MINUT A MINUT

L’assaig clínic català per a combatre el coronavirus començarà immediatament amb 195 infectats

  • El projecte el dirigeixen el Departament de Salut i l'investigador Oriol Mitjà, de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol

VilaWeb
Redacció
16.03.2020 - 09:58
Actualització: 16.03.2020 - 19:35

Avui comença a Catalunya un assaig clínic per a tractar el coronavirus 2019. És el primer assaig que es fa i servirà tant per a pacients amb el SARS-CoV-2 com per als que han estat en contacte amb infectats. El projecte el dirigeix el Departament de Salut i l’investigador Oriol Mitjà, de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol. Fins ara els estudis s’han centrat en tractaments pels casos greus i en un possible vaccí, però no s’ha estudiat el mètode profilaxi pre-exposició (PrEP). L’assaig pretén que els afectats no puguin transmetre el virus, però també que els seus contactes no arribin a desenvolupar la malaltia.

L’estudi consisteix a subministrar un antiretroviral als contagiats per fer baixar la càrrega vírica de manera que es redueixi el període de possible contagi, que ara mateix és de catorze dies. A més, als possibles contactes dels infectats els donaran hidroxicloroquina, un medicament antimalàric, per protegir-los de la infecció. Si tot va com és previst, les primeres dades dels resultats se sabran d’ací a tres setmanes.


L’estudi clínic es farà amb casos positius de l’àrea d’influència de l’Hospital Trias i Pujol (Can Ruti) al nord de l’àrea metropolitana de Barcelona i a la conca d’Òdena (a l’Anoia), on es concentra el principal focus de contagi del Principat. Hi participaran 195 pacients a qui s’ha detectat el virus i uns 15 contactes de cada un. Amb aquestes xifres, calculen que el tractament profilàctic se subministrarà a prop de 3.000 persones.

L’assaig té finançament privat, de laboratoris que hi han aportat medecines i de la Fundació Lluita Contra la Sida; i públic, del Departament de Salut. La Fundació Bill & Melissa Gates s’ha interessat per l’assaig, però de moment no hi ha aportat diners.

L’assaig clínic s’ha presentat en una conferència de premsa en què, a més de Mitjà, hi han participat la consellera de Salut, Alba Vergés; el director general de Recerca i Innovació en Salut, Robert Fabregat; i el director de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS) del departament, César Velasco. Podeu veure a continuació el vídeo de la conferència de premsa i el seguiment en directe que n’ha fet VilaWeb:

10.55h

Oriol Mitjà diu que l'estudi es farà amb 195 persones detectades com a positius i uns 15 contactes de cada pacient. Amb aquestes xifres, calculen que el tractament profilàctic se subministrarà a prop de 3.000 persones.

10.53h

Oriol Mitjà diu que l'assaig té un finançament privat de laboratoris que han aportat medicines, de la Fundació lluita contra la sida, i públic del Departament de Salut. La Fundació Bill & Melissa Gates s'ha interessat per l'assaig, però de moment no hi ha aportat diners.

10.51h

Robert Fabregat diu que els participants a l'assaig se seleccionaran d'entre els usuaris de la xarxa assistencial del sistema públic de salut. S'oferirà l'estudi a persones infectades amb símptomes lleus i a persones que hagin estat en contacte amb contagiats. Vergés demana que, aquells que siguin contactats per a participar en l'assaig, hi col·laborin.

10.49h

Vergés diu que si els resultats són postius, promouran que s'apliqui la tècnica a la població.

10.47h

Oriol Mitjà diu que fins ara la investigació s'ha centrat a investigar les molècules del coronavirus per a tractar els casos greus, però que s'ha posat poc focus en les estratègies de prevenció. L'assaig clínic que presenten es basa en el sistema PreP per a fer una profilaxi abans de l'exposició al virus.

10.45h

Alba Vergés agraeix a l'Hospital Germans Trias i Pujol i a les iniciatives privades que permetran fer l'assaig clínic.

10.45h

Fabregat: 'Es treballa sobre noves eines de prevenció, de detecció i de tractament per a poder combatre la pandèmia'.

10.43h

Fabregat diu que hi ha més iniciatives del país per a desenvolupar fàrmacs i estudis per a combatre la pandèmia del coronavirus.

10.42h

El director general de Recerca i Innovació en Salut, Robert Fabregat, parla d'un exemple d'investigació 'de país' i de col·laboració publicoprivada.

10.41h

César Velasco diu que s'espera tenir resultats de l'estudi en 21 dies.

10.38h

Velasco: 'Hi ha bases científiques sòlides per pensar que els resultats d'aquest estudi puguin ser positius'.

10.37h

Velasco: 'La visió d'aquest estudi clínic no és curar casos individuals, sinó prevenir la transmissió a nivell poblacional'.

10.36h

El director de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS) del Departament, César Velasco, diu que s'intenta donar una resposta a la pandèmia a mitjà-llarg termini.

10.35h

També s'aplicarà medicaments per altres malalties infeccioses a persones contacte de pacients contagiats, per veure si es redueix la capacitat de transmissió del virus.

10.34h

L'objectiu és aturar la cadena de transmissió. Se subministrarà un retroviral a pacients positius i s'observarà si redueix la seva capacitat de transmissió. També s'observarà als seus contactes.

10.33h

Mitjà: 'La premissa de l'estudi és que el virus és molt transmissible'.

10.32h

Oriol Mitjà, investigador de l'hospital Trias i Pujol, explica l'assaig clínic per a tractar el coronavirus. 'Esperem tenir els resultats d'una forma ràpida'.

10.31h

Alba Vergès anuncia que l'assaig clínic es farà en dues zones amb especial afectació del coronavirus: la conca d'Òdena (a l'Anoia) i el nord de l'àrea metropolitana de Barcelona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any