El Consell d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha aprovat, per deu vots a favor i set en contra, un augment de la tarifa de l’aigua d’un 11,8% per a l’any vinent. És un increment del servei en alta, és a dir, del preu que Aigües del Ter Llobregat (ATLL) cobra a les empreses subministradores de Barcelona i la seva àrea.

Pel que fa al rebut final que paguen els ciutadans, el fixen els ajuntaments i les empreses subministradores i, segons fonts de l’ACA, ‘varia en funció de la quantitat d’aigua contractada a la xarxa’. Amb tot, segons una estimació feta per l’ACA, això comportarà un increment aproximat de 10 cèntims/m3, cosa que es traduirà en un encariment d’un euro al mes per família.

Segons fonts de l’ACA, fins al passat 19 de desembre, l’ens va ‘revisar a fons i amb lupa aquelles parts de la fórmula del contracte on es podia retallar per evitar una pujada més elevada’. Finalment, el resultat ha estat aquest increment de l’11,8%, en front del 15% que reclamava l’empresa concessionària.

Impacte de l’article 155
L’ACA diu que l’aplicació de l’article 155 ha estat un factor determinant perquè s’hagi encarit el servei. El govern havia proposat de congelar o pal·liar aquesta pujada a canvi de renunciar a una part del cànon de la concessió, però la destitució del govern de Carles Puigdemont ha fet impossible que es pogués complir el compromís.

‘Sense capacitat de decisió política, no s’ha pogut dur a terme la modificació del contracte de concessió per part de la Generalitat en què l’administració deixava de percebre 7 dels 15 MEUR que li tocava rebre en concepte de cànon de concessió amb l’objectiu d’evitar o minimitzar un augment de la tarifa’, diu l’ACA. D’aquesta manera, finalment, s’han aplicat les mesures previstes en les clàusules del contracte de gestió d’ATLL.

Segons les mateixes fonts de l’ACA, quan es constitueixi el nou govern, ‘s’estudiaran les possibilitats per a complir amb els compromisos adquirits durant el 2017 amb l’objectiu de minimitzar l’impacte dels increments contractuals’.

L’entitat Aigua és vida i l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) han criticat durament la mesura i l’han qualificada ‘d’inversemblant’.

Pel que fa al cànon de l’aigua –que depèn exclusivament de l’ACA– queda congelat per al 2018, tal com ja es va anunciar.

El Consell d’Administració de l’ACA també ha donat suport a la proposta que es va fer al Consell de Xarxa d’ATLL per a incoar un expedient de revisió de la retribució financera del contracte en tots els aspectes. La intenció és ajustar aquesta retribució financera als actuals tipus del mercat, atès que quan es va adjudicar i signar el contracte de concessió el 2012 la situació era de greu crisi econòmica a tot Europa, amb la prima de risc per sobre de 638 punts i no hi havia el FLA.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.