L’Audiència de Biscaia ha condemnat a dos anys de presó i quatre d’inhabilitació un dels sis ertzaines jutjats per la mort d’Iñigo Cabacas per una pilota de goma. Es tracta d’un oficial del cos, ja jubilat, que aquell dia era l’agent de rang superior, a qui han condemnat per un delicte d’homicidi per imprudència professional. La sentència diu que si l’oficial hagués actuat ‘impedint o aturant la càrrega policíaca’, ‘la mort no s’hauria produït’. La resta dels agents han estat absolts.

Segons que informa el diari Naiz, el condemnat va ser l’únic dels agents que el dia dels fets va defensar davant del seu superior que no era partidari de carregar en el carreró de María Díaz de Haro de Bilbao. Per a ell, segons Naiz, ‘enviar gent uniformada a una zona on solia haver-hi gent de l’entorn [de l’esquerra abertzale] i de celebració’, o bé fou un error o buscava ‘brega’. La resta d’acusats van responsabilitzar-lo a ell per l’ertzaina de rang major sobre el terreny, però el condemnat diu que ell tan sols era davant de la furgoneta.

Cabacas va ser mort el 5 d’abril de 2012 en una batuda policíaca després d’un partit europeu de l’Athletic Club a San Mamés. La família de Cabacas demanava quatre anys de presó per a cada un dels sis acusats i sis anys d’inhabilitació. D’altra banda, la fiscalia i les defenses no veien cap delicte en l’actuació i en demanaven l’absolució.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb