L’arquitectura racionalista del GATCPAC, protagonista del 48H Open House BCN

  • El festival obre al públic 197 edificis de Barcelona i la rodalia

VilaWeb
Redacció
25.10.2018 - 17:00
Actualització: 26.10.2018 - 09:52

Aquest cap de setmana, el festival 48H Open House BCN obre gairebé dos-cents edificis de Barcelona i la rodalia: Badalona, l’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Joan Despí, Vilassar de Dalt… El festival no para de créixer i un 40% dels edificis hi participen per primera vegada. Enguany, convida a desvestir l’arquitectura per descobrir-ne els secrets i ho fa, com a principal reclam, obrint espais que habitualment són tancats al públic, com ara la Casa Vicens, l’Institut Guttman, la Lleialtat Santsenca i l’antiga Fàbrica Alier.

L’arquitectura racionalista és la protagonista destacada d’enguany, especialment el llegat del col·lectiu d’arquitectes GATCPAC, el Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània. Format, entre més, per Josep Lluís Sert, Raimon Duran i Reynals i Joan Baptista Subirana, el col·lectiu va néixer en temps de la república i es va fixar com a objectiu trobar respostes arquitectòniques i urbanístiques a les circumstàncies socials del moment. El públic del festival podrà entrar a edificis creats per membres del grup, com ara el pavelló de la República, la Casa Bloc, el dispensari antituberculós Can Lluís Sayé, la Casa Vilaró, la Casa Rodríguez Arias, l’edifici Roca Barallat, la Casa de Vidre, la Fundació Joan Miró i el Canòdrom de la Meridiana.

Com a novetat, el festival inclou un bloc especial dedicat a la singularitat arquitectònica vinculada als processos tècnics, infrastructures i experiències sobre la qualitat, el consum i el subministrament de l’aigua. En aquest itinerari, es podran visitar, entre més, la Casa de l’Aigua, el dipòsit pluvial d’aigua del parc de les Rieres d’Horta, el Centre de Control Operatiu Laboratori d’Aigües de Barcelona, la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí, la Ciutat de l’Aigua i la depuradora EDAR del Baix Llobregat, que gestiona Aigües de Barcelona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any