La delegació de l'Acadèmia Aranesa de la Llengua Occitana durant la seva intervenció al l'Integrup de Minories del Parlament Europeu, a Estrasburg

Una delegació de l’Acadèmia Aranesa de la Llengua Occitana ha denunciat al Parlament Europeu ‘l’abandonament i el menysteniment’ de l’estat espanyol respecte de la llengua occitana. Els representants de l’acadèmia han comparegut davant l’Intergrup de Minories Tradicionals, Comunitats Nacionals i Llengües del parlament i han declarat: ‘La llengua occitana no és objecte de cura ni és tinguda en compte per part del govern espanyol.’ L’eurodiputat d’ERC Josep-Maria Terricabras ha dit que el ‘menyspreu’ de l’estat espanyol per la riquesa lingüística ‘pot ser letal per a l’aranès’. En canvi, la representació de l’acadèmia ha preuat la Generalitat com a ‘exemple mundial de protecció’ d’una ‘llengua territorial pròpia encara que tingui pocs usuaris’.

La delegació aranesa era formada pel president de l’Acadèmia Aranesa, Jusèp Loís Sans; el president de la Secció Aranesa, Jèp de Montoya; i Ròsa Salgueiro, secretària de l’Acadèmia.

En la intervenció, han recordat que la llengua occitana va ser declarada oficial amb l’estatut del 2006 i han assenyalat ‘l’enorme respecte per la identitat aranesa’ a Catalunya, on aquesta llengua és parlada en una part del territori on viuen deu mil habitants. ‘És l’únic territori on la llengua occitana rep un tracte important’, han dit.

Amb tot, han lamentat que la sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l’aranès els preocupa: ‘Sense preferència lingüística, l’occità no podrà ocupar un espai important i destacat a l’administració, l’ensenyament, els mitjans de comunicació i més àmbits socials fonamentals que li permeti de continuar viva. […] La negació de la preferència és el principi argumental de la seva eliminació’, han dit.

‘L’estat espanyol és objecte d’incompliment de la protecció a què l’obliguen les lleis i els compromisos adquirits pel govern espanyol. La llengua occitana, llengua cooficial de l’estat espanyol, no rep el mateix tracte per part del govern espanyol que altres llengües cooficials’, han indicat els representants de l’Acadèmia Aranesa.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb