La Comissió Europea ha avalat ‘en termes generals’ la proposta de pressupostos del govern espanyol, però ha advertit que incomplirà en mig punt l’objectiu de dèficit marcat per Brussel·les, que era del 2,2%. La CE adopta ‘una visió més cautelosa’ que l’executiu espanyol pel que fa als ingressos previstos, especialment en referència a les contribucions socials, i adverteix que no havia contemplat l’augment de les pensions, el que fa que Brussel·les calculi que el dèficit arribi fins al 2,7% aquest any. ‘En relació als sous, les pensions actuals estan entre les més altes de la UE’, assegura la Comissió Europea, que diu que el ‘compromís’ del govern espanyol a reformar el sistema de pensions i fer-la ‘sostenible a llarg termini’ està ‘en qüestió’.

A més de les pensions, la CE també diu que la despesa podria augmentar més del previst per Cristóbal Montoro per les ‘compensacions a treballadors’, el rescat de les radials (0,15% del PIB) o altres ‘contingències’ com possibles compensacions per expropiacions o la cancel·lació de la concessió d’Aigües Ter Llobregat, que veu com un ‘risc’. Per tot plegat, l’estat espanyol és l’únic de la Unió Europea que seguirà en el procediment de dèficit excessiu de la CE, després que Brussel·les n’hagi tret França.

En la seva anàlisi de l’esborrany de pressupostos, així com en les seves recomanacions de primavera, la Comissió Europea adverteix que les polítiques del govern de Rajoy són insuficients. De fet, Brussel·les avisa que l’executiu espanyol ha elaborat uns pressupostos ‘expansius’ tenint en compte que l’economia ‘creix’ però demana a Rajoy que estigui ‘preparat per prendre més mesures’ per garantir que el dèficit no creix més. En aquest sentit, la CE demana a Espanya que redueixi el dèficit un 0,65% el 2019, un 0,15% més del que es demana, en línies generals, a la resta d’estats.

En l’àmbit de les pensions, la Comissió Europea diu que l’estat espanyol tampoc està fent prou per fer front al ‘repte d’uns ingressos adequats pels futurs pensionistes, que està relacionat amb l’elevat atur i la segmentació del mercat laboral’.

‘La pobresa laboral és una preocupació, especialment a les llars amb membres que treballen amb contractes temporals o a temps parcial’, diu la Comissió. Brusel·les també alerta de la taxa de pobresa infantil, que ‘segueix molt elevada’ i considera que l’impacte dels ajuts socials no es nota prou. De fet, diu que, a banda de les pensions, les altres prestacions socials tenen massa ‘disparitats en l’accés’ entre les comunitats autònomes i hi ha gent que es queda sense. ‘El sistema de pensions espanyol juga un rol important en mantenir la qualitat de vida de la gent gran, que com a resultat està en un risc de pobresa més baix que les generacions joves’, diu l’informe.

Innovació
Brussel·les també reclama que es faci front a les ‘debilitats’ de les empreses en matèria ‘d’innovació’ i millora de la productivitat. En aquesta línia, critica els baixos nivells d’inversió en ‘recerca i desenvolupament’ i avisa que és ‘improbable’ que s’arribi a l’objectiu del 2% d’inversió en R+D marcat per Europe 2020.

La Comissió Europea indica que la ‘baixa qualificació i la sobrequalificació a la feina’ estan ‘generalitzades’ a Espanya, i critica l’elevat índex d’abandonament escolar, que està ‘molt per sobre de la mitjana de la UE’.

En les seves recomanacions, la Comissió Europea també diu que ‘augmentar la qualitat de les institucions podria millorar la confiança en l’economia espanyola i amplificar els guanys de mesures adoptades per augmentar la productivitat’. ‘S’han fet progressos en la transparència del finançament dels partits i la publicació d’actius i conflictes d’interès. L’ambient empresarial també s’ha beneficiat de progressos en la lluita contra la corrupció, tot i que hi ha preocupació, encara, en aquest àmbit’, indica la CE, que demana també seguir amb els ‘esforços’ per ‘millorar l’eficiència del sistema de justícia’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb