La presència de menors no acompanyats a Catalunya ha saltat als titulars dels mitjans aquesta setmana. En l’últim any, en general, i en els darrers dies, en concret, han arribat desenes de menors MENA que han complicat la gestió de la seva acollida. La manca de places als centres habilitats ha fet que aquesta darrera nit desenes d’ells hagin hagut de tornar a dormir a les comissaries de policies, uns espais que no estan habilitats per oferir els mínims serveis necessaris. La Generalitat s’ha compromès a acollir els menors en unes instal·lacions adequades els menors com a molt tard dilluns.

Per intentar resoldre la problemàtica, el govern ha creat 230 places per acollir els nous arribats en les últimes setmanes i que estan repartides en tres nous centres d’emergència i un de primera acollida, amb vuitanta places, al Masnou, ja estan ocupades.

Segons dades oficials, més de 950 nens o joves han arribat només durant l’estiu. En total, els serveis d’atenció a la infància han registrat més de 1.900 arribades des que va començar l’any, una xifra que supera els més de 1.480 comptabilitzats tot l’any passat.

Les noves arribades han tensat la situació. Ahir, el sindicat dels Mossos d’Esquadra SAP-Fepol va acusar la Direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat per no assumir la seva responsabilitat sobre l’atenció als menors estrangers no acompanyats que han de dormir en comissaries de Barcelona i els acusa de sotmetre el cos policial a ‘xantatge’.

En un comunicat, el sindicat considera que la DGAIA defuig de les seves funcions com a òrgan que ha de tutelar aquests menors ‘amb l’excusa de l’absència de places d’acolliment en els centres de primera acollida’. La situació va provocar reaccions del conseller d’Interior, Miquel Buch, que va dir que les comissaries no estan preparades per atendre els joves i el d’Afers Socials, Chakir El Homrani, que va exposar que ‘s’ha d’entendre’ que l’atenció no sigui ‘tan ràpida’ com voldrien per l’arribada massiva d’aquests joves.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb