L’ANC critica l’acord de Junts i ERC amb el PSOE: “L’emblanquiment de l’estat és el que s’aconsegueix amb aquests pactes”

  • En un comunicat publicat aquest migdia, l'entitat ha criticat amb duresa els acords de Junts i ERC amb el PSOE per a la constitució de la mesa del congrés espanyol

VilaWeb
Redacció
17.08.2023 - 14:26
Actualització: 17.08.2023 - 16:54
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha publicat aquest migdia un comunicat en què critica durament l’acord d’ERC i Junts amb el PSOE per a la constitució de la mesa del congrés espanyol.

“L’Assemblea Nacional Catalana té com a únic objectiu l’assoliment de la independència de Catalunya. Entenem que aquest és també l’objectiu dels partits independentistes que han obtingut representació al Congrés dels Diputats de l’estat espanyol”, comença dient el text.

I afegeix: “És des d’aquesta perspectiva que a l’Assemblea plantegem d’entrada els perills de perdre de vista l’objectiu de la independència per definir la postura útil i eficaç dels partits, amb els quals compartim objectiu, per afrontar les decisions que hauran de prendre respecte del seu paper institucional amb l’estat.”

Així, a parer de l’entitat, l’única estratègia política viable és la del blocatge: “Només el bloqueig de les institucions espanyoles pot precipitar la fallida de l’estat i abocar els partits espanyols a la necessitat de resoldre el conflicte català si volen governar. Entenem el bloqueig com una estratègia per a aconseguir la independència, i no com una finalitat en si mateixa o una tàctica per a aconseguir un millor posicionament dels partits en la partida estatal. L’entenem amb els ulls posats a Catalunya, i no des de la mirada cap a l’estat: entrar en dinàmiques estatals d’eixos dreta-esquerra no ens ha servit mai, i ara no serà una excepció, per a fer efectiu el mandat del referèndum d’independència del Primer d’Octubre. Aquest hauria de ser el punt de partida.”

És per això que l’ANC creu que facilitar la constitució de la mesa del congrés espanyol és entrar en el joc de qui vol que els catalans siguin súbdits, i considera que aquesta no és l’estratègia que portarà a la constitució de l’estat català. I afegeix: “Facilitar la constitució de la mesa a canvi de prebendes institucionals, com la constitució de grup propi dels partits independentistes, és fer prevaldre la tàctica partidista fent-la passar per damunt dels interessos i necessitats de la nació. No és en cap cas una opció amb prou calat polític per a fer evident el conflicte amb Catalunya ni és una opció que generi la necessitat de resoldre’l.”

En aquest sentit, diuen que les comissions d’investigació, o bé la promesa de poder parlar català a les institucions espanyoles i a la Unió Europea, no són una opció creïble per part de l’estat espanyol: “Que incompleix sistemàticament qualsevol compromís, i sobretot rebaixen a mínims democràtics les expectatives que els partits independentistes ens havien plantejat: la confrontació per assolir la independència, no per blanquejar l’estat.”

“L’emblanquiment de l’estat davant Europa és el que s’aconsegueix amb aquests pactes de rebaixa“, reblen. “Qualsevol pacte amb el partit que vulgui governar l’estat només podria ser assumible com a resultat del reconeixement explícit que el referèndum d’independència va ser l’acte de sobirania que valida Catalunya com a subjecte polític en conflicte amb l’estat, i participar en la constitució de la mesa sense reconeixement implica la submissió a l’estat espanyol amb el jurament de la constitució, amb el vassallatge al rei…”

Finalment, acaben: “Des de l’Assemblea no creiem que amb aquestes premisses es pugui desenvolupar una estratègia d’embat amb l’estat, amb garanties per a aconseguir el nostre objectiu. Només la garantia del reconeixement de Catalunya com a nació sobirana que reclama el reconeixement a esdevenir estat pot exercir la força necessària per encarar el conflicte amb garanties d’èxit.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any