La delegació de l'Acadèmia Aranesa de la Llengua Occitana durant la seva intervenció al l'Integrup de Minories del Parlament Europeu, a Estrasburg

Una delegació de l’Acadèmia Aranesa de la Llengua Occitana ha denunciat al Parlament Europeu ‘l’abandonament i el menysteniment’ de l’estat espanyol respecte de la llengua occitana. Els representants de l’acadèmia han comparegut davant l’Intergrup de Minories Tradicionals, Comunitats Nacionals i Llengües del parlament i han declarat: ‘La llengua occitana no és objecte de cura ni és tinguda en compte per part del govern espanyol.’ L’eurodiputat d’ERC Josep-Maria Terricabras ha dit que el ‘menyspreu’ de l’estat espanyol per la riquesa lingüística ‘pot ser letal per a l’aranès’. En canvi, la representació de l’acadèmia ha preuat la Generalitat com a ‘exemple mundial de protecció’ d’una ‘llengua territorial pròpia encara que tingui pocs usuaris’.

La delegació aranesa era formada pel president de l’Acadèmia Aranesa, Jusèp Loís Sans; el president de la Secció Aranesa, Jèp de Montoya; i Ròsa Salgueiro, secretària de l’Acadèmia.

En la intervenció, han recordat que la llengua occitana va ser declarada oficial amb l’estatut del 2006 i han assenyalat ‘l’enorme respecte per la identitat aranesa’ a Catalunya, on aquesta llengua és parlada en una part del territori on viuen deu mil habitants. ‘És l’únic territori on la llengua occitana rep un tracte important’, han dit.

Amb tot, han lamentat que la sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l’aranès els preocupa: ‘Sense preferència lingüística, l’occità no podrà ocupar un espai important i destacat a l’administració, l’ensenyament, els mitjans de comunicació i més àmbits socials fonamentals que li permeti de continuar viva. […] La negació de la preferència és el principi argumental de la seva eliminació’, han dit.

‘L’estat espanyol és objecte d’incompliment de la protecció a què l’obliguen les lleis i els compromisos adquirits pel govern espanyol. La llengua occitana, llengua cooficial de l’estat espanyol, no rep el mateix tracte per part del govern espanyol que altres llengües cooficials’, han indicat els representants de l’Acadèmia Aranesa.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.