El consell de l’Advocacia Catalana ha lliurat al jurista i conseller de Justícia Carles Mundó el Premi Agustí Juandó i Royo. És un guardó que reconeix la tasca d’aquells que durant la seva trajectòria professional s’han distingit per la defensa i promoció de la llengua catalana en l’àmbit jurídic i administratiu. L’anul·lació dels judicis polítics de les víctimes del franquisme, en aplicació de la llei de reparació de les víctimes, és un altre dels mèrits que li han estat reconeguts.

La comissió de llengua del consell n’ha destacat ‘la tasca incansable, amb convicció i fermesa, en favor de la normalització de l’ús del català a la justícia, amb una plena confiança en el col·lectiu de l’advocacia per a aconseguir aquest objectiu’. L’advocacia ha aplaudit el pla pilot que es va desenvolupar durant el mandat de Mundó per afavorir la presentació dels escrits en català als jutjats.

D’ençà que es va instaurar aquest premi, l’any 2004, ha servir per a reconèixer persones i entitats diverses. El premi té l’objectiu de sensibilitzar el món jurídic sobre l’ús de la llengua catalana en tots els àmbits judicials.

L’historial de premiats
L’any 2005 van ser premiats el jutge de pau d’Anglès, Pere Figuereda, i el d’Arbúcies, Josep Maria Iglésies. El 2006 el guardó es va lliurar als advocats Sebastià Frau i Mercè Teodoro. L’any 2007 el van rebre els notaris de Barcelona Lluís Jou i Eladi Crehuet, juntament amb Joan Bernà, de Girona. El magistrat balear Gabriel Fiol va ser distingit amb aquest reconeixement l’any 2008. I el 2009, el Col·legi d’Advocats dels Pirineus Orientals, representat pel degà, Hervé Germà.

L’any 2010 fou premiada l’advocada de Lleida Antònia Forrellad, i el 2011 el fiscal de medi de Tarragona José Ignacio Monreal; el 2013, el jutge de Manresa José Manuel del Amo; el 2014, l’advocat mallorquí Francesc Riera; el 2016, l’advocat barceloní Pere Cuxart i l’any passat l’advocat gironí Joan Geli Rissech.

L’acte de lliurament del premi que ha reconegut la tasca de Carles Mundó s’ha fet al Mas l’Esperança de Gurb. Hi han intervingut el president del consell de l’Advocacia Catalana i degà del Col·legi d’Advocats de Mataró, Julio J. Naveira; el president de la comissió de llengua del consell i degà del Col·legi d’Advocats de Vic, Joan Riera; el secretari de relacions amb l’administració de justícia del Departament de Justícia, Joan Domènech Abad; i el batlle de Gurb, Joan Roca.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb