TJUE

L’advocat general del TJUE Evgeni Tanchev proposa multar l’estat espanyol pel retard en la transposició de la normativa de la UE sobre crèdits hipotecaris, que l’Estat havia de fer com a molt tard abans del 21 de març del 2016.

En les conclusions fetes públiques avui, l’advocat opina que l’estat espanyol no va adoptar dins dels terminis marcats les disposicions ‘legals, reglamentàries i administratives necessàries’ per donar compliment a la directiva europea. A més, demana que s’imposi a l’estat espanyol una multa coercitiva diària de gairebé 106.000 euros, amb efecte a partir de la data del pronunciament de la sentència i fins que es comuniqui a la Comissió Europea les mesures necessàries per complir amb la norma europea.

Les opinions particulars dels advocats generals del TJUE no són vinculants però en la majoria de casos són secundades pel tribunal quan es dicta sentència.

Segons recull el text de les conclusions, l’estat espanyol no ha negat el fet que no haver comunicat dins del marge cap mesura de transposició de la directiva europea. A la vista a Luxemburg, l’estat espanyol va alegar que es preveia que la llei nacional de transposició s’aprovés el 14 de febrer del 2019.

Finalment, la nova llei de crèdit immobiliari, la reforma hipotecària que inclou canvis i transposa la norma europea, va ser aprovada pel congrés espanyol el dia 20 del mes passat a Madrid. Amb tot, la llei no entrarà en vigor fins al juny. Així, el retard en la transposició serà de tres anys, ja que havia d’aplicar-se com a tard el març del 2016.

Avisos previs

La Comissió Europea va avisar l’estat espanyol en diverses ocasions abans de portar-la davant de la justícia europea, on mesos més tard, el 27 d’abril del 2017, va acabar interposant un recurs per ‘l’incompliment’ de l’estat membre en la transposició de la directiva.

La normativa

La normativa sobre hipoteques es va adoptar el febrer del 2014 per ‘millorar els mesures de protecció dels consumidors’. La llei preveu que els ciutadans disposin d’una ‘informació més clara i comprensible’ de les hipoteques gràcies a la introducció d’una ‘fitxa europea d’informació normalitzada’ que ha de permetre comprendre millor els riscos dels contractes així com comparar ofertes i escollir el producte que millor respongui a les seves necessitats.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.