Corts

Els grups de les Corts estudien de fer un nomenament ràpid dels senadors territorials que corresponen al País Valencià per a arribar a temps a la constitució del senat espanyol, arran de la coincidència de les eleccions espanyoles i valencianes del 28 d’abril. Volen escurçar el termini a dos dies després de la constitució de la nova cambra valenciana el 16 de maig. Al País Valencià, el nomenament dels senadors va lligat a la legislatura autonòmica i una vegada dissoltes les Corts se’n dissol el mandat.

Aquesta vegada el parlament valencià es constituirà el 16 de maig i tindria temps tan sols fins al 21, quan es constitueix el senat espanyol. És un període breu, perquè la llei exigeix que compareguin en comissió i se sotmetin a la votació en ple. Si el procés seguís els terminis que s’han emprat fins ara, el senat es constituiria sense els cinc senadors territorials valencians triats, un menys que l’última legislatura per la pèrdua de població.

Avui els cinc grups han escoltat a la junta de síndics la posició del lletrat major de les Corts, Francisco J. Visiedo, que ha explicat que és un procediment legal complex i que per a escurçar el termini caldrà l’acord unànime. Tant els partits del govern del Botànic com els de l’oposició confien que els nous diputats elegits el 28 d’abril tindran voluntat política per a arribar a un acord unànime que permeti d’abreujar el procediment i que els senadors valencians estiguin designats a temps.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb