La Setmana del Llibre en Català fa quaranta anys i es converteix en el festival de les lletres catalanes

  • El premi Trajectòria és per a Joan Francesc Mira i el premi Difusió per a Judit Carrera, directora del CCCB · El festival creix i es farà al Moll de la Fusta de Barcelona del 9 al 18 de setembre

VilaWeb
Montserrat Serra
20.07.2022 - 12:51
Actualització: 20.07.2022 - 17:20

La Setmana del Llibre en Català, que enguany fa quaranta anys, es converteix en el Festival del Llibre en Català i vol consolidar el Moll de la Fusta de Barcelona com a espai de referència, per a poder créixer en mòduls o casetes (de 69 a 84), expositors (de 227 a 259 dels quals 206 són de segells editorials i 25 de llibreries) i 300 activitats. També ampliarà els horaris (d’11.00 a 21.00) i s’hi presentaran 150 novetats literàries. El festival es farà al Moll de la Fusta del 9 al 18 de setembre. A més, cal destacar-ne el 26è premi Trajectòria, que s’atorgarà a l’escriptor Joan Francesc Mira, i el 2n premi Difusió, per a Judit Carrera, directora del CCCB.

Joan Carles Girbés, director de la Setmana (és el tercer any que la dirigeix i serà l’últim) ha definit el festival com una eina imprescindible per a mostrar la magnitud i la potència del llibre en català. I n’ha recordat els objectius: consolidar i fer més gran aquest aparador del llibre en català; atendre més públic i més divers; i contribuir a la difusió del llibre en català a tots els Països Catalans. Jordi Martí, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, ha dit que el gran desafiament de la Setmana és convertir-se en el gran festival de tot el país. I ha recordat que la Setmana és necessària per a contribuir a reforçar la nostra llengua, que avui es troba en retrocés.

La Setmana es manté al Moll de la Fusta i obre cada matí

“Hem pres algunes decisions valentes”, ha dit Joan Abellà, director de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, entitat que organitza la Setmana. “Hem decidit quedar-nos al Moll de la Fusta, per poder créixer.” De fet, aquest emplaçament va començar essent provisional i degut a la pandèmia. Fins aleshores la Setmana es feia a la plaça de la Catedral i els editors pugnaven amb l’Ajuntament de Barcelona per mantenir-la-hi. Però la centralitat de la Catedral topava amb la normativa municipal, que feia impossible d’ampliar-ne l’espai. Després de dos anys al Moll de la Fusta per imperatiu pandèmic, enguany els editors han triat voluntàriament de mantenir-s’hi. Un espai diàfan com el Moll de la Fusta, al costat de la mar, també permet d’ampliar els escenaris: n’hi haurà tres de destinats a activitats per a joves i adults i un de familiar que, a més tindrà un racó de lectura i un espai per a fer tallers.

Abellà també ha destacat com a decisió valenta el fet d’ampliar horaris i obrir cada matí. Per a captar públic en aquesta franja horària difícil, els matins s’adreçaran s’han enfocat a col·lectius diversos i les tardes seran més d’àmbit temàtic. Cada matí anirà dedicat a un col·lectiu: dilluns, 12 de setembre, a les biblioteques; dimarts 13, a la gent gran; dimecres 14, a les escoles; i dijous 15, a Òmnium Cultural. El matí dedicat a les escoles ja té més de 600 alumnes inscrits i hi ha llista d’espera. L’avançament del començament de curs sembla que ha afavorit que les escoles puguin participar-hi.

Quant a les tardes, seran temàtiques: n’hi haurà una dedicada al món rural, amb la presència de Carla Simón, directora del film Alcarràs; una de pensada per a la llengua; la tarda de la ciència; una de dedicada a la cuina; una altra als clàssics; i encara una al teatre.

L’acte de “la Setmana compromesa” es dedicarà enguany a l’escola en català i s’hi donarà més visibilitat.

Entre els autors que presentaran novetats hi haurà: Ramon Solsona, Mercè Ibarz, Francesc Parcerisses, Maria Barbal, Marc Giró, Xènia Dyakonova, Anna Manso, Sebastià Portell, Anna Molina, Sebastià Benassar, Sebastià Serrano, Joan Fontcuberta, Max Besora, Espartac Peran, Josep Lluís Badal, Maria Ripoll, Jordi Armadans, Aniol Florensa, Jordi Llompart, Xarim Aresté, Maria de la Pau Janer i Jaume Funes.

També hi haurà un augment d’autors internacionals, entre els quals Ken Follett, en connexió telemàtica. També hi haurà més editors i agents literaris, divuit, que visitaran presencialment la Setmana.

Premi Trajectòria a Joan Francesc Mira

L’escriptor Joan Francesc Mira.

Enguany, el premi Trajectòria s’atorgarà a l’escriptor Joan Francesc Mira (València, 1939). Fa pocs dies que va ser nomenat fill predilecte de València (llegiu-ne l’entrevista de VilaWeb). Són cinquanta anys de trajectòria com a escriptor, articulista, traductor i memorialista. No ha pogut assistir a la presentació, però ha enviat un discurs, que podeu llegir complet.

Premi Difusió a Judit Carrera

Judit Carrera, directora del CCCB.

La directora del CCCB, Judit Carrera, ha estat destacada amb el premi Difusió, que l’any passat va guanyar el periodista Xavier Grasset. Judit Carrera, en nom seu i en el de tot l’equip, ha recordat que aquests darrers anys el CCCB ha treballat intensament amb una trentena d’editorials en llengua catalana, que ha impulsat un programa de literatura, que organitza el festival Kosmópolis, que ha organitzat exposicions dedicades a moviments com el Noucentisme i les literatures de l’exili, i també mostres dedicades a Pere Calders i Salvador Espriu, projectes entorn de Maria Mercè Marçal i Montserrat Roig i ben aviat sobre Mercè Rodoreda. Edita una col·lecció de plaquettes dedicades al pensament, perquè també té la intenció de reforçar els ponts entre Catalunya i el món. Carrera ha tancat el discurs d’agraïment del premi recordant la gran tasca que fan els traductors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any