El 14 de novembre de 1918 la Joventut Valencianista i la Unió Valencianista Regional van publicar la Declaració Valencianista a la primera plana de La Correspondència de València. A més, les vuit bases que integraven aquesta mena de manifest van ser comentades, una per una, en uns articles setmanals escrits pels membres de les organitzacions signatàries i publicats entre el 16 de novembre i el 7 de desembre. Aquestes peces van servir per a assentar les bases del valencianisme. Cent anys després, l’Associació Cívica Valenciana Tirant lo Blanc vol celebrar aquella fita històrica de manera doble, segons que explica el diari La Veu.

D’una banda, l’entitat pretén difondre el valor i la importància que el manifest va tenir en aquell moment i atorgar-li el paper que encara ara ha de tenir en la construcció de la història col·lectiva del poble valencià. D’una altra, el Tirant pretén actualitzar-ne l’ambició, traduir-ne el pensament als temps actuals i fer propostes noves ‘amb la mateixa amplitud d’horitzons que aquells valencianistes de 1918 van tindre de forma honesta i decidida’. Gonçal Grau i Muedra, president del Tirant, assegura que ho fan ‘amb la voluntat ferma de millorar la qualitat de vida de tothom des de l’aprofundiment de la democràcia i de l’exercici de l’autogovern ple’. Si el 1918 va ser La Correspondencia de Valencia el diari escollit per a difondre el text, enguany es publicaran a La Veu.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb