Puigdemont: ‘Sota el sostre autonòmic no podrem oferir als catalans el govern que necessiten’

  • El congrés fundacional de JxCat no resol si les primàries seran per a triar els caps de llista o la llista sencera, però sí que s'admetran independents

VilaWeb
Redacció / ACN
04.10.2020 - 12:00
Actualització: 04.10.2020 - 18:53

Avui s’ha fet la cloenda del congrés fundacional de JxCat. El president del partit, Carles Puigdemont, ha dit, en un discurs des de Waterloo, que l’únic govern viable és el de la república i que l’autonomia no pot oferir als catalans el govern que necessiten, en una intervenció similar al que va dir en una entrevista a VilaWeb el president Quim Torra la setmana passada, destacant l’autonomia com un dels obstacles per a assolir la independència.

‘Per més que ens esforcem i generem consensos interns –parlo del 100%, no del 50%–, no deixarem de ser una minoria nacional del 16% que no té cap capacitat de fer res transformador a l’estat espanyol. És una constatació: el progrés dels catalans a l’estat espanyol no depèn de nosaltres. A la república, sí’, ha dit. Puigdemont ha remarcat que ‘tant és els règims i els governs’ que hi hagi a l’estat espanyol, perquè sempre hi haurà ‘una discriminació econòmica, cultural i lingüística’ de Catalunya.

‘El sostre autonòmic és tan baix que si fos un edifici diríem que és fora de la normativa. El millor govern no l’obtindrem mai, per més obedients i bons minyons que siguem, en el marc autonòmic’, ha afegit. ‘Fins i tot anant al màxim, sota el sostre autonòmic no podrem oferir als catalans el govern que necessiten. El millor govern és el de la república. És el que té recursos i eines per a servir els catalans.’

El president ha reivindicat l’1-O i ha criticat els qui ‘reculen’ i ‘perden la paciència’ pel camí cap a la independència. ‘JxCat serà fidel a l’1-O, tindrem tota la paciència que calgui. Ja hem demostrat que tenim perseverança i no renunciem encara que passi el temps i creixin la repressió i les amenaces’, ha destacat. ‘Una manera de perdre la paciència és quan estàs a mig camí i veus que potser és més dur del que pensaves, veus que el tram que queda també és molt dur i recules, o et plantes i no vols continuar’, ha dit, desmarcant-se també d’aquells que ‘tampoc tenen paciència però que volen córrer més de pressa que el temps’.

Per últim, Puigdemont ha insistit que l’independentisme ha de superar el 50% dels vots a les eleccions del febrer vinent: ‘No podrem fer grans salts si no superem la barrera.’

Podeu veure el discurs sencer a partir del minut 31:

El congrés no resol si les primàries seran per a triar els caps de llista o la llista sencera

També s’ha anunciat que les bases de JxCat han aprovat les ponències política i organitzativa. Les bases han aprovat la ponència organitzativa amb un 94% dels vots, que accepta la doble militància ‘fins a una confrontació electoral’. Hi han participat el 27% d’un cens total de 4.029 afiliats. De moment, un associat del PDECat –o de qualsevol altre partit– podrà mantenir el carnet i, alhora, ser militant de Junts. La formació de Puigdemont permetrà la doble militància fins que hi hagi una confrontació electoral.

Sobre les primàries, la ponència organitzativa estableix que l’executiva de Junts serà l’encarregada de confeccionar-ne el reglament per a l’elecció dels candidats a òrgans del partit i a les institucions. ‘Les llistes obertes són la base del partit i el reglament les haurà d’implementar.’ No concreta, però, si les primàries serviran per escollir només els caps de cartell de les quatre demarcacions, o el total de les llistes electorals.

Fonts del partit han explicat a l’ACN que s’hi admetran independents, a banda dels afiliats a Junts. Tot i això, la formació veu poc marge per un acord amb el PDeCAT. L’expresident Artur Mas intenta que el Partit Demòcrata integri dirigents com a independents a la llista de JxCat, si l’operació té l’aval de Carles Puigdemont, Lledoners i David Bonvehí. Segons la ponència, Junts acceptarà la doble militància ‘fins que hi hagi una confrontació electoral’.

Confrontació amb l’estat espanyol i mediació de la UE

La militància ha avalat la ponència ideològica amb un 96% dels vots i ha donat llum verda a la via de la confrontació amb l’estat espanyol. Junts creu que l’estratègia portaria l’estat espanyol a una ‘negociació real’, però si no arriba s’optarà la via unilateral. El document preveu de sol·licitar la mediació de la UE per a forçar un referèndum acordat amb Madrid si l’independentisme supera el 50% dels vots a les eleccions del febrer vinent.

A la ponència política, Junts també reivindica la vigència del mandat de l’1-O i assevera que un nou referèndum només tindria sentit si fos acordat amb l’estat espanyol i amb prou garanties que se’n respecti el resultat. JxCat, de fet, planteja que les eleccions del febrer siguin un plebiscit per a ratificar el mandat de l’1 d’octubre de 2017.

La ponència política no defineix explícitament JxCat com a partit de centre-esquerra –sí que ho fan diversos dirigents de la formació–, ja que abraça l’esquerra però també el liberalisme i la socialdemocràcia. El partit de Puigdemont aposta, per exemple, per l’accés universal a un sistema de salut finançat ‘majoritàriament amb impostos’ i per la col·laboració público-privada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor