Estem en plena Quaresma i per tant el bacallà és una de les menges estrella de la temporada. Tot i que avui en dia hi ha poca gent que segueix els preceptes de ‘fer magre’, el consum de bacallà entre Carnaval i Setmana santa no ha decaigut. Una prova de la bona salut d’aquest peix és la ruta que es fa durant tot el mes de març a Barcelona. Comprèn un recorregut per diversos restaurants i bacallaneries de la ciutat per conèixer i degustar l’autèntic bacallà assecat i salat a l’estil tradicional.

El bacallà és un dels productes més versàtils del nostre receptari i es pot menjar de desenes de maneres diferents. Per això un dels eixos de la Ruta del Bacallà, que es fa en col·laboració amb la cervesa Inedit, de DAMM, són els menús que ofereixen una dotzena de restaurants i que tenen aquest peix com a plat principal. El presenten en formats molt diferents, que van des de l’escuma de bacallà que farceix un tomàquet a un tros de morro fet a l’empordanesa. També molts plats combinen el bacallà amb altres productes de temporada, com ara un filet arrebossat acompanyat amb salsa de calçots o un arròs amb bacallà i carxofes.

Però si el que es vol és tastar diversos plats protagonitzats pel bacallà, la ruta també comprèn gairebé una vintena de tapes. Amb un preu de sis euros, divuit restaurants de Barcelona ofereixen platets que tenen el bacallà com a producte estrella. Entre l’oferta hi ha de tot: composicions clàssiques com ara  bunyols amb salsa picant i esqueixades però també tapes molt creatives  com ara una pizza de bacallà a la pil-pil o emulsionat a sobre una torrada amb una piruleta de parmesà.

Però la Ruta del Bacallà no només es queda amb la part gastronòmica i també vol fer difusió de les qualitats del producte. Per això inclou un llistat de bacallaneries de tot Barcelona compromeses en oferir bacallà de la millor qualitat i procedència. Hi participen una vuitena d’establiments que formen part del Gremi de Bacallaners, la majoria es troben als mercats municipals i algunes parades són històriques.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]