Els contribuents que van cobrar les prestacions per maternitat i paternitat poden sol·licitar a partir d’aquesta tarda la devolució de l’IRPF. El tràmit es podrà fer a través de la pàgina web de l’Agència Tributària per a demanar el reintegrament. D’aquesta manera, es posa en marxa així la segona fase del procés per complir amb la sentència del Tribunal Suprem espanyol del passat 3 d’octubre, que va determinar que les prestacions públiques que van rebre les dones durant la baixa de 16 setmanes estan exemptes de l’IRPF i que també s’ha fet extensius per als pares. El Ministeri d’Hisenda espanyol estima que es reintegraran al voltant de 1.200 milions d’euros a més d’un milió de pares i mares.

La devolució mitjana de les prestacions per maternitat puja fins als 1.600 euros, mentre que les de paternitat ronden els 383 euros. Pel que fa als pares i mares que van tributar l’IRPF el 2014 i el 2015 poden sol·licitar la devolució des del desembre passat. L’Agència Tributària va rebre 672.746 peticions de reintegrament. D’altra banda, els contribuents que han patit les retencions aquest 2018 per les prestacions de paternitat i maternitat no han de fer cap tràmit particular perquè en la declaració que es farà el 2019 corresponent a l’any anterior ja s’ho podran deduir.

Per a tramitar la reclamació s’ha de disposar de ‘Cl@ve PIN’, certificat electrònic o obtenir un número de referència (l’opció més senzilla). Per aconseguir un número de referència cal introduir en la web de l’Agència Tributària el DNI, la seva data de validesa i la casella 450 de la declaració de l’IRPF. Cal seguir els passos que s’indiquen a l’apartat ‘sol·licitud telemàtica’. S’ha d’especificar l’any en què es va cobrar la prestació i el número de compte on es vol que s’ingressin els diners.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb