06.04.2020 - 20:37
|
Actualització: 07.04.2020 - 11:00
Aquest matí els centres d’atenció primària (CAP) d’Osona han rebut una ordre verbal de la direcció de CatSalut perquè tanquessin a partir de dimecres, segons que han denunciat alguns dels sanitaris afectats a les xarxes i entitats com el Fòrum Català d’Atenció Primària. A la comarca hi ha onze CAP i pretenien de traslladar els sanitaris a l’hospital de campanya que s’està muntant al Pavelló Vic Salut. Els CAP de la comarca consideren que no ara mateix no cal perquè la situació resta sota control i perquè encara hi ha llits als hospitals.
‘A Osona no hi ha la necessitat de desmuntar el que funciona. Cada comarca s’ha de reorganitzar segons les seves necessitats’, explica a VilaWeb Sílvia Narejos, sots-directora del CAP de Centelles i una de les veus fortes de l’atenció primària a Osona. El tancament de l’atenció primària ja fa dies que es va duent a terme. A última hora del vespre, el Departament de Salut ha informat que a tot Catalunya s’han tancat 46 CAP i 462 consultoris locals, un 15% i un 75% de l’ICS, respectivament. Fonts del departament argumenten que es continua prestant l’atenció primària necessària a la població encara que els centres no estiguin oberts.
Tanmateix, a mitja tarda la Generalitat ha rectificat i ha comunicat a les direccions d’Osona que no faria tancar els CAP de la comarca i que estudiaria una reordenació del personal. ‘Fa tres setmanes que fem la reordenació i donem suports als hospitals, com el de Manlleu o el de la Santa Creu de Vic, i també a les residències i atenem urgències. No es tracta de tancar res, ens ajudem entre tots’, diu Narejos. Respecte de la rectificació del CatSalut, creu que es deuen haver adonat que era un error i que no es podien tancar els CAP.
VilaWeb ja va fer-se ressò dijous passat d’aquest problema, amb una entrevista a Gerard Plaza, metge del CAP de Centelles, en què reivindicava la feina de detecció precoç dels casos de Covid-19 de l’atenció primària i el seguiment dels pacients aïllats i de les altes. També denunciava la voluntat de Salut de tancar els CAP i advertia que, si es continua fent, els hospitals es col·lapsaran: ‘Agafen professionals dels CAP perquè gestionin o atenguin als hospitals de campanya. Sanitat fa servir termes que sembla que no comprengui: “guerra”, “primera línia”… I no reconeix que la primera línia és la seva infanteria, que és l’atenció primària. Si elimines la infanteria, l’enemic t’entrarà fins a la cuina.’
Narejos explica que avui, després de rebre l’ordre, els CAP d’Osona s’han queixat pel tancament que volia imposar CatSalut. ‘Si tanquem, com ho fem? Deixem d’estar en contacte amb els pacients, no els podem donar l’atenció necessària, deixem de fer el seguiment dels que tenen malalties cròniques, deixem d’anar als domicilis a fer cures. La gent truca als CAP i els aconsellem, si els tanquen aniran als hospitals i encara es col·lapsaran més’, critica.
Narejos també diu que cal mantenir el funcionament dels serveis essencials de l’atenció primària. ‘Molts hospitals estan desbordats per la Covid-19 i nosaltres atenem els altres malalts, que no poden anar a visitar els especialistes. Fem el seguiment telefònic tant dels pacients crònics com dels que reben l’alta del coronavirus, visitem els pacients amb malalties mentals… A més, fem el filtre i el seguiment dels qui tenen símptomes de la Covid-19. Tancar els CAP és abandonar la població’, lamenta.
De moment, el Departament de Salut no ha donat informació concreta sobre el tancament dels CAP i a les conferències de premsa diàries del govern no n’ha concretat la xifra. El diari Ara va publicar ahir que ja s’havien tancat gairebé mig miler de CAP per tal de derivar els sanitaris als hospitals de campanya i concentrar els serveis en menys centres.
A més, en particular el tancament del CAP de Centelles que havia ordenat CatSalut hauria paralitzat la feina que s’hi fa respecte de l’assaig clínic del mateix Departament de Salut i l’equip del doctor Oriol Mitjà, de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol. Narejos coordina un equip de 250 persones que treballa braç a braç amb Salut i Mitjà.
Crítiques de l’AIFiCC
L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) considera que ‘és un greu error tancar centres d’atenció primària i moure els professionals a un hospital de campanya o hospital hotel, desplaçant l’expertesa i el coneixement de la comunitat a un altre àmbit que de segur que no ajudarà els més vulnerables a mantenir, recuperar ni establir l’estat de salut’. En un comunicat, demanen a les autoritats sanitàries que es repensin aquestes decisions. Respecte del tancament dels CAP, diuen: ‘No entenem que capgirin cap per avall les estructures d’atenció primària de Catalunya traient els professionals dels CAP on fan una aportació més útil i directa a les persones per a les quals són referents, i enviant-los a hospitals de campanya i hotels hospital.’
‘Ara més que mai cal escoltar els professionals de primera línia i crear conjuntament les estratègies per a fer front a aquesta pandèmia. No fer-ho pot empitjorar greument l’assistència que en els propers dies s’ofereixi a les persones que més ens necessiten’, acaben dient.