La discussió interessada sobre qui ha aconseguit que Clara Ponsatí retorne lliure

  • Si el delicte de sedició ha estat formalment suprimit del codi penal espanyol és perquè va existir el Primer d'Octubre i Espanya va intentar de fer-lo servir

VilaWeb

El retorn a Barcelona de Clara Ponsatí ha desfermat una d’aquelles discussions sense cap sentit a què ens ha acostumat tant el partidisme. Per contrarestar les contradiccions evidents que la seua presència al sud ha posat sobre la taula, s’ha activat una campanya mediàtica i política que proclama que Ponsatí, en realitat, deu a ERC i a les negociacions entre aquest partit i el PSOE el fet d’haver pogut tornar.

Hi ha dues parts que s’han de diferenciar en aquest debat. La primera té a veure amb el fet de si les negociacions d’ERC amb el PSOE han estat determinants per a reformar el codi penal o si tan sols han estat el colofó de la pressió europea. I la segona té a veure amb quin és el procés que ha desencadenat la transformació del tipus penal de la sedició. Això darrer és especialment important, perquè en realitat es debat si la via negociadora dóna resultats o si els dóna la via unilateral.

Començaré amb una afirmació que hauria de ser una obvietat: si el delicte de sedició ha estat formalment suprimit del codi penal espanyol és perquè va existir el Primer d’Octubre i la posterior proclamació de la independència. Supose que en això encara estarem d’acord tots.

Si no hagués existit el Primer d’Octubre i si el poder judicial i polític espanyol no hagués intentat de combatre’l amb el recurs a la rebel·lió i la sedició, el tipus penal de la sedició simplement continuaria endormiscat en les pàgines del codi penal espanyol sense despertar l’interès de ningú. O, si de cas, despertant només l’interés tècnic d’alguns experts en la matèria. Seria un anacronisme jurídic més que no molestaria mentre no tingués cap incidència pràctica.

Per això tot canvia quan la sedició s’aplica contra els fets de l’octubre del 2017. I especialment quan el procés d’independència i la repressió desencadenada per Espanya els fan saltar judicialment els exiliats fora de les fronteres de l’estat espanyol. Concretament, a Slesvig-Holstein. Quan el president Puigdemont és detingut i jutjat i el tribunal alemany decreta, el 12 de juliol de 2018, que el referèndum del Primer d’Octubre s’emmarca en un dret democràtic de llibertat d’expressió i no és cap delicte homologable en una democràcia.

Podem especular si, sense l’acció exterior, les autoritats europees també haurien entrat a reparar una aplicació només interna de la sedició. Però els fets són els fets i no es pot discutir seriosament que és a Slesvig-Holstein on es comença a qüestionar el peculiar codi penal espanyol i el seu ús per les autoritats polítiques com a mitjà de persecució política de la dissidència.

I en aquest sentit, el moment clau que explica la substitució al codi penal espanyol del tipus penal de sedició no és cap negociació política sinó l’anomenat informe Cilevics del Consell d’Europa –pel nom del polític letó que el va impulsar. El 21 de juny de 2021, l’Assemblea Parlamentària del Consell va aprovar aquest informe amb 70 vots a favor i 28 en contra, tombant una a una les esmenes del PSOE i del PP que volien rebaixar-ne el contingut crític. El document exigia l’alliberament dels presos polítics, el retorn dels exiliats, la fi de la repressió i la reforma dels delictes de rebel·lió, sedició i malversació.

Pedro Sánchez va respondre de seguida, el mateix dia, alliberant els presos –Espanya no podia enfrontar-se al Consell d’Europa en un tema així de visible–, però va fer el ronso en la resta de temes. Tanmateix, un any després, el juny del 2022, el comitè d’Afers Legals i Drets Humans del Consell d’Europa va tornar a exigir la reforma de la sedició, i aquesta vegada, d’una manera encara més contundent i imperativa. I aleshores el govern espanyol es va posar a preparar el terreny i va reconèixer sense embuts que la pressió europea l’obligava a fer la reforma. Aquell mateix estiu, Pedro Sánchez ja va admetre que no tenia cap més remei i va ser aleshores quan vam començar a sentir com a argument central per a fer els canvis que calia homologar el delicte a l’entorn europeu, canviant-lo pel de desordres públics agreujats. Finalment, per sorpresa, l’11 de novembre de 2022, es va presentar la reforma del codi penal i es va engegar el procés que ens ha portat fins avui i al retorn de Ponsatí. Aquests són els fets.

I ara la reflexió. Fa uns dies, primer, Carme Tulleuda en un comentari i, després, jo vam advertir del perill que significa l’ús constant per part de l’autonomisme republicà de la coneguda tàctica de manipulació que consisteix a fer veure que les conseqüències són en realitat la causa –un tipus particularment enutjós de fal·làcia lògica. I per això, avui, crec que cal dir que la reforma del codi penal, la substitució del delicte de sedició, és la conseqüència d’una causa. Que aquesta causa és el Primer d’Octubre, la sentència de Slesvig-Holstein i l’informe Cilevics, per dir-ho de manera abreujada. I que cap d’aquests fets té a veure amb la tàctica política de renunciar a la confrontació i negociar amb l’estat espanyol sinó tot al contrari. És la confrontació directa amb l’estat i la seua repressió, que ha obert el camí al canvi legal que ha facilitat ara el retorn de Clara Ponsatí.

 

P.S. De tot això, en parlem a La tertúlia proscrita d’aquesta setmana, que podeu veure en vídeo o descarregar-vos pels canals més populars de pòdcasts.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Carles Serrano
Carles Serrano
31.03.2023  ·  22:18

ER ja fot fàstic. Miserables¡¡¡.

Francesc Puertolas
Francesc Puertolas
31.03.2023  ·  22:23

Clar i català. Que no vinguin a posar-se medalles que no toquen, l’únic que han aconseguit amb la maleïda taula de diàleg és vendre al món la imatge de que el conflicte entre Espanya i Catalunya està encarrilat, i els qui seguim fidels a l’1O i a la independència proclamada som uns hiperventilats. Per a la independència de Catalunya no són bones ni les falses negociacions no arbitrades, ni els indults, ni les truculentes modificacions del codi penal del pais opressor. La única estratègia que ha servit de veritat és la desobediència i la confrontació, tant a Catalunya com als tribunals espanyols i, sobretot, des de l’exili.

Joan Benet
Joan Benet
31.03.2023  ·  22:28

ERC és un partit menjadora, com tants d’altres. Com ho són els governs, com ho és la EU.
Per això hi ha aquest merder a França i per això s’acabarà escampant per tot arreu. Perquè no hi ha ideals, ni ètica ni sentit de la moralitat. Només càrrec, sou i galtes de ciment armat

Victor Serra
Victor Serra
31.03.2023  ·  22:46

Els fets són exactament així. L’Estat espanyol, Sánchez, s’ha vist obligat a fer la reforma. Jo hi afegiria, com que Sánchez és molt hàbil, ha aconseguit colar a ERC aquesta reforma imperativa com un fruit de la taula de diàleg, i així s’ha estalviat de parlar d’altres temes. ERC, s’ho ha empassat i ara no para d’exhibir-ho com un trunfo, quan en realitat els hi han colat una cosa que s’havia de fer igualment.

Carles Serra
Carles Serra
31.03.2023  ·  22:49

Apreciat Vicent, tant és tardat com ja fa temps va dir en Fachín sobre aquesta ER, que ténen la MANTIDA per bandera.
Alçades d’ara qui no tingui clar que és una empresa de recol.locacio d’aquest sistema franquista i corrupte , tot repartint la menjadora, comprant i untant amb els nostres impostos € periodistes i el control dels mitjans de comunicació com està passant amb TV3.
ER apreciat Vicent, encapçalada per un gran cínic, immoral i mentider com aquest pajaro d’Oriol Junqueras defineix perfectament aquest partit.
És com volgué definí el PPSO€, ja en diràs Vicent com els definiries i quins calificatius apart de franquistes els i diries

jaume vall
jaume vall
31.03.2023  ·  22:51

Agraeixo aquest exercici de memòria, i de esclarir el que són les causes i les conseqüències.
Reconfortant.

Vicenç Alay
Vicenç Alay
31.03.2023  ·  23:04

Molt curt i taxatiu: un retrat perfecte!

Anna Linares
Anna Linares
31.03.2023  ·  23:37

Sort en tenim de VilaWeb i les xarxes socials, perquè els mitjans de comunicació públics estan totalment venuts als enemics, es vergonyós que entrevistin al Mati de TV3 a Clara Pobsati i Laura Borràs, aixi que marxen la locutora i els tertulians les trinxen sensa cap dret de les afectades a defensar-se, estan tots conxorxats per fer desaparèixer l’independentisme, estem en guerra!

Josep Jallé
Josep Jallé
01.04.2023  ·  00:28

Res de nou en el procedir d’aquests vividors de la llepada al poder per aconseguir algunes engrunes. El cinisme per bandera, gallejant que Ponsatí ha pogut tornar per la “supressió” d’un parell de delictes, aquells que, a molts paisos de la UE, no han existit mai. Vergonya, senyors, vergonya … d’aquesta Esquerda Rufianesca.

Jaume Riu
Jaume Riu
01.04.2023  ·  00:38

UN RELAT QUE DESINFORMA
Cada cop és més accessible la informació contrastada, i el contrast de les notícies està més a l’abast de la població que es vol informar, però la majoria no ho fa. Malauradament coneixem molta gent que es considera culta, catalana antifranquista i progressista d’esquerres, i en té prou amb el que llegeix a La Vanguàrdia, a El Periòdico, El País o els informatius de TV3.
Per exemple, si comparem només entre aquest quatre mitjans ja hem pogut comprovar que tenen un punt de vista diferent, fins i tot entre ells, sobre la sentència del TSJC contra Laura Borràs. Si anem a la premsa directament constitucionalista, la desinformació aleshores és descomunal.
Això ho dic ara però passa continuament, i celebro la feina de recerca periodística que fa VilaWeb i que consisteix a publicar fets i dades contrastades, perquè el lector en tregui les consequències i es faci ell mateix el titular.
Aquest dijous, a la tertúlia proscrita, Albano-Dante Fachín va exposar dades i fets comprovats, com l’existència al Departament de Justícia en temps de Carles Moundó, d’una “reiteració” de fins a 296 contractes a una mateixa empresa, el mateix any. També fins a 20 contractes -ben documentats públicament-, amb l’empresa AraVinc,S.L. per un import cada un de 17.999 €. Un euro menys que el límit reglamentari, i molts d’ells signats el mateix dia.
En la mateixa tertúlia proscrita, Vicent Partal va descriure un fet importantíssim i inqüestionable, que avui també incorpora en un article d’opinió, i es tracta d’analitzar la causa per la que Clara Ponsatí pot tornar lliure, i no és perquè bonament han volgut suprimir la sedició de l’ordenament jurídic espanyol, com si fos un bon resultat del diàleg entre el govern del regne d’Espanya i el govern de la Generalitat de Catalunya, sinó per les conseqüències de l’anomenat informe Cilevics del Consell d’Europa, que els va obligar a fer-ho perquè hi havia hagut el referèndum de l’1-O de 2017 amb totes les conqüències.
Tot això no ho diuen la majoria de mitjans que, en canvi, construeixen un relat que desinforma.

Robert Biosca
Robert Biosca
01.04.2023  ·  01:12

Entesos Partal. La Clara deu infinita gratitud a la gran capacitat d’influència negociadora de la gent d’ERC mercès a la qual han aconseguit doblegar el govern de Pedro Sánchez i reformar el codi penal de manera que ara es pugui passejar per Barcelona sense cap conseqüència judicial.

ANTONI NAVALES
ANTONI NAVALES
01.04.2023  ·  02:43

Això també ho fa la Comunidad de Madrid.

“Per contrarestar les contradiccions evidents que la seua presència al sud ha posat sobre la taula, s’ha activat una campanya mediàtica i política que proclama que Ponsatí, en realitat, deu a ERC i a les negociacions entre aquest partit i el PSOE el fet d’haver pogut tornar.”

Quina vergonya i quin fàstic.

pep gaya
pep gaya
01.04.2023  ·  07:45

ERC és el partit de les tres mentides, doncs ni és d’Esquerres, ni és Republicà, ni és Catalanista, llavors què és, ni ells ho saben, jo sí: És espanyol, és reial i és castellà. Pels fets es coneixen les persones i els partits.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
01.04.2023  ·  08:04

Continuem en la passivitat. És evident que ERC està al servei de l´estat espanyol(algun dia sabrem a canvi de què). Però fem-los fora d´una vegada! Convoquem a les places, capitals comarcals, cada dia a les 20h. Fora el 155 de casa nostra!

Jordi Parera
Jordi Parera
01.04.2023  ·  08:29

I com a propi a er es va menjar el delicte de disturbis agreujats, que sera la nova arma de repressio amb el seu vot a favor.

Josep Vilà
Josep Vilà
01.04.2023  ·  09:14

TV3 va connectar en directe amb el Parlament Europeu l’endemà de passejar-se lliure per Barcelona i ser arbitràriament detinguda.
Doncs al migdia, en Prime Time de Catalunya dinant davant la TV3, la connexió (tot i tenir 2 càmeres i varis micros) va fallar estrepitosament (com si fessin una connexió per satèl.lit des del Sàhara i no de l’hiperconnectada seu del Parlament Europeu a Brussel.les) així que el presentador del TN, en Xavier Coral va haver de tallar la connexió en no poder veure ni tampoc escoltar el que na Clara deia en aquest moment tan cabdal de la notícia.
TV3, controlada per ERC demostrà en aquest nou gest “ben casualment estrany” que la seva democràcia és la de Matrix. Ens treuen les pastilles de TV3 perquè ni escoltem ni veiem les persones lliures. I després cínicament diuen se’n foten (Polònia, vergonyosa entrevista a una caricaturitzada Clara), matins, planta baixa i tots aquests programets de robotets erquians que fan humor de ressentit, de persona captivs sense futur, que se n’ha de riure dels nostres perquè no tenen coratge per enfrontar-se al 155 que els dóna pastanaga.

Isabel Blazquez
Isabel Blazquez
01.04.2023  ·  09:25

L’1O és la causa del començament de la reculada de Espanya.

Pep Agulló
Pep Agulló
01.04.2023  ·  09:31

ON ELS PORTA AQUESTA LÒGICA?

Posant l’efecte com a causa demostra fins quin punt, la seva claudicació davant l’Estat, no és pot vendre de cap manera com una via cap a la independència i han d’usurpar i esborrar la causa de l’1 – O per sobreviure políticament.

Tot plegat perquè existeix el front de l’exili, amb l’estratègia que ve de l’1-O…

Per aquesta mateixa lògica, els exiliats, per ERC, han passat de adversaris polítics a enemics . De moment el govern català ha fet detenir l’eurodiputada ponsatí. En veurem de pitjors, en aquesta utilització de la feina dels togats per pa rt dels rendits, com veiem ja el linxament d’ERC i la CUP a Laura Borràs.

Joan López
Joan López
01.04.2023  ·  09:40

Quina colla de mentiders,de manipuladors,de venuts,inmorals i traidors. Tinc ganas que arrivin las municipals,a veure de quina mida es la bofetada que sen porta erc,perque bofetada segur que la rebran.

Josep Soler
Josep Soler
01.04.2023  ·  09:43

S’enten el que fa ERC, tenint en compte que l’acord d’aquest partit amb el PSOE, es va formular sobre la base unica i exclussiva d’acabar amb l’ampresonament del Sr. Junqueras.
La contraoartida exigida pel PSOE, no podia ser altra que a partir d’aquell moment, els d’ERC farien tot el que el mateix Estat i el PSOE els hi denanarien.
Doncs fins aqui, el perque ERC fa el que fa i el que probablement li queda per fer, pel PSOE i per l’Estat.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
01.04.2023  ·  10:33

L’intent d’ERC de posar-se medalles i rascar algun vot mentre amaguen la seva covardia és miserable. Han trencat la unitat popular fruit dels fets d’octubre del 2017 i ara volen aparèixer com a salvadors. Misèria!

Berta Carulla
Berta Carulla
01.04.2023  ·  10:51

ER necessita l’estat espanyol, perquè, efectivament, és una menjadora. I necessita l’estat espanyol via PSOE o, si fa falta, via VOX i la cabra de la legió.

A can ER persegueixen la indexistent corrupció de la Laura Borràs, perquè els fa perillar la menjadora, perquè és independentista de debò, igual com fa nosa a españa, és clar que pel mateix motiu. Però els corruptes estructurals són ells.

David Mascarella
David Mascarella
01.04.2023  ·  10:56

Bons i dolents

antoni miret
antoni miret
01.04.2023  ·  11:13

Segons sembla, fins i tot en Víctor Amela dona suport a ER i diu que Ponsatí ha pogut tornar gràcies a ells.

https://twitter.com/joan200011/status/1641093169382055943?s=20

Marcel Banús
Marcel Banús
01.04.2023  ·  11:18

Soc militant d’ERC des del 1994. He sigut alcalde de la Masó (1995-2003), conseller comarcal (1999-2003), president comarcal del partit a l’Alt Camp (2003-2005). Estic en desacord amb la línia política del partit; del tot [si voleu, ho podeu escriure en majúscules]. Dit això, ¿podem debatre sense insultar? Ens perjudica a nosaltres. I engreixa els espanyols. Gràcies (de debò).

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
01.04.2023  ·  11:31

Com remarca el Sr. Josep Vilà (9:14), els responsables de TV3 varen aconseguir que la retransmissió en directe de la intervenció de Clara Ponsatí no fos visible ni audible pels espectadors del Telenotícies Migdia. Aquest “casual” entrebanc sembla fet expressament pels delegats a TV3 del lerrouxisme junquerista (gràcies, Ot Bou!), que amb el rei (Sergi) Sol al capdavant han deslliurat així l’audiència de la perniciosa influència dels retrets que l’eurodipitada va dedicar a tots els implicats, per acció (autoritats polítiques, judicials i policials amb comandament a Barcelona) i per omissió (Presidents del Parlament, de la Comissió i del Consell europeus, tots tres presents) en la seva il·legal detenció a Barcelona.

Sembla que en no ser possible el mecanisme orwellià de falsejament de la realitat, es va optar pel sabotatge del directe. Segur que ja s’aplicarà la correcció orwelliana en les moltes tertúlies que domina el lerrouxisme junquerista. És molt dubtós, però, que ella acabi agraïda al Gran Germà.

Violant Trepat
Violant Trepat
01.04.2023  ·  11:35

Sr. Banús, l’entenc, però ERC insulta la intel.ligencia dels independentistes cada dia, el seu mal govern té conseqüències pel nostre país i d’engreixar España, ho fan el republicans solets.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
01.04.2023  ·  12:38

Molta veritat necessària en aquest article editorial.
La llàstima és que alguns subscriptors, [com Joan López] insulten als militants d’ERc i fan que inexorablement vagin confiant, cada dia més, en el seu partit.

Gràcies, senyor Marcel Banús!! [exalcalde de Masó]

Marcela Ulloa
Marcela Ulloa
01.04.2023  ·  12:49

Totalment d acord i gràcies per l editorial, Vicent. La deriva autonomista d ERC és evident. El fet que la negociació amb el PSOE ha sigut purament amb interessos partidistes, també (Serret, d aquí no res Rovira, …). Tanmateix, a mi sempre em queda una pregunta sense resposta: Havent-hi una massa de gent enorme que votem “Independència” i no un partit, com pot ser que tants independentistes encara votin ERC? O no són independentistes? Fora bo llegir algun dia aquesta anàlisi a VilaWeb …

Francesc Casajuana
Francesc Casajuana
01.04.2023  ·  12:59

Primer, tots els meus respectes per la Clara Ponsatí, això no ho qüestiono.

Literalment, em rellisca completament de dalt a abaix (per a parlar fi) els exiliats, la repressió, els jutges, la Moreneta, els partits, Catalunya, Espanya i Europa.

A partir d’aquí, res que no respongui a l’objectiu principal, arribar al dia x i fer efectiva la declaració d’independència, tota la resta… entenc que hi ha gent que cobra per escriure editorials, així per ocupar càrrecs a les institucions espanyoles i cobrar dels espanyols i fer veure que no hi estan còmodes… Tothom necessita viure d’alguna cosa per a cobrar a final de mes.

Els culebrons veneçolans i els del Procés aquell, m’inspiren quasi la mateixa simpatia, amb la diferència de què uns van deixar de ser expanyols sense demanar permís, i el altres, han decidit immolar-se.

Antoni López
Antoni López
01.04.2023  ·  14:25

Agrait per la curta i rica explicació del Dir. D’acord amb Marcel Banús. Hi han estils que ens perjudiquen.

josep ortinez
josep ortinez
01.04.2023  ·  14:43

Més val ser un hiperventilat que no un titabollida.

Joan Benavent
Joan Benavent
01.04.2023  ·  14:58

Anàlisi necessària i encertada. I els any a l’exili qui li els tornarà, a la Clara Ponsatí? Qui diu que els els pensa tornar al President Puigdemont, a en Toni Comín i a en Lluís Puig? ER? Veig que encara hi ha qui censura els qui han dit prou al tan nostre costum de reprimir-se. Ni un paper al terra, cridavem. I de la crema de contenidors, ni parlar-ne. Cadascú és lliure de pensar el que vulgui. Però davant de la extrema gravetat dels fets, de la repressió dels castellans, de l’ocupació dels nostra països i del projecte d’extermini de la llengua, la cultura i la nostra identitat, és a dir, de nosaltres, insultar als que hi col·laboren és no-res. A banda que dir-los traïdors no és pas cap insult.

Roser Caminals
Roser Caminals
01.04.2023  ·  16:02

Magnífic article.
Per primera vegada veig peticions a les xarxes demanant la dimissió de Pere Aragonés.

Lluís Pérez-Carrasco
Lluís Pérez-Carrasco
01.04.2023  ·  16:19

Però la confrontació demana sacrificis i no hi ha gaires polítics que en vulguin fer. Ens cal més gent com la Clara Ponsatí o en Josep Costa, es a dir, gent que s’enfronti a Espanya malgrat els altíssims riscs personals que implica aquesta posició.

Antoni Sans
Antoni Sans
01.04.2023  ·  17:56

Escriu Rosa:
Sr Banús, si de veritat pensa que el comportament d’ER es reprobable però es pot discutir tranquil.lement facin’s el favor d’exposar els seus arguments, si més no els que, malgrat tot, encara el mantenen dins del partit. Potser aprendríem alguna cosa.
Malauradament ningú d’ER que diu que discrepa de la direcció té el valor de fer-ho. Com la resta d’argumentaris d’aquest partit es limiten a renyar als altres. Aixó si no els insulta directament utilitzant els mitjans públics dels que s’han apropiat indegudament. Com a la consellera Ponsatí o a la presidenta Borràs. Fet infinitament més greu que les nostres opinions malsonants a las seves oïdes.
Convoquin eleccions i comportin-se com a demòcrates per una vegada!.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
01.04.2023  ·  18:06

No es una deriva autonomista, es una deriva franquista, del conde de Godo del Camp de la Bota y de Baste, purs sectaris del PSOE.GAL.comuna. RAC1, tertulian9s falangista de la Vanguardia Españolissima

Jaume Palau
Jaume Palau
01.04.2023  ·  18:30

Es que es així, per molt que ens vulguin fer combregar amb rodes de molí. Va ser el Tribunal alemán de Slevig-Holstein, qui no sols va posar en evidencia el anacrònic article del codi penal espanyol, sino també l’aplicació d’aquest per una manifestació democràtica com va ser el 1 d’Octubre. Això de que la derogació de la sedició es mèrit seu i que de tant en tant ho fan aparèixer al Twitter, ara, per minimitzar la valentia de la Clara Ponsatí, els sembla que cal repetir-ho. Es allò de que repeteix una mentida moltes vegades i pasara a ser veritat. La gent de ER bàsicament que son els propagadors de la mentida, o bé es perquè son uns babaus, odien a qui no es fa seguidor de la seva traició, o simplemente son uns hipòcrites.

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
01.04.2023  ·  18:30

“er” ha perdut tota mena de dignitat fa temps, cap militante de bé d’aquest partit pot justificar-ne la deriva i actuacions que està realitzant, amb tots els meus respectes és de necis justificar i argumentar una cosa tan obvia.

Pere Guarch
Pere Guarch
01.04.2023  ·  19:34

Si Pedro Sànchez volia governar, estava forçat a arribar a acords amb qui li dona suport: Unides Podem, ERC, Bildu… Això no té res a veure amb la supressió del delicte de sedició, oi? Ja us ho han dit: bons i dolents. I els dolents sempre són els altres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any