOS ACTUEN EN EUROPA AHORA , NO CUANDO SEA TARDE DENUNCIANDO LA LEY DE PARTIDOS ESPAÑOLA.

En Europa la ley de partidos fue validada por sus tribunales pero CON TRAMPAS EN LA COMPOSICION DE LOS JUECES DEL TRIBUNAL (2 EN CONCRETO).

No se ilegalizo solo a la izquierda abertzale , sino a partidos como A.N.V. (accion nacionalista vasca) , es el partido que entro en el MAQUIS FRANCES PARA LUCHAR CONTRA HITLER , entraron a liberar PARIS , SUS TANQUETAS FUERON LAS PRIMERAS , FUERON CONDECORADOS POR LOS ALIADOS , ERAN EL CORAZON DE LA NUEVE -.

ABRIR EN EUROPA LA DENUNCIA DE LA CORRUPCION DE SUS TRIBUNALES DE MANOS ESPAÑOLAS TIENE QUE SER ABIERTA DE NUEVO CON DATOS OBJETIVOS , EN ESTE BLOG ESTAN LOS DATOS DE ESOS JUECES PARCIALES DEL PP PSOE QUE RECORTARON LIBERTADES EN EUROPA
http://olarizukotxistulariak.blogspot.com.es/2010/01/espana-hizo-trampas-en-europa-con-la.html

Llorenç Marquès
Llorenç Marquès
19.10.2017  ·  10:26

Opino igual que el Josep Salart i el Josep M. Bla, cal saber els noms del espantats de JuntsXSi, que volen eleccions, renunciant a proclamar la República, o al no saber-ho, tot JuntsXSi, esta sota sospita de traició, lo qual no es gens bo per a la unitat del poble. Dit això,…. quant el referèndum del 1 d’Octubre va guanyar el SI ampliament, hi va haver qui va publicar, que…Ja hem guanyat!!!!…sempre vaig dir que em semblava un exces d’eufória, i que no es pot dir blat fins que el tens al sac i ben lligat, un mestre com Johan Cruyf ens va ensenyar que no podem dir que em guanyat, fins que no s’acaba el partit, i que fins el darrer segon, es te de jugar o lluitar amb la mateixa força. El cas de Catalunya no es comparable amb cap altre cas de independència a Europa, per raons varies, la que potser més por fa als Estats-nació i a las Monarquies, dominants a Europa, es que siguem qui obri el meló, de la seva desaparició, per anar cap uns Estats Units de Europa amb Nacions naturals, on ficarie’m tants reis i reines en uns Estats Units d’Europa?..farien de reis per torns?…oi que no?…i desprès hi ha la Espanya subsidiaria, que sempre a viscut de la mamella de Catalunya, i si perd la mamella, es veuen tant perduts com per desapareixer, i aquestes son només dues poderoses raòns, del perquè lo nostre no es pot comparar amb cap altre nou Estat independent,…en tot cas, i salvant las distàcies, ens podem semblar si fèssim las coses be, amb Croàcia…….ara be,…podem algun dia ser independents?..doncs si, quant sapiguem fer las coses be, d’acord amb l’enemic que ens tenim d’enfrontar molt semblant als serbis,..i que vol dir això? doncs vol dir, crear un cos civil voluntari de reforç als mossos, per poder desobeir sense cap por de represalies, vol dir tenir apunt un “primo Zumosol”, per tant bon punt es proclami la República, pugui entrar en acció de forma dissuasòria i/o defensiva, vol dir en resum, controlar defensivament el nostre territori, tal com han fet tot els nous estats, esta molt be anar en plan Gandhià a nivell de poble, però s’ha de complementar amb lo que he dit abans, sobre tot amb veïns com els nostres, i una CE gent democràtica ni motivada per els drets humans…..i qui tingui por a tot lo que he dit, doncs que es quedi a Espanya tranquil·lament i que vagi parant el cul de forma covarda i masoquista…..Només hi veig dues raóns, perquè ens tinguin amb consideració, que enfoncem la economia d’Espanya i d’Europa, o que la sang ja sigui un escàndol mundial, altrament ens aniran decapitant i reprimint, “sin que se note el cuidado”, justament per que al no tenir una força de protecció, desobeir te un preu molt alt al estar indefensos, en fi, tenim moltes, moltes virtuts, però tenim por a una defensa tal com cal, tal com han fet tots els altres nous Estats sense complexes, es allò de “prepare’t per la guerra, per assegurar la pau”.

Secundí Mollà
Secundí Mollà
19.10.2017  ·  11:55

Som ja en un punt en que no hi ha lloc per a eleccions autonòmiques perquè si n’hi hagués (que no n’hi haurà) els partits independentistes molt probablement no s’hi podrien presentar perquè estarien il·legalitzats. En aquest sentit els dirigents del PP ja han avançat en algunes declaracions la possibilitat d’il·legalitzar els partits que portin al seu programa la qüestió de la independència mentre el PSOE, davant d’un fet tan greu, simplement calla; és a dir atorga.

És per això que tant C’s com el PSC volen i reclamen una i altra vegada eleccions autonòmiques, perquè amb els partits independentistes fora de circulació tenen totes les opcions “legals” per guanyar passant per sobre de la voluntat popular. Aquesta és la clau per entendre que Iceta declari que es veu amb possibilitats de ser el pròxim president de la Generalitat i que Arrimadas no pari de reclamar eleccions a diari.

Tot açò, que a ulls d’un demòcrata podria semblar fantasiós. No ho és tant. De fet ja ha passat. Recorden com va arribar Patxi López a ser lehendakari? Doncs amb la il·legalització de l’esquerra abertzale i un pacte no escrit entre PP i PSOE per recolzar-se mútuament. Quan els dos grans partits del postfranquisme veuen del tot impossible guanyar unes eleccions i això pot fer trontollar el règim del 78, aleshores fan unes lleis a la seva mida que els permet obviar la part més important de la voluntat popular.

I en aquestes estem. Amb presos polítics, idees il·legalitzades (es podia parlar de tot en absència de violència, deien) assetjament d’escoles, projectes d’intervenció de mitjans de comunicació que puguin promoure l’independentisme (atenció Vilaweb, El Punt-Avui i tota la resta) aquí tampoc inventen res: Egunkaria va ser tancat directament i TV3 i Catalunya Ràdio estan tancades al País Valencià on governa el PSOE amb Compromís.

En fi, benvinguts a Francolàndia i que tinguin un bon dia.

XAVIER UTRILLA
XAVIER UTRILLA
19.10.2017  ·  11:58

Un segon per comentar les propostes espanyoles d’eleccions i 155’s i tot el que ells vulguin que comentem. Prou.
Un minut per demanar al nostre govern, l’ùnic amb qui podem comptar (de moment):
Podem fer efectiva una declaraciò i mantenir-la? A part d’un “programet informàtic 2.0” per gestionar l’impost de les begudes ensucrades, hem preparat alguna cosa més durant aquests set anys que diem que ho estem preparant? Podrem controlar el territori?
Un altre minut per una questiò molt mal intencionada: Estem esperant que siguin els espanyols qui ens treguin d’aquesta situaciò, empresonant, inhabilitant, il.legalitzant… per poder dir: “ho vàrem intentar, però…”?

CARLES ADELL
CARLES ADELL
19.10.2017  ·  12:02

Totalment d’acord, Vicent; res d’eleccions autonòmiques. Ni un pas enrere: ara toca DI i deprés eleccions constituents de la República Catalana.

jaume vall
jaume vall
19.10.2017  ·  13:02

Senyors, senyores, el temps de les paraules està acabant-se. És temps de fets. Per decència social, per dignitat política. També per tàctica. Ningú no ens reconeixerà si abans nosaltres no ho fem.
Quan nosaltres ho haguem fet, alguns dels que ara diuen “mai” , recordaran que aquesta paraula no significa res en política.
Siguem coratjosos ara, perquè fins el moment ja hem demostrat que som prudents.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
19.10.2017  ·  15:14

Al PDeCAT, és una opinió, sembla que hi ha gent espantada. Encara no saben de què va la història.
Va de autoritarisme sistemàtic.
Volem seguir sotmesos?
Ara és l’hora de dir “em rendeixo”??

Seria bo i saludable saber que està passant al voltant de Puigdemont.

Josep Sànchez
Josep Sànchez
19.10.2017  ·  16:21

No m’agraden els escrits anònims, com els que corren per la xarxa, ni les acusacions velades, com la que fas en aquest editorial, Vicent. T’entenc i crec que la teva intenció és molt lloable, però no trobo bé que s’acusi unes sigles sense dir qui són les persones.

A banda d’això, suposo que tots els independentistes esteu d’acord amb mi si dic que, per damunt de presses, nerviosismes i dubtes (molt comprensibles i molt legítims, per descomptat), davant del que vindrà ens cal mantenir la serenitat, la unitat i el pacifisme. Si ho fem, no ens podran aturar.

Ferran Cubells
Ferran Cubells
19.10.2017  ·  16:29

Señor Puigdemont, al rellotge de sorra pocs grans li queden. “Tempus fugit”. Espavili.

eva salas
eva salas
19.10.2017  ·  18:46

JOAN RAMON GOMÀ: no cantis victòria perquè el que dius encara podria donar-se.

salvador pallares
salvador pallares
19.10.2017  ·  19:17

Volem noms del PdeCAT hi ERC, que volen elecciòns autonomiques jo comensu per un, Santi Vila.

Antoni López
Antoni López
20.10.2017  ·  01:17

Serenor i joia fresca o us tornareu de color verd. Feu com jo , quan no puc més m’imagino l’ínclit Iceta de president ballant al balco de la Generalitat. Vaja, he llegit que en te ganes (de ser president). Apart de la xufla, hem de considerar un fet , ja demostrat a Euskadi, que les eleccions anirien al darrera de la ilegalització dels partits independentistes. amb això n’hi ha de sobres per saber què no s’ha de fer, cosa molt important.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any