La UGT calcula que fins a cinc mil treballadors de la indústria càrnia estan afectats per les ‘cooperatives falses’

  • El sindicat se sent satisfet per l'actuació d'Inspecció de Treball a Le Porc Gourmet però reclama la 'mateixa celeritat' per a la resta de casos

VilaWeb
ACN
29.04.2018 - 09:37
Actualització: 29.04.2018 - 12:54

La UGT de Catalunya calcula que entre quatre mil i cinc mil treballadors de tot Catalunya deuen estar afectats per les anomenades ‘falses cooperatives’ del sector carni. En una entrevista a l’ACN, la responsable de la secció d’alimentació de la UGT, Alícia Buil, ha dit que, de les quaranta-cinc cooperatives de treball associat, creuen que ‘la pràctica totalitat en són fraudulentes o duen a terme pràctiques irregulars’. La UGT denuncia, a més, que aquesta xifra és de més d’un 90% en el sector carni. ‘Ens trobem amb alguns casos en què actuen en frau de llei, i en alguns altres no compleixen allò que marca la Llei catalana de cooperatives’, matisa. Tot i això, Buil ha apuntat que són xifres estimatives perquè no n’hi ha cap registre oficial.

El sindicat veu amb molta preocupació aquesta situació i creu que les sancions econòmiques a les empreses que no compleixen la llei no la resolen. Precisament, creuen que no es pot solucionar ‘a cop d’inspecció o de sanció’, tot i que consideren que tampoc no s’han de deixar de fer. Realment aspiren que el sector carni es regularitzi i que aquests treballadors s’incorporin a les empreses principals, tal com ha dit Buil.

La UGT ha reclamat un cop més que la Taula de Concertació del sector carni, plataforma que agrupa les patronals i sindicats majoritaris del sector, en cerqui alguna solució. ‘Volem que el Departament de Treball ens informi de quantes cooperatives operen ara i de quants socis cooperativistes hi ha al sector per poder fer un estudi exhaustiu que vagi regularitzant aquestes situacions’, ha apuntat Buil, que hi afegeix que les empreses ‘fan servir qualsevol esquerda per no haver de complir el conveni col·lectiu’.

A banda, la dirigent sindical ha exposat que la lluita per a eradicar les ‘cooperatives falses’, l’ha de potenciar també l’estat espanyol perquè ‘hi ha competències en matèria de legislació que corresponen al govern espanyol’. De fet, la modificació de la Llei de cooperatives de Catalunya, que va permetre donar més garanties als socis cooperativistes, no existeix en les altres comunitats autònomes, cosa que ha provocat que ‘una empresa radicada a Catalunya, en comptes de fer servir una cooperativa catalana, en faci servir una d’espanyola’.

La UGT creu que cal portar la solució definitiva a la mesa negociadora del conveni col·lectiu del sector i considera que ‘l’estat espanyol i totes les comunitats autònomes s’hi han d’implicar i han de fer un pas endavant en la modificació de la llei de cooperatives’. A més, Buil ha alertat que a hores d’ara el fenomen de les ‘cooperatives falses’ està molt arrelat al sector carni, però assegura que ja s’ha començat a estendre en sectors com el de serveis o el de transports.

Satisfacció pel cas de Le Porc Gorument, però la ‘mateixa celeritat’ per a la resta
El sindicat valora molt positivament l’actuació de la Inspecció de Treball a l’escorxador Le Porc Gourmet, del Grup Jorge, que ha obligat a regularitzar la situació laboral de cinc-cents treballadors de la cooperativa Clavial i a inscriure’ls al règim general; però reclama la ‘mateixa celeritat’ per a la resta de casos. De fet, la responsable de la secció d’alimentació de la UGT ha explicat que el mateix Grup Jorge té a Lleida una empresa que es diu Fortune Pig, que treballa amb la cooperativa TAIC, amb el mateix modus operandi que Le Porc Gourmet. ‘Vam posar la denúncia fa un mes i mig i reclamem la mateixa celeritat perquè els treballadors estan en la mateixa situació de precarietat’, ha dit.

Un altre cas que ha posat en relleu UGT és el de l’empresa Milsa de Lleida, que opera amb la cooperativa Servicarne. Buil ha lamentat que ‘en molt pocs anys l’empresa hagi passat de tenir un 30% de cooperativistes i un 70% de treballadors en plantilla a ser a la inversa. ‘S’han traspassat treballadors fixos a cooperativistes sense cap motiu més enllà de l’avarícia de tenir més guanys a costa de la degradació dels llocs de feina’.

Segons Buil, la situació dels cooperativistes del sector carni és una degradació per a la societat: ‘Fem treballadors pobres, sense drets, sense gens de garanties ni regulació laboral.’

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any