L’Audiència d’Alacant jutja la cúpula de la Caixa d’Estalvis del Mediterrani per les dietes de 600.000 euros de l’ex-president

  • Modesto Crespo negocia un acord previ amb el fiscal que permetria eludir la presó a canvi de confessió i pagament de responsabilitat civil

VilaWeb
ACN
14.05.2018 - 10:56
Actualització: 14.05.2018 - 16:14

L’Audiència d’Alacant ha començat avui el judici contra la cúpula directiva de l’extinta Caixa d’Estalvis del Mediterrani (CAM) pel cobrament de dietes presumptament il·legals per valor de 600.000 euros per part de l’expresident de l’entitat, Modesto Crespo. Juntament amb ell, seuen a la banqueta d’acusats l’exdirector general Roberto López Abad i 19 exdirectius més. Anticorrupció demana 4 anys de presó per a Crespo i López així com entre dos i tres anys de presó per a la resta. Se’ls imputen delictes d’apropiació indeguda agrejada i delictes societaris d’administració deslleial. L’acusació pública sol·licita indemnitzacions conjuntes i solidàries de 600.000 euros per al Banc Sabadell, que va adquirir la CAM l’any 2012 pel preu simbòlic d’un euro després de la intervenció del FROB.

La causa ha estat declarada complexa i es desenvoluparà en 13 sessions entre els mesos de maig i juliol. L’expresident Modesto Crespo estaria negociant un acord previ amb la fiscalia que implicaria confessió i pagament a terminis de la responsabilitat civil a canvi d’una reducció de condemna que li permetria eludir la presó. Segons l’escrit d’acusació tant Crespo com l’exdirector Roberto López Abad haurien ideat un pla per ‘burlar’ els estatuts de la CAM i el caràcter honorífic i gratuït de la presidència, permetent que Crespo cobrés dietes extraordinàries. Amb aquesta intenció, l’ex-president va ser nomenat president del consell d’administració d’una societat participada al 100% per la CAM. Aquesta circumstància li permetia cobrar 300.000 euros anuals.

El seu nomenament i retribució van ser aprovats pel consell d’administració de l’entitat el 2009. El judici pel cobrament de dietes és una de les causes derivades de l’extinció de la CAM. La secció quarta de l’Audiència espanyola va condemnar el passat octubre a penes de presó d’entre 3 i 4 anys per a quatre exdirectius per delicte societari continuat de falsedat comptable i delicte de falsedat en la informació als inversors. Segons la sentència, són responsables d’haver realitzat conductes ‘tendents a distorsionar els comptes i balanços de l’entitat’ consistents en reflectir beneficis en lloc de pèrdues per ‘intentar amagar o almenys maquillar’ la greu crisi econòmica i financera de l’entitat, que va acabar amb la intervenció del Banc d’Espanya i posterior compra per part del Sabadell.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any