La Via Lliure impacta en la premsa de tot el món

  • Els principals mitjans estrangers es fan ressò de la mobilització de l'Onze de Setembre i del moment polític de Catalunya

VilaWeb
Redacció
12.09.2015 - 10:00
Actualització: 12.09.2015 - 18:05

La Via Lliure a la Meridiana, la mobilització independentista de la Diada, i la proximitat de les eleccions han accentuat l’interès dels principals mitjans internacionals per Catalunya. Com ja ha passat aquests últims tres anys amb les grans manifestacions de l’Onze de Setembre, la premsa estrangera se n’ha començat a fer ressò ja els dies previs i ha posat el termòmetre al moment polític català. Diaris, televisions i portals de tot el món l’han coberta abans i després. I dos dels més prestigiosos, el Financial Times i la BBC, fins i tot han entrevistat prèviament alguns dels grans protagonistes polítics d’aquestes setmanes: respectivament, han conversat amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i amb el cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva.

La BBC News també ha connectat en directe amb la Via Lliure a la Meridiana i l’agència internacional Ruptly l’ha emès en directe.

Us oferim tot seguit un recull de notícies publicades just després de la Via Lliure:

BBC:

Catalan independence rally in Barcelona draws thousands (‘La manifestació independentista a Barcelona convocat milers de persones’). La notícia va acompanyada d’un vídeo i de fotografies de la Via Lliure a la Meridiana.

https://www.youtube.com/watch?v=rUqEoR5X_EU

The Guardian:

Catalans fill streets in Barcelona for pro-independence rally (‘Els catalans omplen els carrers de Barcelona en una manifestació en favor de la independència’)

Financial Times:

Hundreds of thousands of supporters gather for Catalan independence rally (‘Centenars de milers de catalans s’apleguen en una manifestació per la independència’)

The New York Times:

Catalans Campaigning for Independence March in Barcelona (‘Manifestació a Barcelona de catalans en favor de la independència’). La notícia ha aparegut a la portada de l’edició internacional del diari novaiorquès.

The Wall Street Journal:

Thousands in Catalonia Take Part in Pro-Independence Rallies (‘Milers de persones participen en manifestacions pro-independentistes a Catalunya’)

The Economist:

On Catalonian national day, parades and a secession campaign (‘Per la diada, manifestacions i campanya secessionista’)

The Telegraph:

More than one million march for independence ahead of controversial Catalonia vote (‘Més d’un milió de persones es manifesten per la independència abans d’una controvertida votació a Catalunya’)

Vice:

‘There’s No Going Back’: Why Spain and Catalonia Are on Immediate Collision Course Over Independence (‘No hi ha marxa enrere: per què Espanya i Catalunya poden topar de manera imminent per la independència’)

Russia Today:

Gateway to Catalan Republic: Hundreds of 1,000s rally for independence in Barcelona (‘Cap a la república catalana: centenars de milers de persones es manifesten per la independència a Barcelona’)

Euronews:

Catalan National Day may mark start of road to independence from Spain (‘La diada nacional de Catalunya pot marcar el començament del camí cap a la independència respecte d’Espanya’). Amb vídeo inclòs:

Al-Jazeera:

Thousands of Catalans rally for independence from Spain (‘Milers de catalans es manifesten per la independència respecte d’Espanya’)

France 24:

Hundreds of thousands rally for Catalan independence in Barcelona (‘Centenars de milers de persones es manifesten per la independència a Barcelona’)

Le Monde:

Manifestation monstre des indépendandistes à Barcelone (‘Manifestació gegant d’independentistes a Barcelona’)

Libération:

Barcelone : 1,4 million de manifestants pour l’indépendance de la Catalogne (‘Barcelona: 1,4 milions de manifestants per la independència de Catalunya’)

FranceTV Info:

A Barcelone, une forte mobilisation pour réclamer l’indépendance de la Catalogne (‘Forta mobilització a Barcelona per a reclamar la independència de Catalunya’)

RTBF:

Vídeo: Manifestation pour l’indépendance de la Catalogne (‘Manifestació per la independència de Catalunya’)

La Dépéche:

Catalogne : l’immense marche en faveur de l’indépendance (‘Catalunya: immensa marxa en favor de la independència’)

RTS:

Plusieurs centaines de milliers de Catalans dans la rue pour la Diada (‘Centenars de milers de catalans al carrer per la diada’)

Le Soir:

Près d’un million et demi d’indépendantistes catalans ont déferlé sur Barcelone (‘Quasi un milió i mig d’independentistes catalans desfilen per Barcelona’)

La Presse:

Catalogne: les indépendantistes dans la rue avant un vote crucial (‘Catalunya: els independentistes al carrer abans d’una votació crucial’)

Clarín:

Cataluña celebra su día con una masiva marcha marcada por el sentimiento independentista (‘Catalunya celebra la Diada amb una marxa multitudinària marcada pel sentiment independentista’)

La Tercera:

Miles de personas marchan por la independencia en el día de Cataluña (‘Milers de persones marxen per la independència en la Diada de Catalunya’)

La Jornada:

Cataluña muestra su músculo rumbo al plebiscito (‘Catalunya mostra el seu tremp mirant al plebiscit’)

El Universo:

El independentismo sale a la calle ante un voto crucial en Cataluña (‘L’independentisme surt al carrer abans d’una votació crucial a Catalunya’)

Teletrece:

Masiva marcha independentista en vísperas de voto crucial en Cataluña

Público:

Foram para a rua 1,4 milhões de catalães para ‘começar a construir um novo país’ (‘Surten al carrer 1,4 milions de catalans per a “començar a construir un nou país”‘)

RFI:

‘Não estamos a pedir a lua’ diz Presidente da Catalunha (‘”No demanem la lluna”, diu el president de Catalunya’)

Observador:

Presidente catalão diz que uma Catalunha independente na UE ‘não é pedir a lua’ (‘El president català diu que una Catalunya independent a la UE “no és demanar la lluna”‘)

Diário de Notícias:

Diada: Catalunha em festa sem certezas sobre o futuro (‘Diada: Catalunya en festa sense certeses sobre el futur’)

Euronews Portugal:

Mensagem de “independência” marca Dia da Catalunha (‘El missatge d’independència marca la Diada de Catalunya’)

Diario do Grande Abc:

Milhares realizam protesto na Catalunha pela independência da região da Espanha (‘Milers de persones reclamen a Catalunya la independència de la regió respecte d’Espanya’)

ESPN:

Espanha ou Catalunha? Compare e veja quem ficaria com a melhor seleção (‘Espanya o Catalunya? Compareu i vegeu qui tindria la millor selecció’)

RAI News:

Barcellona, decine di migliaia in piazza per l’indipendenza nel giorno della festa catalana (‘Desenes de milers de persones als carrers de Barcelona per la independència en la Diada catalana’)

Repubblica:

Barcellona, scendono in piazza gli indipendentisti catalani. In migliaia per la Diada (‘Milers d’independentistes s’apleguen per la diada a Barcelona’)

Agència ANSA Med:

Catalogna, è tsunami indipendentista a Barcellona (‘Catalunya: tsunami independentista a Barcelona’)

Askanews:

Catalogna, marea umana di indipendentisti in corteo a Barcellona (‘Marea humana d’independentistes surten al carrer a Barcelona’)

Deutsche Welle:

Katalanen demonstrieren für ihre Unabhängigkeit (‘Els catalans es manifesten per la independència’)

Swissinfo:

Hunderttausende Katalanen demonstrieren für Abspaltung von Spanien (‘Centenars de milers de catalans es manifesten per la independència respecte d’Espanya’)

ARD-Tagesthemen:

Katalanen demonstrieren für Unabhängigkeit. Bringt die “Diada” die Entscheidung? (‘Els catalans es manifesten per la independència. La Diada porta la decisió?’)

 

Abans de fer-se la Via Lliure, la diada de l’Onze de Setembre ja havia atret l’atenció de molts mitjans de comunicació internacionals, com demostra aquest altre recull de notícies publicades aquests últims dies:

BBC:

‘No-one can expel Catalonia from EU’ says Raul Romeva. (‘Ningú no pot fer fora Catalunya de la UE’, diu Raül Romeva) Entrevista al candidat de Junts pel Sí.

Catalan independence: Thousands to rally in Barcelona (‘La independència de Catalunya: milers de persones es manifestaran a Barcelona’)

Financial Times:

Catalan president steps up breakaway plan. (‘El president català fa passos en el pla de separació’). Entrevista al president de la Generalitat, Artur Mas.

Wall Street Journal:

Thousands in Catalonia Take Part in Pro-Independence Rallies (‘Milers de persones a Catalunya participen en un manifestació independentista’)

Catalonia Puts Independence Back on Spain’s National Agenda. (‘Catalunya col·loca la independència en l’agenda espanyola’)

AP:

Catalan separatists rally in Barcelona to secede from Spain (‘Els independentistes catalans es manifesten a Barcelona per separar-se d’Espanya’)

Al-Jazeera:

Spain: Hitting the streets for Catalan independence (‘Espanya: omplint els carrers per la independència de Catalunya’)

Le Figaro:

La Catalogne : un nouvel Etat ? (‘Catalunya: un nou estat?)

Catalogne: les indépendantistes en tête. (‘Catalunya: els independentistes van al capdavant’)

En Catalogne, une marche «historique» pour l’indépendance (‘A Catalunya, una marxa “històrica” per la independència’)

Le Monde:

Des milliers d’indépendantistes défilent à Barcelone avant un vote crucial (‘Milers d’independentistes es manifesten a Barcelona abans d’una votació crucial’)

Libération:

En Catalogne, la fête nationale catalyse les espoirs d’indépendance (‘A Catalunya, la festa nacional catalitza les esperances d’independència’)

Le Huffington Post:

Le débat sur l’indépendance de la Catalogne expliqué par le foot (‘El debat sobre la independència de Catalunya explicat amb el futbol’)

Le Télegramme:

—Editorial: Les nationalistes ont le vent en poupe (‘Els nacionalistes tenen el vent de cara’)

Goal:

À quoi ressembleraient la Catalogne et l’Espagne si les deux sélections devaient s’affronter ? (‘Com serien les seleccions de Catalunya i Espanya si haguessin de jugar?’)

Bloomberg:

Catalan Pro-Secession Candidates Could Win Majority, Poll Shows (‘Els candidats catalans a favor de la independència poden tenir majoria, segons les enquestes’)

Prospect:

Will Catalonia become independent? (‘Catalunya esdevindrà un país independent?’)

The Telegraph:

Catalan pro-independence forces set for narrow win ahead of Barcelona march (‘Les forces independentistes, a punt per a una victòria ajustada, davant la marxa a Barcelona’)

The Irish Times:

Catalonia’s national day taken over by political agenda (‘L’agenda política envaeix la diada nacional de Catalunya’)

Die Zeit:

Die bedauernswerte Geschichte der Katalanen (‘La trista història dels catalans’)

TAZ – Die Tageszeitung:

Wahlkampf in Katalonien. Die letzte „Diada“? (‘Eleccions a Catalunya: la darrera ‘Diada’?’)

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any