Després d’un any i mig de mobilitzacions constants, la societat murciana ha guanyat el torcebraç al govern espanyol, que ha anunciat que soterrarà les vies del TGV que es construeixin a Múrcia. El delegat del govern espanyol, Diego Conesa, ha anunciat que l’alta velocitat arribarà soterrada a la ciutat el segon semestre del 2020, a vuit metres per sota la superfície.

Ha reconegut que aquesta obra generava una divisió de la ciutat, provocava l’aïllament dels barris del sud i representava un greu perjudici a tots els veïns i comerciants dels barris afectats. No obstant això, la Plataforma Pro Soterrament es mostra escèptica i prefereix esperar a que el govern espanyol compleixi la seva paraula. En diverses ocasions, la policia espanyola va reprimir les manifestacions amb l’ús de la força, pegant a la població civil.

Les protestes van esclatar el setembre de 2017, alhora que les obres per a aixecar un mur de metracrilat que tapava la construcció de les vies. L’ex-ministre de Foment espanyol Íñigo de la Serna va afirmar que el TGV arribaria per la superfície i que posteriorment es soterraria. Això va posar la ciutadania en alerta i van començar les protestes.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb