MINUT A MINUT

L’assaig clínic català per a combatre el coronavirus començarà immediatament amb 195 infectats

  • El projecte el dirigeixen el Departament de Salut i l'investigador Oriol Mitjà, de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol

VilaWeb

Redacció

16.03.2020 - 09:58
Actualització: 16.03.2020 - 19:35

Avui comença a Catalunya un assaig clínic per a tractar el coronavirus 2019. És el primer assaig que es fa i servirà tant per a pacients amb el SARS-CoV-2 com per als que han estat en contacte amb infectats. El projecte el dirigeix el Departament de Salut i l’investigador Oriol Mitjà, de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol. Fins ara els estudis s’han centrat en tractaments pels casos greus i en un possible vaccí, però no s’ha estudiat el mètode profilaxi pre-exposició (PrEP). L’assaig pretén que els afectats no puguin transmetre el virus, però també que els seus contactes no arribin a desenvolupar la malaltia.

L’estudi consisteix a subministrar un antiretroviral als contagiats per fer baixar la càrrega vírica de manera que es redueixi el període de possible contagi, que ara mateix és de catorze dies. A més, als possibles contactes dels infectats els donaran hidroxicloroquina, un medicament antimalàric, per protegir-los de la infecció. Si tot va com és previst, les primeres dades dels resultats se sabran d’ací a tres setmanes.


L’estudi clínic es farà amb casos positius de l’àrea d’influència de l’Hospital Trias i Pujol (Can Ruti) al nord de l’àrea metropolitana de Barcelona i a la conca d’Òdena (a l’Anoia), on es concentra el principal focus de contagi del Principat. Hi participaran 195 pacients a qui s’ha detectat el virus i uns 15 contactes de cada un. Amb aquestes xifres, calculen que el tractament profilàctic se subministrarà a prop de 3.000 persones.

L’assaig té finançament privat, de laboratoris que hi han aportat medecines i de la Fundació Lluita Contra la Sida; i públic, del Departament de Salut. La Fundació Bill & Melissa Gates s’ha interessat per l’assaig, però de moment no hi ha aportat diners.

L’assaig clínic s’ha presentat en una conferència de premsa en què, a més de Mitjà, hi han participat la consellera de Salut, Alba Vergés; el director general de Recerca i Innovació en Salut, Robert Fabregat; i el director de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS) del departament, César Velasco. Podeu veure a continuació el vídeo de la conferència de premsa i el seguiment en directe que n’ha fet VilaWeb:

10.55h

Oriol Mitjà diu que l'estudi es farà amb 195 persones detectades com a positius i uns 15 contactes de cada pacient. Amb aquestes xifres, calculen que el tractament profilàctic se subministrarà a prop de 3.000 persones.

10.53h

Oriol Mitjà diu que l'assaig té un finançament privat de laboratoris que han aportat medicines, de la Fundació lluita contra la sida, i públic del Departament de Salut. La Fundació Bill & Melissa Gates s'ha interessat per l'assaig, però de moment no hi ha aportat diners.

10.51h

Robert Fabregat diu que els participants a l'assaig se seleccionaran d'entre els usuaris de la xarxa assistencial del sistema públic de salut. S'oferirà l'estudi a persones infectades amb símptomes lleus i a persones que hagin estat en contacte amb contagiats. Vergés demana que, aquells que siguin contactats per a participar en l'assaig, hi col·laborin.

10.49h

Vergés diu que si els resultats són postius, promouran que s'apliqui la tècnica a la població.

10.47h

Oriol Mitjà diu que fins ara la investigació s'ha centrat a investigar les molècules del coronavirus per a tractar els casos greus, però que s'ha posat poc focus en les estratègies de prevenció. L'assaig clínic que presenten es basa en el sistema PreP per a fer una profilaxi abans de l'exposició al virus.

10.45h

Alba Vergés agraeix a l'Hospital Germans Trias i Pujol i a les iniciatives privades que permetran fer l'assaig clínic.

10.45h

Fabregat: 'Es treballa sobre noves eines de prevenció, de detecció i de tractament per a poder combatre la pandèmia'.

10.43h

Fabregat diu que hi ha més iniciatives del país per a desenvolupar fàrmacs i estudis per a combatre la pandèmia del coronavirus.

10.42h

El director general de Recerca i Innovació en Salut, Robert Fabregat, parla d'un exemple d'investigació 'de país' i de col·laboració publicoprivada.

10.41h

César Velasco diu que s'espera tenir resultats de l'estudi en 21 dies.

10.38h

Velasco: 'Hi ha bases científiques sòlides per pensar que els resultats d'aquest estudi puguin ser positius'.

10.37h

Velasco: 'La visió d'aquest estudi clínic no és curar casos individuals, sinó prevenir la transmissió a nivell poblacional'.

10.36h

El director de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS) del Departament, César Velasco, diu que s'intenta donar una resposta a la pandèmia a mitjà-llarg termini.

10.35h

També s'aplicarà medicaments per altres malalties infeccioses a persones contacte de pacients contagiats, per veure si es redueix la capacitat de transmissió del virus.

10.34h

L'objectiu és aturar la cadena de transmissió. Se subministrarà un retroviral a pacients positius i s'observarà si redueix la seva capacitat de transmissió. També s'observarà als seus contactes.

10.33h

Mitjà: 'La premissa de l'estudi és que el virus és molt transmissible'.

10.32h

Oriol Mitjà, investigador de l'hospital Trias i Pujol, explica l'assaig clínic per a tractar el coronavirus. 'Esperem tenir els resultats d'una forma ràpida'.

10.31h

Alba Vergès anuncia que l'assaig clínic es farà en dues zones amb especial afectació del coronavirus: la conca d'Òdena (a l'Anoia) i el nord de l'àrea metropolitana de Barcelona.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem