La jutgessa de l’Audiència espanyola Carmen Lamela ha confirmat el processament del major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, per suposada organització criminal i dos delictes de sedició els dies 20 i 21 de setembre de l’any passat, arran de la concentració davant el Departament d’Economia; i també pel referèndum del primer d’octubre. A més de Trapero, també ha confirmat el processament de l’ex-director dels Mossos Pere Soler i de l’ex-secretari general d’Interior César Puig, per organització criminal i un delicte de sedició, en aquest cas pel primer d’octubre.

Pel que fa a la intendent Teresa Laplana, Lamela n’ha ratificat el processament per un delicte de sedició pels fets davant el Departament d’Economia. Tots havien presentat un recurs davant l’Audiència espanyola al·legant que no hi havia prou indicis de la seva participació en els fets, però la titular del jutjat central d’instrucció número 3 els ha desestimats.

Lamela argumenta que la resolució objecte de recurs era ajustada a dret i afegeix que hi ha indicis racionals de criminalitat en l’origen, la seqüència i les interrelacions entre ells. ‘No són pas meres conjectures i parers dels investigadors, sinó que s’exposen fets objectius obtinguts per mitjà de vint-i-una diligències’, diu.

Sobre la falta de competència de l’Audiència espanyola, esgrimida per César Puig, la magistrada explica que ja s’ha dictat resolució per tractar d’aquest afer, que va ser confirmada pel Tribunal Suprem espanyol. I sobre la dispersió de les causes, també al·legada per Puig, Lamela ha dit que era partidària d’una investigació conjunta però que ‘l’existència d’aforats ha impedit la investigació de tots aquells investigats pels fets ocorreguts durant el procés que tenia per objectiu la proclamació d’una república independent d’Espanya’.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]