L’útima onada de l’Estudi General de Mitjans (EGM) mostra una pèrdua de lectors de La Vanguardia i El Periódico, les dues principals capçaleres del país, respecte de l’onada de l’any passat. El diari del grup Godó cau dels 585.000 lectors diaris als 572.000, una pèrdua de 13.000, però es manté com a cinquè diari més llegit a l’estat espanyol. En canvi, El Periódico s’ensorra amb una pèrdua de 99.000 lectors diaris (dels 457.000 als 358.000) i cau de la setena posició a la desena, superat per l’ABC, el Mundo Deportivo i l’Sport.

Segons les dades provisionals de l’Oficina de la Justificació de la la Difusió (OJD), publicades per El Español, La Vanguardia passa dels 106.469 lectors diaris l’octubre del 2017 als 97.237 l’octubre del 2018. El Periódico també perd lectors: dels 70.241 als 58.204. Aquestes caigudes s’emmarquen en un context de pèrdua general de lectors dels diaris en paper.

En canvi, les dades dels dos diaris generalistes editats íntegrament en català són positives, segons l’EGM. L’Ara guanya sis mil lectors diaris (dels 115.000 als 121.000) i El Punt Avui en suma tres mil (dels 102.000 als 105.000).

Aquestes dades també les avala l’últim Informe de Política Lingüística del Departament de Cultura, corresponent al 2017. El consum de diaris en català al Principat ha superat per primera vegada el de capçaleres en castellà –aquí s’inclouen les versions catalanes de La Vanguardia i El Periódico i els diaris locals i comarcals– i ha crescut dotze punts percentuals des del 2015.

Pel que fa a les revistes, continua el domini del castellà. No obstant això, per primera vegada, més de la meitat de la població (54,2%) ha llegit revistes en català, un augment de 21 punts percentuals des del 2015. El consum de revistes en castellà ha tingut una lleugera caiguda de cinc punts en el mateix període.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb