La proposta del govern a la CUP: impost als grans vaixells i esperar a la consulta sobre els Jocs Olímpics

  • L’executiu també planteja estudiar el referèndum en un grup de treball o revisar les sancions que es tramiten per la llei mordassa

VilaWeb
Redacció
19.11.2021 - 18:41
Actualització: 19.11.2021 - 18:44

La CUP ha fet pública l’última resposta del govern a les seves cinc condicions per a plantejar-se la retirada de l’esmena de refús al pressupost. És el que la Coordinadora Oberta Parlamentària sospesarà per a decidir, demà, si convoca o no les bases per a replantejar-se la retirada de l’esmena abans del debat que començarà dilluns al migdia. El govern ha ofert als anticapitalistes posar en el calendari l’entrada en vigor dels dos impostos pendents de desplegament de la llei del canvi climàtic. L’executiu preveu ara que l’impost sobre les emissions portuàries dels grans vaixells s’apliqui l’any vinent i, el que ha de gravar les activitats econòmiques més contaminants entraria en vigor el 2023. Es compromet a enviar al parlament els projectes de llei dels dos tributs durant l’any vinent, i també crearà un grup de treball format per experts, consensuats amb la CUP, per a aprofundir en la fiscalitat d’“externalitats negatives” vinculades a l’àmbit social i l’especulació financera. També garanteix que en nou mesos presentarà un avantprojecte de llei que reguli les propostes fiscals acordades pel grup de treball.

L’executiu garanteix igualment que no formalitzarà cap candidatura als Jocs Olímpics d’Hivern fins que no s’hagi fet la consulta prevista per a l’any vinent, i es compromet a no assumir cap despesa en el projecte del CRT-Vilaseca. Quant a l’estratègia independentista, i en resposta a la demanda de la CUP d’organitzar un referèndum d’autodeterminació durant aquesta legislatura, planteja crear un grup de treball acordat en el marc de la direcció estratègica, que ha de definir l’espai que formen els tres partits independentistes, l’ANC, Òmnium i el Consell per la República.

El document inclou l’increment de fins a 1.000 milions en polítiques d’habitatge amb modificacions pressupostàries i “en funció dels ingressos”. Preveu una quantitat addicional de 251 milions que s’afegiria als 749 milions ja consignats. Quant a les crítiques de la CUP sobre els desnonaments, el govern assenyala que “està treballant” un nou protocol amb el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que incorpora una comunicació precoç als serveis socials i a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

L’executiu també assegura que revisarà els procediments sancionadors oberts per la llei mordassa d’acord amb el principi de proporcionalitat i amb l’objectiu de garantir drets com el de manifestació, reunió, llibertat d’expressió o participació. Hi afegeix que els nous procediments que s’obrin passaran a la direcció general competent en l’administració de la seguretat del departament d’Interior per a garantir que la unitat sancionadora no sigui la mateixa que emet la denúncia, com passa ara, i assegura que es garantirà el dret de defensa de les persones denunciades.

Finalment, el govern estudiarà si es pot millorar la normativa per a facilitar els tràmits als municipis que vulguin recuperar la gestió directa de l’aigua i es crearà una oficina de suport als municipis a l’Agència de Catalana de l’Aigua per a acompanyar-los en el procés.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes